małym ogniu, do czasu aż bakłażan stanie się miękki. Przyprawić do smaku tandoori masala i solą, a jeśli lubicie ostre dania, można też dorzucić trochę świeżego chili. Gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać na gorąco z chlebem pita, naan, ryżem, młodymi ziemniakami lub tortillą. Smacznego! Wyliczenia: bakłażan 2,3 zł pomidory 2 zł cebula(...)czosnek 0,5 zł mleko kokosowe 6,8 zł tandoori masala 1 zł trawa cytrynowa 0,7 zł oliwa, sól 0,5 zł Koszt całego dania: 14,4 zł Porcja
Obiad za dychęciągu kilku dni..Tym razem wykorzystałam fasolkę szparagową..skorzystałam z tego przepisu, z tym ,że ja zrobiłam babeczki...na gorąco posmakowały..a na zimno już mniej..ale zjedzone i przez moich domowników i przez sąsiadów [ chyba ] - dałam na spróbowanie. 300 g młodej fasoli szparagowej 80 g cukru 100 g mąki 5 jajek 1 duża cytryna 1 łyżeczka proszku
Moje domowe kucharzeniezmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka na wodę, z banalnego wręcz powodu, bowiem za każdym razem (a przygotowywałam ten sernik wiele razy) gdy rozpuszczałam żelatynę w gorącym mleku, wszystko mi się ważyło- tylko mnie się tak działo... ;-) (mleko mnie po prostu nie lubi, na szczęście z wzajemnością...) rozpuściłam więc żelatynę w wodzie i wyszło super :-). Ja mój sernik(...)już trochę sfatygowana, czas kupić nową, więc użyłam mniejszą). Składniki: - 500g sera na serniki (lub serka homo) - 150g miękkiego masła - 1 szklanka* cukru (dałam ksylitol) - 3/4 szklanki* wody - 3/4 szklanki* mleka - 4 świeże jajka, wymyte w gorącej wodzie (osobno białka i żółtka) - 60g żelatyny (4 kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo
Smaczne ZdroweDanii wróciła zima. Brrr! Śnieg sypał i sypał, i kiedy rano wychodziłam do pracy, wszystko było pokryte białym puchem. Niesamowita, śnieżna cisza dookoła sprawiała, że jak najszybciej chciałam wrócić do ciepłego łóżka. Wieczorem siedziałam zwinięta w kłębek w rogu kanapy, z laptopem na kolanach, niecierpliwie czekając, aż będę mogła spróbować ciasta, które właśnie rozsiewało kuszący aromat z gorącego piekarnika(...)smaki się przenikają i sprawiają, że aż chce się przymknąć oczy. Słodki miód łagodzi ostrość cynamonu, duża ilość mleka sprawia, że kawa nabiera delikatności. Najlepsza zaraz po przyrządzeniu, jeszcze gorąca. Spróbujcie - może uda Wam się odczarować zimę...? Miodowa kawa z cynamonem Składniki: (na 2 porcje) 200 ml mleka 4 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia na placuszki smażone właśnie z gotowanych ziemniaków z udziałem drożdży. Propozycja na obiadowe danie, kolację ciepłą lub doskonałą przekąskę dla dzieci. Placuszki są daniem uwielbianym, dlatego też szczerze je państwu polecamy! Składniki: 250 g ziemniaków 500 g mąki 250 ml letniego mleka 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki cukier(...)spory placek, kładziemy na wysypanej mąką stolnicy lub ściereczkę, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na ok 20 min. Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym oraz tartym żółtym serem lub ketchupem. Fantazji tego dania nie ma granic: polane samą śmietaną, szalotką, wędzonym boczkiem lub szynk ą , serem owczym, również wyśmienicie smakuje
kgwjanczewokoncentrat- jak kto woli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :) Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima(...)czosnku i dodać do sosu. Zdjąć pokrywkę i tak długo gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Pod koniec dodajemy oliwę, mieszamy i gorące przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy ostygną odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Z tego przepisu otrzymałam 7 niedużych słoiczków
Smakołyki AsiSycące, pikantne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe czyli meksykański kociołek to idealny pomysł na smaczny obiad lub gorącą kolację dla wielbicieli ostrych smaków. Doskonale smakuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 1/2 kg mielonej wołowiny 3 cebule 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy w zalewie 2 puszki pokrojonych(...)wody, mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz chili i gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę i kukurydzę i wszystko mieszamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem
Smakowite Daniagaram masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze filety(...)drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np. takich 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej) 1 łyżeczka cukru przyprawy: po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kuminu roztartych w moździerzu, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka
