ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnektórych wspomina autor już wiedziałam ale nowością był dla mnie np. dział pod tytułem „Równowaga kwasowo-zasadowa”. Dowiedziałam się także, jakie dania mają na organizm działanie schładzające, neutralne czy też gorące. Autor porusza też temat wartości moralnych, świadomości, wiary i miłości. Przyznaję, że ten rozdział czytałam nieco szybciej ;) Każdy ma prawo do swoich poglądów
Mienta blogBardzo rzadko dodaję mięsne przepisy, raczej preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie. Składniki (8 porcji): 8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych 1 cebula
Powiedz dietom nieroku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek proponuję podać ziemniaki Hasselback
Smakowity Blog Kulinarnytrzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: 1 szt. małego kalafiora 2 szt. ziemniaków 1szt.małej marchewki 1 szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka
potrawyregionalnenajniższym poziomie blachę do pieczenia (lub kamień do pizzy, jeśli go używacie). Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień). Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa
Karo in the KitchenW naszej Rodzinie nastał gorący okres okazji. Aktualny kalendarz niemal każdego dnia przypomina o czyimś święcie. Worek okazji rozsypał się 24 sierpnia wraz z imieninami
Kuchnia po mojemunaprawdę mega , nie wiele przepisów z serii schabowy, jest w stanie go pobić . Od niedawna w naszym domu ugruntował się jako nr 1 w pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia(...)szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem . Pychota Post Schabowy w bramborach pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyszklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka cukru 1 jabłko 1 łyżeczka cynamonu 2 białka jajka 2,5 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż wyszło dosyć słodkie) Płatki błyskawiczne* zalać gorącym mlekiem, posłodzić 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 3-5 minut. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka. Dodać 1/3 szklanki wody i dusić
Moja Galeria Smakuwykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia. Kiedy kawa była gotowa aby ją użyć, wymieszałem serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W osobnym naczyniu ubiłem
Kuchenne Wariacjefaszerujemy papryki. Naczynie żaroodporne wylewamy koncentratem pomidorowym, tak żeby dno zakryć całe. Układamy papryki i posypujemy od góry żółtym startym serem. A tam gdzie się da, obok papryk kładziemy kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180 stopni) przez 30 minut. Wówczas papryki będą takie jeszcze lekko chrupkie. Jak ktoś lubi takie rozpływające się w ustach to niech piecze
Marder&Marder Manufacturenich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser. Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np. czosnkowym SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewycytrynowy: 1. 2 łyżki majonezu połączyć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej konsystencji 2. Układać na talerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz także: Polędwiczka z gorącymi wiśniami Kurczak w musztardzie z pestkami dyni
KreatywnePinyprzyznam, że zachwyciłam się – to było przepyszne! Proponuję wymieszać całość kawałkiem tosta, tak by rozpłynęło się żółtko i następnie delektować się jego smakiem:). Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami (4 porcje) Składniki: 4 jajka 2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki
karmelowyżałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala (4 porcje) Składniki: oliwa z oliwek, do smażenia 2 piersi
karmelowy