Łopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi. Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata: 3 l wody 15 dkg soli
Maminek kulinarnypieczony omlet z brzoskwiniami Gorący posiłek na rozpoczęcie dnia, poprawi nam nastrój i doda tak potrzebnej energii. Składniki Danie dla czterech osób 1,5 szklanki mąki ½ szklanki mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 2-3 brzoskwinie masło do smarowania formy Sposób przygotowania Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy cukier, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy
Miód i pieprzkapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać do mąki stopniowo cały czas zagniatając ciasto. Na początku łyżką, żeby się nie poparzyć(...)dzielić go na poszczególne pierogi. Teraz pozostaje tylko kleić i gotować. Jeżeli chcecie przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną wodę i obgotowujemy 7 min. Wyciągamy do obeschnięcia i zamrażamy. The post Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaChłodnik litewski - tej pozycji zdecydowanie brakowało w menu mojego bloga tak więc na specjalną prośbę jednej z czytelniczek właśnie się pojawia. Danie znane i lubiane, podawane w gorące letnie dni. Doczekało się mnóstwa modyfikacji i każdy robi je po swojemu. Ja postanowiłam zajrzeć do mądrych książek i zrobić chłodnik wedle rad mądrych ludzi. Przygotowałam więc swój chłodnik na podstawie(...)Hanny Szymanderskiej. W tej drugiej pozycji warzywa gotowały się w bulionie cielęcym a chłodnik potem doprawiany był tylko śmietaną, bez mleka. W żadnym z tych przepisów nie użyto do dania czosnku co pewnie zdziwi wiele osób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapropozycja obiadowa idealna i na gorące i na zimne dni. W gorące nie spocisz się przy garach, bo bardzo szybko można takie danie przyrządzić. W zimne dni za to, przypomnisz sobie smak lata i ucieszysz oko (a przede wszystkim podniebienie rzecz jasna) kolorową zawartością talerza. Danie wymyślił i przygotował mój M. Ja tylko nałożyłam, sfotografowałam, zjadłam ze smakiem(...)taki) . Po prostu rewelcia! Lekki i letni smak pełen aromatów. Do przygotowania od A do Z w 40 minut. Tak można się opychać. Zdrowe uczucie sytości pełne witamin. Gorąco polecam
Kuchnia po mojemuopakowanie, żelatyna deserowa 2 płatki galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml gorącej wody, wystudzić i schować do lodówki do stężenia, gdy galaretka jest sztywna do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na dno biszkopty, sernik w proszku zmiksować z 4 minuty z zimną maślanką, na środku formy dać porcję sernika galaretkę wyjąć z miseczki i na serniku położyć na środku(...)galaretkę resztę sernika wyłożyć do formy łyżką przyciskając do dna wokół galaretki, na wierzchu ułożyć maliny, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 600 ml gorącej wody + 2 płatki żelatyny, gdy galaretka tężeje dać ją na maliny, sernik schować do lodówki na kilka godzin z gotowych serników czasem korzystam, wystarczy dać np. maślankę, śmietanę, serki homo - sernik jest obłędnie smaczny
W Mojej Kuchni Lubiępokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami(...)pokruszonej fety Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny
Moja Delicjapokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami(...)pokruszonej fety Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny
Moja Delicjapyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się! Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci(...)wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać
peanutbuttermonstermiodem. Razem z zimą rozpoczął się sezon na dania bardziej pożywne, sycące, kaloryczne, które dadzą nam siłę na odśnieżanie, skrobanie szyb i brnięcie przez zaspy w poranną zawieruchę :-) Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej miski wypełnionej po brzegi mięciutką fasolą, skąpaną(...)godzin (ja zostawiam na 24 godziny). Po tym czasie odlewamy wodę. W sporym garnku rozgrzewamy olej. Wieprzowinę kroimy w kostkę (około 3 cm) i wrzucamy na gorący tłuszcz, dokładamy cebulę i chwilkę smażymy, aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni. Następnie dokładamy odsączona fasolę, pokrojony czosnek, zioła i przyprawy, i około 1,5 litra wody. Gotujemy
Rozpustne gotowaniePolecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często. Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -2 średnie cukinie, jak mamy małe takie marketowe to trzeba dać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz -papryka słodka(...)słodkiej. Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie 3-4 minuty, tak by nie zrobiła się mamałyga. Cukinia pozostaje lekko chrupka. I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem. Pyszne i proste danie, polecam :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek
Kuchnia Beatyłyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn - 150 g soku z czarnej porzeczki - 150 g gorącej wody 1 galaretka czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta(...)powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno leżakować całą noc...a ja miałam
Z Kuchni Do Kuchniszklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię
Qlinarnie i QlinarnieTosty francuskie z chałki, smażone na maśle oblane ulubionym truskawkowym dżemem własnej roboty, zdecydowanie niedietetyczne danie! Zdecydowanie pyszne! Zaskoczyło mnie smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice(...)stron w mleku, następnie w roztrzepanym jajku. Smażymy na gorącej patelni na maśle. Tak aby chałka się nie przypaliła! Powinna być złota ;-) Polewamy dżemem. Jemy póki gorące! Palce lizać! To kto robi? Dajcie znać! ;-))) Pięknego Dnia! Buuuziaki! Zapraszam na Instagrama TU i Facebooka
SMYKWKUCHNI