cool and mintyZwyczajna zupa krem z brokuła, która jest gęsta i dzięki temu bardzo sycąca. Treści nadają również kluski na bazie kaszy jaglanej, dlatego zupa może stanowić samodzielne danie. Polecam, szczególnie osobom na diecie bezglutenowej. 1 1/2 l buliony drobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej(...)szklanką gorącej wody. Gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15min. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, mąkę i sól. Zmiksować blenderem (niekoniecznie) i maczając łyżeczkę w wodzie nabierać porcję ciasta. Kłaść na osolony wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową. Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania
https:KKuchniaMniammożliwości kulinarne stają się nieograniczone. Możemy przygotować go sami lub skorzystać z gotowego. Skorzystałam z gotowego pappardelle – długich, szerokich, karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki: - ok. 300 g makaronu - 2 brokuły - 2 szalotki bananowe - 3 ząbki czosnku - koperek - 400 ml śmietany kremówki - 200 ml kwaśnej śmietany - sól, cukier, biały pieprz(...)Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania dodałam pozostałe brokuły). W międzyczasie ugotowałam makaron (al dente), odcedziłam. Gorący przełożyłam na talerz, polałam sosem z brokułami. Wbrew pozorom mimo, że danie jest bezmięsne stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek – na obiad, czy wczesną kolację. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pappardelle z brokułami appeared first
mojewypiekiinietylkoSmażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 5 jajek • 8 łyżek mąki • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżka octu • olej do smażenia Mus truskawkowy • 300 g truskawek • 1 mały jogurt
To co kochamdodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się w potrawę. Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco! POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONĄ FASOLĄ. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki oleju 1 duża
Zakątek rozkoszy kulinarnychJeśli nie robiliście dotąd gulaszu z pręgi wołowej, gorąco polecam. Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami :)) Składniki
Walijskie Pichceniełyżki octu po chwili odcedzić na sicie 2. Zalewa • Do wody dodać ocet ,cukier,sól. Zagotować zalewę. 3. • Do każdego słoiczka dać kawałeczek cebuli , dodać liść laurowy,pieprz,i gorczycę Włożyć odcedzone gorące grzyby zalać marynatą zakręcić Wstawić słoiczki do ciepłej wody. Pasteryzować od zagotowania 15 -20 minut na wolnym ogniu
W królestwie smaków Beatychili. Następnie dodać sok z cytryny i oliwę - wymieszać. Ugotowany makaron przełożyć na talerz z tuńczykiem i dodatkami, dokładnie wymieszać. Aby wszystkie składniki dania dobrze połączyły się na talerzu dodać 1-1,5 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu i wymieszać. Smacznego
Codziennik KuchennyNutrifree z płatkami kukurydzianymi i owocami suszonymi dzięki czemu ciasteczka były cudownie delikatne i chrupiące. To jedne z tych wypieków , którymi nie da się tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami - u mnie Nutrifree (klik
Kuchnia bezglutenowawłaśnie taki robię w domu, słodko kwaśny, z nutą mięty, dzięki której jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Taki sorbet cytrynowy to doskonały deser na gorące dni, ale też idealny przerywnik podczas obiadu złożonego z kilku dań bo odświeża kubki smakowe. Możecie go zrobić nawet jeśli nie macie maszyny do lodów. Wtedy trzeba co pół godziny wyciągać pojemnik z płynem cytrynowym
Smaczna Pyzataki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest wtedy mieć jakieś ,,wyjście awaryjne''. I włąśnie takim wyjściem awaryjnym może być makaron z sosem serowym. Danie smaczne i sycące, a zrobić je można w 15 minut. Gorąco polecam! Składniki: 500g makaronu (u mnie penne pełnoziarnisty) 75g masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 350g tartego sera 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
kuchnia doskiczasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny
Wołowina od rekinamieć przygotowany wrzątek do zalania ryżu. Do garnka o grubym dnie wrzucamy łyżkę masła klarowanego. Rozpuszczamy. Do garnka wsypujemy ryż (ja dałam ok. 2 szklanek). Prażymy ryż na maśle. Po chwili zalewamy gorącą wodą. Dolewamy wody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania. Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry
