karmelu z ciastem drożdżowym będzie znakomicie smakować. I tak właśnie jest. Ciasto jest puszyste, ale wilgotne od karmelu i soku śliwkowego. Po prostu pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach. Gorąco polecam. Składniki: • 560 g mąki pszennej • 120 g cukru • 50 g świeżych drożdży • 150 ml mleka • 2 jajka • 70 g miękkiego masła • 2 łyżki oliwy
W mojej kuchnijakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu i gotowe. Zaletą tego dania jest to, że smakuje ono dobrze zarówno na gorąco jaki i na zimno
Emskie SmakiDzień dobry! Mimo gorącego weekendu poniedziałek przywitał nas chłodem i deszczem. Nie da się ukryć, że powoli wita się z nami jesień - nie tylko ta złota. Na chodnikach możemy już znaleźć kasztany, liście spadają z drzew, więc pora na przepisy, które nas rozgrzeją od środka. Idealna na taki pochmurny dzień będzie rozgrzewająca zupa krem z pieczonych marchewek przygotowana z dodatkiem
Pora coś zjeśćjedzenia "na surowo", ale przede wszystkim świetnie się grilluje, dzięki czemu stanowi wspaniały dodatek do sałatek, zapiekanych mięs czy warzyw oraz jako składnik dań typu curry. Jeżeli jeszcze go nie znacie, to gorąco polecam go wypróbować np. w postaci sałatki z arbuza z grillowanym serem hallumi . Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i efektowna
Codzienne Gotowaniedanie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka minut danie gotowe a zapewni nam energię na długo, polecam gorąco. Jaja zapiekane na tostach w kokilkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegorące dni każdy z nas ma ochotę na lekkie dania, a zimny, owocowy CHŁODNIK Z BORÓWKI będzie idealną propozycją! Artykuł Chłodnik z borówek pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWitajcie :) dzisiaj zapowiada się gorący dzień wiec proponuję coś lekkiego na obiad lub podwieczorek.Pyszny bezglutenowy makaron Incola do tego szpinak, pomidorki koktajlowe i łosoś.Pysznie
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na tego kurczaka znalazłam w internecie. Zrobiłam i przyznam szczerze, że rewelacja. Danie szybkie w przygotowaniu, smacznie, kurczak wychodzi soczysty. Naprawdę gorąco polecam :) Składniki: * 5 kawałków podudzi z kurczaka (mogą być też pałki) * 2 szklanki ryżu * 2 paczki mrożonych warzyw * przyprawy do natarcia kurczaka Zalewa: * 6 szklanek wody * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki
Zrób to smaczniedodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki. Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można rozluźnić je łyżką gorącego bulionu
zadanie-gotowanieBłyskawiczna przystawka, najlepiej smakuje podana na gorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. Potrawa sprawdza się zarówno jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do dania głównego. Składniki: 50 dag małych pieczarek 1 szklanka mąki pół szklanki mleka 1 jajko sól, pieprz, chilli olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy
Podróż w kulinariaaromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam! Składniki : 1 czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2-3 ziarna zielonego kardamonu 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej kozieradki
Codzienne Gotowanieziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnektórych wspomina autor już wiedziałam ale nowością był dla mnie np. dział pod tytułem „Równowaga kwasowo-zasadowa”. Dowiedziałam się także, jakie dania mają na organizm działanie schładzające, neutralne czy też gorące. Autor porusza też temat wartości moralnych, świadomości, wiary i miłości. Przyznaję, że ten rozdział czytałam nieco szybciej ;) Każdy ma prawo do swoich poglądów
Mienta blogBardzo rzadko dodaję mięsne przepisy, raczej preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie. Składniki (8 porcji): 8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych 1 cebula
Powiedz dietom nieroku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek proponuję podać ziemniaki Hasselback
Smakowity Blog Kulinarny