buraków to nie lada wyczyn... Nigdy chyba nie będę z nich zadowolona... Eh, zdjęcie zdjęciem, a tu przecież taka fajna sałatka buraczkowa do głównego dania! Znalazłam recepturę u niezawodnej Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki: 1/2 kg buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 kopiasta łyżeczka(...)smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 3. Do buraczków dać cebulę, wydusić trochę soku z cytryny, dodać pozostałe składniki, doprawić. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 30 minut. Smacznego! Źródło
Kuchnia domowa Aniprzesuszyć. Drożdży dać zawsze ciut mniej niż się powinno, a cukru tyle by całość była słodka. Mleko powinno być podgrzane, a jaj dać tylko kilka. Nie warto go kroić bardzo gorącego, tylko pozwolić mu choć 15 minut przestygnąć. Składniki na tradycyjną prostokątną blaszkę 25x35: Ciasto: pół kostki drożdży (50 g) 220 ml podgrzanego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 jaja
Poezja Smaków - blog kulinarnyburaczki zasmażane Prosty i niezwykle smaczny dodatek, do wszelkich dań mięsnych, wart jest by przygotowywać go w naszej kuchni jak najczęściej. Szczególnie o tej porze roku, kiedy do dyspozycji mamy szeroki wybór, świeżo wykopanych buraków, prosto z naszych pól. składniki dla czterech osób 2 duże ćwikłowe buraki ( około 900 g) 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka(...)mieszając, smażymy przez 6-7 minut przyprawiając solą, pieprzem, oraz szczyptą cukru. Na minutę przed końcem smażenia, dodajemy ocet jabłkowy, a kiedy ocet odparuje, gorące buraczki rozkładamy na talerze i podajemy jako dodatek do ulubionych dań
Miód i pieprzpostanowiłam wypróbować także na bardziej wymagającym (choć wyjątkowo prostym daniu) – smażonym łososiu. Często zdarza się, że łosoś pięknie wysmażony na zewnątrz, wskutek nietrzymania ciepła, wychodzi surowy w środku. Dobra patelnia potrafi uprościć smażenie i zapobiec wpadkom. Na patelni przygotowałam więc łososia, równocześnie smażąc go z delikatnym fenkułem. Czteroskładnikowe danie wyszło perfekcyjnie. Do tego stopnia, że za parę(...)minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem). Gdy będzie gorąca, smażymy kawałki łososia i kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony. Danie przekładamy na talerz i posypujemy odłożonym koperkiem. Możemy ozdobić cząstką pomarańczy. Łososia z fenkułem warto podać z puree ziemniaczanym, które świetnie pasuje
Poezja smakuMakaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 150g makaronu tagliatelle 1 cukinia 250g serka mascarpone 50g orzechów włoskich sól pieprz czarny oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki tymianku Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej(...)Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: cukinia , mascarpone , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam, przystaweczki zrobiłam. Wszystko z 4 sztuk kiełbasek(...)następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja . Wymieszaj makaron z jednym jajem, ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego w paski suszonego pomidora
Z Kuchni Do KuchniMakaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia(...)czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: makaron , ogórki
https:KKuchniaMniamto powstało 300 lat temu. Dlaczego nikt z autorów nie szuka informacji u źródeł? Bo łatwiej skopiować cudze błędy i w ten oto sposób mamy internetową legendę… Danie ma dużo młodszą historię. W 1940 roku, rok po wybuchu II Wojny Światowej, mimo zachowania neutralności podczas ataku wojsk hitlerowskich na sąsiadujące Norwegię i Finlandię, uzależniona handlowo i gospodarczo(...)zawodu szefa kuchni Leif Elisson, w 1953 roku wymyślił i podał na jedne z zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki. Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem. Bazą tego dania są odpowiednio
Karo in the Kitchenobdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto właśnie z gruszką i dodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam! Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie(...)zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne) 500-700ml bulionu warzywnego 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki 250g ryżu arborio 150g sera gorgonzola szczypta tymianku 3 ziarna kardamonu 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sok z połowy cytryny sól, pieprz
Codzienne GotowaniePyszne, zdrowe i szybkie danie na obiad! Smak tego sosu znam od dziecka, gdy zbliżała się jesień i zaczynał się sezon na ciepłe kolacje mama robiła go często do pieczywa. Latem przyrządzała go do ziemniaków na obiad. Ze wszystkim smakuje świetnie. Zawsze czekałam na ten sos, a jak tylko zaczęłam sama gotować, wzięłam od niej przepis i robię(...)mieszamy śmietanę z niewielką ilością gorącej wody z sosu, a następnie dodajemy całość do garnka. Zasada z zasmażką jest taka - albo ona, albo danie, do którego ją dodajemy powinna być zimna, a to drugie gorące, bo inaczej porobią się grudki. Ale... ponieważ jestem wielozadaniowa ;) i robię wszystko naraz, zawsze gorącą mam i zasmażkę i potrawę. I zawsze mi wychodzi
chwile dla mnieKnedle twarogowe z morelami w chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Idealne wegetariańskie danie na letnie dni. Szczególnie dla tych co lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych(...)posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle. Obtaczać w panierce. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: morele , płatki śniadaniowe , sezam , twaróg , ziemniaki
https:KKuchniaMniamprosty letni drink, który znakomicie orzeźwia w gorące dni i ciepłe wieczory. Idealnie pasuje do dobrej kolacji lub deseru jako uzupełnienie smaku dania. Szkoda tylko, że sezon na maliny trwa tak krótko, a i gorących dni i wieczorów w Polsce nie ma przez cały
Milion Smakówrozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania: ok. 15 zł Czas wykonania: 1h źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji
Pobite gary Barbarymakaron zawsze z chęcią wypróbuję, bo cała moja rodzinka uwielbia makaron z sosem . Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na makaron z kurczakiem i cukinią w sosie mascarpone. Bardzo łatwe danie do przyrządzenia, które zajmuje niewiele czasu. Przepis na makaron Składniki: 4 porcje 300 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem, u mnie świeży, 350 g kurczaka, filet z piersi(...)makaron, więc zajęło mi to jedynie 3 minuty. Odcedź makaron ale zachowaj wodę. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. Sos na pewno będzie gęsty więc dodaj gorącą wodę, w której gotowałaś makaron. Podaj danie na ciepło, można dodatkowo posypać parmezanem. The post Przepis na makaron-szybko i łatwo appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawarzywny lub wodę, wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. W między czasie ugotować makaron. Makaron wyłożyć na talerz, posypać potartym serem i polać gorącym sosem. Na koniec obsypać listkami bazylii. Danie było rewelacyjne. polecam
Kuchnia Pokoleń