Pyszna i pożywna zupa z żółtą fasolką. Dzięki dużym kawałkom ziemniaków, spokojnie zastępuje również drugie danie. Idealna na gorące dni, bo dobrze smakuje nawet letnia. Składniki: 2,5l wody 300g łopatki wieprzowej 500g fasolki żółtej 4 ziemniaki 3 łyżki koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu jogurt naturalny Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy
Gotowanie i blogowaniePapryka. Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi
Wanilia i Kardamonfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwielbiam połączenie sera feta z kiszoną cytryną, postanowiłam więc dodać do tego quinoę i tak powstało to pyszne, gorące i aromatyczne danie :) Składniki: 4 papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól
Quinoa Raz!paprykę. Tak przygotowane szaszłyki polać oliwą i oprószyć solą. Smażyć z obu stron na niewielkim ogniu tak, by mięso i szparagi zmiękły, ale się nie spaliły. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z dodatkiem sałatki. Przepis bierze udział w konkursie sklepu ALMA www.alma24.pl ----- Podobne: Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Piknikowa przekąska z tuńczykiem Grillowane cukinie i brokuły
Weekendy w domu i ogrodziezraziki zapożyczyłam od mojej koleżanki Eli. Każda z nas pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku
Kuchnia Beatyzabrać ze sobą na lunch do pracy. Każdy rodzaj makaronu jest tu mile widziany, również ten mniej typowy w kształcie, składzie czy kolorze. Niech będą to dania obiadowe na gorąco (do odgrzania w pracowniczej kuchni), jak i również sycące sałatki makaronowe na zimno . Moją propozycją na dziś jest sałatka z dominującą nutą ananasa , dodatkiem pożywnego kurczaka , przełamana
Grunt to przepis!Korzeń lotosu zakupiłam w Fusion Gusto i postanowiłam zrobić go na sposób azjatycki. Tak podany korzeń lotosu jest słodkawy i przepyszny, polecam gorąco. Jest to danie kuchni chińskiej i wegetariańskiej. Karmelizowany korzeń lotosu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielitra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować do miękkości mięsa i marchewki na mniejszym ogniu piersi pokroić drobno z marchewką i włożyć do foremki, naczynia do gorącego czystego wywaru dać żelatynę i dokładnie mieszając rozpuścić, dodać pieprz mielony, natkę pietruszki posiekaną i wlać wywar do mięsa delikatnie zamieszać i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka jest delikatna
W Mojej Kuchni Lubiędodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok
Karo in the Kitchentylko zjeść i ponownie wyjść. Dzisiaj przepis na właśnie taki obiad w upalne dni, gdy w kuchni totalnie nie ma ochoty się stać albo jeść dania podawane na gorąco. SAŁATKA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ Składniki: 1 filet z kurczaka przyprawa do Gyrosa/ kebaba 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego 1 szklanka
Bon appetit mon amiesobą po czym wszystko wlewam do garnka i mieszam. Gotuję to jeszcze ok. 20 min. Gdy marchewka będzie miękka i wtedy doprawiam zupę tak mniej więcej gdyż gorącej zupy nie da się doprawić. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz smacznego :))) Podsumowanie: Cena jednego garnka
Tanio smacznie i prostoTeraz do miękkich warzyw dodaję usmażoną pierś z kurczaka, bazylię doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość duszę jeszcze około 3 minuty. Do tak przygotowanego sosu dodaję gorący makaron, mieszam – danie jest gotowe. Na talerzu makaron posypuję żółty serem. Makaron ze szparagami jest gotowy można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewraz z tłuszczem na którym była smażona. Dodaj musztardę , dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Duś wszystko razem pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podawaj gorące do drugiego dania z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarnepostanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić makaron w pysznym, kremowym sosie z dyniowego pure. Sos jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco wszystkim polecam! Składniki : 250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki) 2 ząbki czosnku 2 szalotki kubek pure z dyni kubek bulionu warzywnego 1 czubata łyżka
Codzienne GotowanieIdealna na lekką kolację czy nawet 2. danie (zwłaszcza w gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie ma się ochotę na ciepłe potrawy). SKŁADNIKI: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 1/2 kostki białego sera półtłustego - 1/2 czerwonej cebuli - 1/2 ogórka szklarniowego - parę pomidorków cherry - garść ziarenek słonecznika - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę
Wielopokoleniowominut. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Studzimy je na kratce, dekorujemy natką pietruszki. Te muf finy jednak nie mają dane wystygnąć, gdyż gorące są najlepsze jak twierdzi moja rodzina. Smacznego! The post Muffiny drożdżowe faszerowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybcej dosychają. Pomidory powinny być suche ale nadal elastyczne. Wysuszone zimne pomidorki ułożyć w słoiku. Do słoiczka dodać czosnek i oregano (jeśli nie mam świeżych gałązek można dać suszone). Zalać gorącym ale nie wrzącym olejem. Zakręcić i odstawić do góry dnem
Monia miesza i gotujeCiasto: · gorąca woda 1/2 szkl · mąka pszenna 2 szkl · sól Farsz: · biały ser mielony 25 dag · śmietana kwaśna 2 łyżki · kasza manna 2 łyżki · cukier
Camilla w kuchniGorące, leniwe lato... leniwy więc obiad... ale za to jaki pyszny!!! Proporcje dla 3-4 osób 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1
Jadło i czytadłosię zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany. Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco. Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente ale zupełnie odzielnie a ciepły sos podaje się na już przestygnięty makaron jako dodatek. Winogrona natomiast mogą być
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej
Smakowite DaniaDziś gorąco więc zapraszam na chłodnik. Przygotowanie go zajmie Ci chwilę. Chłodnik ten idealnie Cię orzeźwi, jest lekki, po prostu idealny na upalne dni. Zapraszam
Moja pasja smakujest istną rozpustą dla podniebienia. Już po pierwszym kęsie Wasze kubki smakowe oszaleją. Zacznijmy jednak od początku – przepis otrzymałam od wujostwa, u których po raz pierwszy zakosztowałam tego dania. Zachwyciły mnie nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jego prostota. Choć czas gotowania wynosi godzinę, to właściwie poświęcić trzeba jedynie kilka sekund, gdy posiłek znajduje się(...)Wykładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz zielonym dodatkiem (np. pietruszką). Jeżeli przygotowujecie danie dla większej liczby osób, przygotujcie je dobę wcześniej i w dniu wizyty podgrzejcie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Podajcie najlepiej na podgrzewaczu, wtedy danie pozostanie długo gorące. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniewww.mgotuje.pl Makaron z tuńczykiem, papryką i pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest bardzo smaczne i szybkie, zrobicie je w zaledwie 30 minut. Gorąco polecam Do swojego dania użyłam makaronu ekologicznego z mąki żytniej, firmy Fabijańscy . Makarony z tej firmy są bardzo zdrowe, produkowane
Marta Gotujeprzepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam! Składniki: pęczek młodych marchewek 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku
Smakowity Blog KulinarnyKolejna propozycja chłodnika, tym razem na bazie jogurtu naturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień. Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki śmietany kremówki 30% 1 ząbek czosnku 2 duże rzodkiewki kawałek kalarepki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz sok z cytryny 2 jajka Wykonanie: Jajka ugotowałam
Kuchenne zapiski Edytygodziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami
Kuchenna Kontrrewolucyałyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad
Kuchenna KontrrewolucyaSłońce na Niebie jest gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje. Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej
Moniki SmakołykiNastępnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródRyż z jabłkami......smak dzieciństwa. Pachnący cynamonem....pyszotka ;) Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna . Ryż można ugotować na mleku lub wodzie jak kto woli. Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę, jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :) Smacznego :) Ryż
Takie tam pichcenieDanie idealne na gorące dni - przygotowanie poniższego chłodnika zajmuje mniej niż 5 minut, a zimny jogurt lub kefir świetnie gasi pragnienie. Jeżeli chcecie, aby wasz chłodnik był gęsty to kefir zastąpcie jogurtem naturalnym. Składniki na 2 porcje: 500 g kefiru lub jogurtu naturalnego (ja użyłam całe opakowanie kefiru 400 g i 100 g jogurtu) owoce ilość według uznania
UgotowaćZapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą, może być idealnym daniem głównym lub gorącą kolacją czyli stanowić smaczną potrawę jednogarnkową , pożywną i sycącą a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu. składniki na naczynie żaroodporne o pojemności 2,4 l 2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat
Smakowite Daniazakończenie lata - to cukinia faszerowana mięsem mielonym z czerwoną papryką, kukurydzą, cebulą oraz czosnkiem, a następnie zapiekana z serem żółtym, może być p rostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją. składniki na 3 porcje 3 średnie cukinie 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy z puszki 3 łyżki oliwy
Smakowite Daniapowiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :) Masa Princepolkowa: 1 szklanka białek 1 ½ szklanki cukru 2 Prince Polo XXL 200g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu) Białka ubijamy na sztywną pianę
Smakowy Rajziemniaczki. Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie
Wypisz Wymalujoliwie z oliwy, dodając 1/2 łyżeczki imbiru. Po ugotowaniu ryżu przelewamy go przez sito, aby odlać wodę po gotowaniu i mieszamy z marchewką. Smacznego :) Gorąco polecamy to danie, ponieważ jest niezwykle smaczne. Często gości na naszym stole
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów. Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby. Żeby umilić dodatkowo deszczowy dzień pocieszamy Was widokami z pięknej Grecji :) Poprawił się Wam nastrój ? Jeśli tak, to zabieramy się do pracy :) Placuszki z cukinii z tzatzikami: (4 osoby) Składniki na placuszki : 2 większe
vegetaniewstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki się przyrumienią około 30-40 minut. Podajemy gorące jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych
Smakowity Blog Kulinarnypracy. Właśnie w taki sposób powstało to danie. Jest jednym z naszych kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę. Potrzebne(...)opcjonalnie) posiekane pieczarki. Posypujemy 2 łyżeczkami przyprawy uniwersalnej, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy, żeby całe danie przeszło przyprawami. Gdy cebula jest już miękka a pieczarki ściemniały, dodajemy plastry sera żółtego i mieszamy, żeby równomiernie się roztopił i połączył z daniem. Podajemy na gorąco z grzankami albo świeżym pieczywem posmarowanym masłem
W poszukiwaniu inspiracjipomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały
SzczyptaSmaQbardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kremowe puree z kalafiora (8 porcji) Składniki: 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody
karmelowyprzepysznej pasty z ciecierzycy i tahini. Hummus uwielbiam podawać z pokrojonymi w słupki warzywami lub rozsmarować go na kromce domowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka
Mienta bloggłębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych
Kulinarny karnet Christopheraubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne
Kulinarny karnet Christopheraktóre z nich robimy nie może zabraknąć pysznych pulpetów wieprzowych z sosem borowikowym. Pulpeciki są bardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki ziaren kolendry (mielonych) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Sos borowikowy
Kuchnia Łukaszamieszamy, tak by makaron pokrył się dokładnie masą śmietanowo-jajeczną i utworzył się gęsty sos. Podgrzewamy jeszcze kilkanaście sekund, cały czas mieszając aby nie powstała nam "jajecznica". Danie podajemy na gorąco, posypane serem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe
Mango Papajawędlinę, którą należałoby już zjeść, bo inaczej trzeba będzie wyrzucić. Sos można również modyfikować na wiele sposobów lub zalać całość śmietaną z jajkiem. Jest to bardzo uniwersalne danie i dlatego gorąco je wszystkim polecam. Smacznego
Ratunku obiadTo przepis mojej siostry na przepyszny i bardzo kaloryczny kalafior. Smak pozwala zapomniec o tych niebezpiecznych kaloriach, dlatego goraco polecam to danie.Kalafiora gotujemy tylko chwile zeby
Przysmaki Karolkigorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem i chociaż należę raczej do ciepłolubnych osób, to chyba jednak umiar jest wskazany we wszystkim. Kto lubi, jak mu pot kapie z nosa? No kto? Chyba że podczas ćwiczeń. Wtedy to już co innego ;) Poza(...)pewno nie chce się stać w kuchni przy rozgrzanej i rozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze
Ratunku obiadskomponowane przez szefa Tomka Nowaka to prawdziwa petarda! Każdy element dania zaskakuje smakiem, różne tekstury połączone w całość robią niepowtarzalne wrażenia smakowe. Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler 50 g grzybów leśnych 10 g orzechów
Smakowity Blog Kulinarnydodałam płatków owsianych błyskawicznych. Dosypałam na oko żurawiny Skworcu. Dodałam sporo ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- moje ulubione! Do każdej porcji dałam po łyżeczce syropu z agawy Skworcu. I całość zalałam gorącym mlekiem! Jeszcze przyprawa do dań słodkich Kamis młynek i gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizjadany wprost z niego. To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:) Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso i czekolady na gorąco. Jeśli dodać do tego chilli i cynamon i przykryć śmietaną z dodatkiem ajerkoniaku, powstaje cudowny, mocno rozgrzewający deser. To idealna odpowiedź. Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę(...)Czekoladowy Weekend. HOT CHOCOLATE CAKE /na 8 słoików/ 1 3/4 filiżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 filiżanka maślanki 2 jajka
KUCHARNIAusmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy i nada jej wyrazistości. Jesień to czas gdzie zaczynamy sięgać po co raz to bardziej rozgrzewające potrawy, i coraz to bardziej aromatyczne zioła. Dlatego gorąco polecam Wam to danie. Placuszki z dyni to świetny pomysł
SMYKWKUCHNIBłyskawiczna przystawka , najlepiej smakuje podana na gorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. składniki na 4 porcje 50 dag małych pieczarek szklanka mąki pół szklanki mleka jajko sól pieprz olej do smażenia około 0,5 litra przepis Pieczarki oczyszczamy nie odcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy mąkę z mlekiem(...)jajkiem , doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dosyć gęste. Rozgrzewamy olej, pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto, należy uważać żeby się nie przypaliły. Podajemy na gorąco z dodatkiem ostrych sosów
Smakowite Daniawięc już mi się to spodobało. Przepis pochodzi z bloga Natchniona. pl 150 g mąki owsianej 100 g mączki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki) Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota,zagniatałam ręcznie. Trzeba z początku uważać,bo ciasto
Kolorowa kuchnia Elkilubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i w ich składzie znajduje
Miód i pieprzrozdrobni twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę rozdrobnioną i mikserem połączyć - galaretkę pomarańczową rozmieszać w 1 szklance 180 ml gorącej wody i przestudzoną wlać do twarogu, mikserem wymieszać tortownica 24 cm - posmarować ciut masłem, na dno dać zmiksowane herbatniki petit berry ze stopionym masłem 15 dag i mocno przyklepać do dna - dać twaróg wokół rantu powkładać(...)połówki truskawek, na wierzchu też poukładać połówki truskawek delikatnie je wciskając w tawróg, schować do lodówki do stężenia na 1 godzinę galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzic i tężejącą dać na sernik - czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki i poukładać na galaretce - schować do lodówki najlepiej na całą noc jeśli lubisz bardziej
W Mojej Kuchni Lubiędania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań(...)gotującej się zupie na jakieś 2 minuty. Zestawiłam z gazu, lekko przestudziłam i wszystko dokładnie zmiksowałam. Zupa ponownie wylądowała na gazie i gdy tylko bulgotaniem dała znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie by nie wrzucać ich wszystkich na raz. Zupa musi wrzeć, by białko w naszych luźnych, mięsnych kulkach szybko się ścięło
Pichceniomaniamięsem, bez trudu wyczarujemy z niej aromatyczne danie jednogarnkowe które zniknie w mig. Czy jest ktoś kto jej nie lubi? Deseczkę którą widać na zdjęciach z wygrawerowanym logo bloga zrobiła firma Grawerujemy jeśli chcecie nabyć takie cuda, deski, wałki, stemple do ciasteczek a nawet obrazy zajrzyjcie tam koniecznie, gorąco polecam! Składniki: Składniki 1 mała główka młodej(...)plastry białą kiełbasę dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy rosołem, dodajemy koperek, doprawiamy jarzynką lub solą do smaku, dusimy całość jeszcze około 10 minut, po czym danie zagęszczamy zawiesiną z mąki, zagotowujemy, podajemy gorące. Przyprawy o bogatym aromacie i smaku do swoich dań kupicie w sklepie internetowym RAFEX , ja używam i jestem zadowolona
Wanilia i Kardamongwiazdki, chmurki, serduszka itp. ). W połowie ciastek powycinaj na środku małe otwory. Ciastka poukładaj na posmarowanej blaszce tłuszczem i upiec na złoty kolor. Ostudzone przekładaj gorącą marmoladą lub dżemem po 2 , na spód daj całe ciastko, a na górę ciastko z dziurką. Dziurkę zalej gorącą marmoladą lub dżemem. Oprósz cukrem pudrem z wanilią. Rada : Zamiast proszku do pieczenia możemy dać
Przepisy i porady kulinarnejest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, takie jak wiecie lubię najbardziej. Bo jak jest gorąco, to nikomu nie chce się stać długo w kuchni ;-))) Zerknijcie na listę składników i zabierzmy się za tego kurczaka! SKŁADNIKI(...)minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury. Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba. Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi grzankami ( np. w tosterze), a potem polać je obficie oliwą z oliwek- możecie użyć smakowej
SMYKWKUCHNI