dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:42/571)

BIWAKOWE JEDZENIE: PRAŻOKI 212

Lato to oczywiście wakacje, gorące upalne dni, biwaki, wypady nad jezioro, grilowanie, ogniska do rana...Jak ogniska to pieczone kiełbaski, zimniaczki dochodzące pod koniec imprezy a także prażoki. Proste chłopskie - potocznie nazywane prażokiem -danie, pełne niezwykłego smaku i aromatu. Oryginalnie przygotowywane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, z powodzeniem jednak możemy przygotować je we własnym domu w naczyniu żaroodornym

Z Majeczką w kuchni
Sos z portobello 169

Francuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki(...)które po prostu „się lubią”. Oczywiście mowa o portobello, czosnku i winie Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sos z portobello appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 183

najbardziej zagorzałych miłośników kuchni przed dłuższym w niej przebywaniem. Na takie dni przydają się przepisy na lekkie dania, najlepiej z dużą ilością warzyw, ale też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko

Roślinna - blog wegański
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 200

Ćevapčići (czewapcziczi), to naprawdę prosta i pyszna odmiana od zwyczajnego, polskiego mielonego oraz letnia, grillowa ciekawostka. Muszę przyznać, że stałam się ich wielką fanką. Rzecz cała tego dania, to mieszane mięso mielone. Nie wiem, czy to kolejny wybryk handlu okołowarmińskiego, ale o baraninę u nas ciężko. Jeśli jednak jest możliwość, dobrze jest wymieszać ze sobą (najlepiej świeżo zmielone(...)surowe. Na sos czosnek lepiej sprasować, będzie gładszy. Przeciśnięty mieszamy z trzema łyżkami majonezu, trzema jogurtu oraz szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Polewamy nim gorące kotleciki i zjadamy ze smakiem! Po tym daniu jeszcze bardziej nie rozumiem ludzi nie jedzących cebuli i czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantne Chili z mięsnymi kuleczkami 151

osoba o bardzo dobrym guście i smaku kulinarnym - taka nasza dobra wróżka :) Oczywiście pierwsza robiła go moja mama, a potem sprzedała dalszej rodzinie i znajomym. Danie pyszne, w sam raz na obiad, czy gorącą kolację, jaką przyrządza się na imprezy, wystarczy zrobić je trochę wcześniej np. rano przed imprezą, a potem tylko podgrzać i podać z pieczywem. Z makaronem(...)cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody z mąką, oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami i fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. *Jeśli danie

Smakowy Raj
Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake 247

przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa(...)zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania. Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego. Smacznego! English version Green bean and mushroom bake (6 servings) Ingredients: 450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed 2 slices bacon, diced 1 onion

karmelowy
Placki z cukinii 2 187

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious

Stare Gary
Batoniki musli 228

porządnie i dodadzą Wam energii na długo. Do tego smakują naprawdę rewelacyjnie! Przepyszne, chrupiące połączenie całej masy zdrowia w jednym małym batoniku!  Gorąco polecam!  SKŁADNIKI na dużą blachę: 250 g płatków owsianych (dałam połowę żytnich) 75 g słonecznika łuskanego 75 g pestek dyni 75 g orzechów laskowych 75 g migdałów 75 g orzechów pekan 75 g suszonej

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z selera i gruszki 189

ciężko jest przetrwać listopad, a później styczeń. Te miesiące zawsze ciągną się w nieskończoność.  Jesienne chłodniejsze temperatury każą nam stać w kuchni i doprawiać wszystko cynamonem. Albo pić gorące kakao. Albo dosypać więcej ostrej papryki do gulaszu.  A ja wcale się temu nie sprzeciwiam. Gotuję rozgrzewające zupy kremy i zabieram je ze sobą do pracy. Robię kotleciki mielone(...)radością patrzę, jak zjadają je dzieci. Nie ma zmiłuj, idzie zima :)  Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać

bistro mama
Sambusak z serami, pierożki 141

Złożyć na pół i dokładnie zlepić boki. Posmarować pierożki rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać gorące z sałatą i pomidorkami. To było cudowne danie polecam. Miłego Walentego

