Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree 255bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kremowe puree z kalafiora (8 porcji) Składniki: 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody
karmelowy
Hummus 150przepysznej pasty z ciecierzycy i tahini. Hummus uwielbiam podawać z pokrojonymi w słupki warzywami lub rozsmarować go na kromce domowego pieczywa. Z ciecierzycą z puszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka
Mienta blog
Japońskie kule na patykach. 462głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych
Kulinarny karnet Christophera
Fińskie zielone naleśniki. 236ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne
Kulinarny karnet Christophera
Pulpety w sosie borowikowym. 242które z nich robimy nie może zabraknąć pysznych pulpetów wieprzowych z sosem borowikowym. Pulpeciki są bardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki ziaren kolendry (mielonych) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Sos borowikowy
Kuchnia Łukasza
Spaghetti alla carbonara 258mieszamy, tak by makaron pokrył się dokładnie masą śmietanowo-jajeczną i utworzył się gęsty sos. Podgrzewamy jeszcze kilkanaście sekund, cały czas mieszając aby nie powstała nam "jajecznica". Danie podajemy na gorąco, posypane serem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe
Mango Papaja
Zapiekanka ziemniaczana 833wędlinę, którą należałoby już zjeść, bo inaczej trzeba będzie wyrzucić. Sos można również modyfikować na wiele sposobów lub zalać całość śmietaną z jajkiem. Jest to bardzo uniwersalne danie i dlatego gorąco je wszystkim polecam. Smacznego
Ratunku obiad
ZAPIEKANY KALAFIOR 217To przepis mojej siostry na przepyszny i bardzo kaloryczny kalafior. Smak pozwala zapomniec o tych niebezpiecznych kaloriach, dlatego goraco polecam to danie.Kalafiora gotujemy tylko chwile zeby
Przysmaki Karolki
Kurczak na sałacie, czyli obiad w upalny dzień 833gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem i chociaż należę raczej do ciepłolubnych osób, to chyba jednak umiar jest wskazany we wszystkim. Kto lubi, jak mu pot kapie z nosa? No kto? Chyba że podczas ćwiczeń. Wtedy to już co innego ;) Poza(...)pewno nie chce się stać w kuchni przy rozgrzanej i rozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze
Ratunku obiad
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 235skomponowane przez szefa Tomka Nowaka to prawdziwa petarda! Każdy element dania zaskakuje smakiem, różne tekstury połączone w całość robią niepowtarzalne wrażenia smakowe. Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler 50 g grzybów leśnych 10 g orzechów
Smakowity Blog Kulinarny
Śniadanie, nie nudne! 262dodałam płatków owsianych błyskawicznych. Dosypałam na oko żurawiny Skworcu. Dodałam sporo ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- moje ulubione! Do każdej porcji dałam po łyżeczce syropu z agawy Skworcu. I całość zalałam gorącym mlekiem! Jeszcze przyprawa do dań słodkich Kamis młynek i gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 238zjadany wprost z niego. To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:) Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso i czekolady na gorąco. Jeśli dodać do tego chilli i cynamon i przykryć śmietaną z dodatkiem ajerkoniaku, powstaje cudowny, mocno rozgrzewający deser. To idealna odpowiedź. Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę(...)Czekoladowy Weekend. HOT CHOCOLATE CAKE /na 8 słoików/ 1 3/4 filiżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 filiżanka maślanki 2 jajka
KUCHARNIA
PLACUSZKI Z DYNI PIECZONE W PIEKARNIKU 278usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy i nada jej wyrazistości. Jesień to czas gdzie zaczynamy sięgać po co raz to bardziej rozgrzewające potrawy, i coraz to bardziej aromatyczne zioła. Dlatego gorąco polecam Wam to danie. Placuszki z dyni to świetny pomysł
SMYKWKUCHNI
Pieczarki w cieście 457Błyskawiczna przystawka , najlepiej smakuje podana na gorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. składniki na 4 porcje 50 dag małych pieczarek szklanka mąki pół szklanki mleka jajko sól pieprz olej do smażenia około 0,5 litra przepis Pieczarki oczyszczamy nie odcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy mąkę z mlekiem(...)jajkiem , doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dosyć gęste. Rozgrzewamy olej, pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto, należy uważać żeby się nie przypaliły. Podajemy na gorąco z dodatkiem ostrych sosów
Smakowite Dania