Kuchnia smakówlasów. Dostałam 3 dorodne smardze i postanowiłam usmażyć je z makaronem udon. Udon czyli rodzaj grubego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Danie wyszło znakomite więc jak tylko uda się zdobyć smardze polecam gorąco. Udon ze smardzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia przypatrujemy się tarcie. Powierzchnia ma ładnie się ściąć. Wszystko zależy od posiadanego piekarnika – czasem trzeba tartę potrzymać nieco dłużej. Gdy uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę „pływać”. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki
Proste-przepisy.pljędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu. Mięso z kurczaka musi być mięciutkie. Całość wykładamy póki gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNIpieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze brownie możesz posypać startą drobno gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi . Jeśli wolisz bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, możesz dodać więcej kakao. Wilgotność końcowego
PaleoSMAKwyłuskałam, opłukałam i osączyłam. Zalałam w naczyniu wrząca wodą ( wody dałam tyle żeby przykryła groszek) z dodatkiem soli i cukru. Na każdy litr wody dałam czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżkę cukru. Gotowałam 3 minuty. Gorący przełożyłam do słoików.Pasteryzowałam pierwszego dnia 30 minut, licząc od chwili zagotowania. Następnego przez 20 minut
Darcia w kuchniMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone(...)tłuszczu dosłownie po kilka sekund z każdej strony. Talerze do podania podgrzewamy. Kładziemy na nich jeszcze ciepłe naleśniki (lub podsmażone jeszcze raz) i gorącą kaczkę. Mięso ozdabiamy łyżeczką wytrawnej konfitury, a wokół głównego elementu dania układamy mieszankę sałat polaną ulubionym sosem. Światło dziś nie było dla mnie łaskawe, ale wierzcie mi, na żywo tak wygląd, jak zapach
Kuchenna Kontrrewolucyaziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką
w mojej kuchniprzynosić swoje jedzenie. Ponadto ostatnio, podczas weekendowych zakupów wypatrzyłam bardzo fajne pudełko i nie mogłam mu się oprzeć, także wkrótce pojawią się dania w nowym pojemniczku, mam nadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe
Codzienne Gotowanierozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy z prażonymi orzeszkami, kawałeczkami gorgonzoli i świeżą rukolą. Całość doprawiamy pieprzem. Rada: jeśli chcecie żeby danie było cieplejsze, wystarczy pesto chwilkę podgrzać i dodać do niego gorący makaron. Smacznego
Moniki SmakołykiPlacki z białą kapustą tak zwane pakory, to proste ale pyszne danie .Są bardzo sycące dlatego można podać je na obiad lub gorącą kolację a dodatek kapusty i słodkiej papryki nadaje im ciekawego smaku. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 12 placków 6 ziemniaków 2 cebule pół małej główki białej kapusty 3 jajka szklanka mleka szklanka mąki łyżeczka słodkiej(...)wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, doprawiamy papryką słodką , pieprzem i solą , dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na rumiano . Placki podajemy na gorąco
Smakowite DaniaAromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny
Chocolate Muffin BlogOTWIERAĆ szynkowara! Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę. Na drugi dzień zwolnić zaczep, ściągnąć sprężynę i odwrócić pojemnić dnem do góry, polewać gorącą wodą, szynka powinna się sama wysunąć z foremki. Zapachu nie da się opisać, ale jest piękny ! Polecam z czystym sumieniem, na sam początek przygód z własnymi szynkami, właśnie ten zestaw- ZESTAW SINGLA kompletny
Z Kuchni Do KuchniPotrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne
UgotujmyTo.pldodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie
W Mojej Kuchni LubięSezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki: pęczek szparagów bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry 2 duże ziemniaki cebula por oliwa masło sól, pieprz cukier śmietana lub jogurt natka pietruszki grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie) Przygotowanie: Łodygi szparagów
Smakowity Blog Kulinarnybulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego(...)stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego gruzińską sałatką
Wyprawy kulinarne