Kuchnia Pokoleń
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 174

Łosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się

Kuchnia PROzdrowotna
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 181

Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko . Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto sięgać po inspiracje do ich dorobku kulinarnego. P.s. Şakşukę przygotowałam(...)zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo 206

Składniki: 1-2 porcje 1 cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach 3 łyżki oliwy szczypta płatków chilli skórka starta z 1/2 cytryny 120g

Gorący kąsek
Karkówka duszona w sosie grzybowym 212

skromnego zapasiku, który trzymam na święta do uszek i pierogów. Cztery małe grzybki nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać

Monia miesza i gotuje
Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami 171

odpowiedniej obróbce rozpływa się w ustach. Proponuję zdobyć taki kawałek mięsa i przygotować na świąteczny obiad. Goście będą zachwyceni i smakiem i aromatem dania, oliwki dodatkowo nadają mięsu śródziemnomorskiego klimatu. Polecam gorąco. Policzki wieprzowe z cebulką i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kremowa zapiekanka z pieczarek i ziemniaków 417

istnieje coś bardziej krzepiącego niż gorąca, sycąca porcja złocistej zapiekanki wyjętej wprost z piekarnika? Zwłaszcza o tej porze roku… Ta poniższa nie jest tak tłusta jak inne tego typu dania, ponieważ kokosowa zalewa, w której gotują się ziemniaki nie jest aż tak bardzo ciężka i zawiesista. Nie zawracałabym sobie głowy obieraniem ziemniaków, bo nie jest konieczne, jeżeli

Roślinna - blog wegański
Dynia z ryżem i rodzynkami 147

ryż, mleko, masło i cukier, zagotować i poddusić przez ok. 2-3 minuty. • Podawać od razu na gorąco. Gdy trochę postoi, ryż wchłania płyn i danie zagęszcza się. Gęstość dania można regulować mlekiem – jeśli jest zbyt gęste to dolać trochę i zamieszać

To co kocham
Pieczone ziemniaczki z koperkiem i czosnkiem 183

koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj odgrywa dużą rolę. Nadaje specyficznego smaku, którego niestety olej nam nie da. U mnie najczęściej ziemniaczki w takim wydaniu :) Gorąco polecam! Składniki: 750g małych ziemniaczków 4 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku 50g masła wegeta Ziemniaczki dokładnie umyć, osuszyć i każdy przekroić na pół (jeśli

kuchnia doski
TARTA Z JABŁKAMI 250

szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 180 g mąki pszennej 55 g cukru pudru 1 żółtko 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego

Calzonella.com
Wegański placek po węgiersku 176

ilości tofu pokrojone w 1 cm kostkę, tak aby się przyrumieniło, a na samym końcu, dosłownie na minutę dodaj nerkowce. Dodaj do gotowego już sosu. Danie podawaj ciepłe, tj. placki nie muszą być gorące, wręcz idealnie gdy są letnie, ale sos musi być ciepły, śmiało możesz posypać całość posiekana świeżą pietruszką. Smacznego! Artykuł Wegański placek po węgiersku pochodzi

greenscarf
Quinoa z owocami i kremem z zielonego groszku 120

ryżowa z owocami lata i kremem z zielonego groszku - lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad lub drugie śniadanie. Danie to bomba błonnikowa, Danie jest pyszne i idealne na upały. Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 szklanka truskawek 1 szklanka malin ok. 00 g świeżego zielonego groszku opcjonalnie: 1 łyżka oliwy

Kuchnia bezglutenowa
Omlet z papryką i oliwkami 165

bliskowschodniej. W Libanie omlet z papryką i oliwkami serwuje się jako przekąskę, lub pokrojony na mniejsze kawałki, jako część dania typu mezze. Ja postanowiłam podać go jako danie główne na późne śniadanie. Omlet jest pyszny - gorąco polecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej papryki. Składniki :  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku

Codzienne Gotowanie
7 niezwykłych technik grillowania 217

ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl

naRuszcie
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 183

doprawić do smaku solą i pieprzem.  Każdą pieczarkę faszerować jaglanym nadzieniem. Na wierzchu umieścić ok. połowy łyżeczki tahiny. Pieczarki piec przynajmniej 20 minut. Podawać gorące jako samodzielną przekąskę lub z sałatą jako danie główne. ----- Podobne: Papryki faszerowane kaszą gryczaną Pieczarki faszerowane mięsem i natką Naleśniki z mięsem z rosołu

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad 258

przepyszną i orzeźwiającą sałatkę z mieszanką sałat, szpinakiem, pomarańczami i prażonymi orzeszkami piniowymi, polaną dressingiem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się jako odświeżający dodatek do grillowanych dań i jest łatwa szybka w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami (3-4 porcje) Składniki: 2 garści ulubionej mieszanki sałat 2 garści szpinaku baby

karmelowy
Pieczony wężymord 143

zapomniane a jakże pyszne i zdrowe. Dziś podaję ją pieczoną, lekko chrupiącą i pyszną. Fantastycznie nadaje się jako dodatek do obiadu ale jako samodzielne danie też jest ok, sycące i treściwe. Polecam gorąco. Pieczony wężymord. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wiejski kociołek 147

Kociołek jest smacznym i pożywnym daniem, bardzo często to danie przyrządzam mężowi na obiad. Najlepiej smakuje bardzo gorące ze świeżym pieczywem. Składniki: 300 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka mała puszka zielonego groszku Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia
Potrawka z kaszy pęczak z ziemniakami i kiełbasą szynkową 322

Wrzuć ziemniaki i czosnek. Przemieszaj i smaż z 1 minutkę. Wsyp kaszę i mieszaj, aż cała pokryje się tłuszczem. Smaż jeszcze chwilkę. Wlej pierwszą chochlę gorącego rosołu. Może to też być woda, ale danie będzie wymagało większego przyprawienia. Wymieszaj i zmniejsz ogień na nieco mniejszy niż średni. Duś, aż kasza wchłonie cały wywar, często zamieszaj, aby dusiła się równo

Anioszek w kuchni
pomarańczowa babka gotowana 139

gotować około 70-75 minut. Zaraz po ugotowaniu babkę wyjąć z foremki i wyłożyć do góry dnem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem dać do miseczki. Umieścić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Polać babkę i zostawić do wystygnięcia.  Do babki gotowanej, inaczej zwanej parzoną, należy użyć specjalnej foremki. Można co prawda zaryzykować i spróbować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza Stromboli 2472

podbija już cały świat w tym powolutku naszą Polskę. O tej pizzy można śmiało powiedzieć, że jest to faszerowana bułka, którą można zajadać na gorąco; jest to także świetny pomysł na zimne danie. Stromboli można zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie, czy dać dziecku do szkoły. Można także postawić na stole zamiast nuggetsów czy obok nich

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grecki rosół z cytryną 173

jajko i dodajemy sok z całej cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy powoli do zupy (ok 1/2) a potem resztę – oczywiście cały czas mieszamy. Podajemy gorące posypane cebulką i zielonym szczypiorem. Smacznego i dajcie znać czy zupa przypadła Wam do gustu

Szybko Tanio Smacznie
szybkowar-pyszna galareta z nóżek,biodrówki... 132

odpowiednią ilość do mięsa, jak wywar zostanie to można wykorzystać np. jako wywar do zupy grochowej, fasolowej itp. wsypać mielony pieprz do smaku, galaretę zagotować, gorącą przelać do słoików i mocno zakręcić, również dać do foremki czy miseczki i będzie do zjedzenia po kilku godzinach galareta jest smaczna, esencjonalna, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przegrzebki na tagliatelle z chrupiącymi stynkami, rzodkiewką i mizuną 140

makaronie i przegrzebkach Mizunę i plasterki rzodkiewek również delikatnie wymieszać w kilku kroplach oleju lub oliwy (może byc ze smażenia byleby nie była gorąca bo mizuna "zwiędnie") i dodać je do dania. Na koniec rozrzucić po daniu na krucho usmażone stynki

Sztuka gotowania w/g Samiry
"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy 192

Ułóż pomidorki koktajlowe, posiekany seler naciowy, pokrojoną w plastry figę, skrop olejem kokosowym i sokiem z limonki. Na wierzch ułóż orzechy laskowe. Gotowe! Danie możesz jeść na zimno jak i na gorąco! Na zdrowie! Niech to będzie aktywny i udany dzień! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI
Lekki przepis na gorące dni 194

Na początku chciałbym się ponownie z wami przywitać po ponad dwu miesięcznej nieobecności, która spowodowana była wyjazdami za granicę raz na urlop i raz do pracy

Full Smaku
Faszerowana papryka bez mięsa 167

uduś razem cukinię i pomidora pokrojone w kostkę. Dadaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz oraz bazylię. 4. Faszeruj gorące papryki i udekoruj listkami bazylii. natychmiast podawaj. Danie jest pyszne, aromatyczne, lekkie i niskokaloryczne

AZgotuj!
Ziarno orkiszu z zielonym groszkiem. Dinkel - Erbsen 175

jest pożywne i treściwe, nasyci na długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam! Składniki: 1 kubek orkiszu 200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony) bulion warzywny 1 łyżka masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 164

gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego co mówi o wypiekach właściciel

Kuchenne Wariacje
Sałatka z mięsnymi tortelloni 351

wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Masło szałwiowe 73

Niektórym szałwia kojarzy się tylko z "herbatką" do picia na gorąco. A szkoda, bo potrafi dodać aromatu wielu daniom - jak choćby zwykłemu masłu i w połączeniu stworzyć świetny dodatek do kanapek, grzanek a nawet ziemniaków czy mięs takich jak steki

Milion Smaków
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 524

przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki. Nie ukrywajmy jednak - danie nie ani lekkie ani dietetyczne. Mimo to gorąco polecam, a nieznanej mi z imienia autorce przepisu dziękuję za smaczną inspirację

Kuchnia po mojemu
Rolada serowo – drobiowa 338

Kolejna odsłona mojego ulubionego połączenia składników: kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Rewelacyjne danie na każdą imprezę! Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek

Za drzwiami kuchni
Risotto z pieczarkami 147

szklanki ryżu Arborio     1 duża cebula     1 ząbek czosnku     1litr gorącego wywaru grzybowego     3 łyżki startego sera (ja dałam cheddar)     3 łyżki masła     pieprz świeżo mielony     sól morska     2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie:    Pieczarki

Amatorka kuchenna
JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI 122

wstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około  godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem

w mojej kuchni
Koperty z ciasta filo z pstrągiem łososiowym, pomidorowym pesto i migdałami 240

własnym oczom. Ciasto filo! W końcu, doczekałam się po długim czasie poszukiwań :) Postanowiłam więc trochę z nim poeksperymentować. Jednym z efektów jest właśnie to danie. Myślę, że ryba wyszła lepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo

Zakręcony Widelec
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 118

Dzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę . A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji.  Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli

kulinarnyJa
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 184

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI  1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół  łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli

W kuchennym oknie Ewy
CASARECCE ZE SZPINAKIEM I CAMEMBERTEM 254

sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak szpinaku i serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju makaronu. Gorąco polecam!!! SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób): 250 g makaronu Casarecce 200 g świeżych liści szpinaku 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku

Słodko-Słony Świat Ilony
DIAMANT-owa przyjemność 225

naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu.  Pakowany w poręczną butelkę PET.   Produkt nie zawiera konserwantów

Z Kuchni Do Kuchni
sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem... 164

wszystko gotować mieszając z 20 minut wyjąć laske cynamonu, blenderem wszystko zmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie. 160

Wędzony łosoś z jarmużem. Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących  ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia. Składniki. 600g wędzonego łososia, plastry 350g małych ziemniaczków 150ml śmietany 36% 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania