Jadąc do Polski wiedziałam, że w planie jest impreza urodzinowa mojej Siostry. Skromna - na osiem osób zaledwie. Ale nawet wtedy konieczny jest tort, tym bardziej, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakby ktoś zapomniał, powtórzę: jeżyny opanowały moją kuchnię. Są wszędzie: w ciastach, lodach, przetworach, a nawet w mrożonej herbacie (która ma absolutnie obłędny kolor i smakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeC. wyruszył na nocną wyprawę. Zabrał komputer, co oznacza, że raczej nie muszę się martwić. Niedługo powinien wrócić do domu; z tego, co wiem, w stanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu.Smacznego!Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie... Zapomniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.Składniki:2 szkl. cukru1 kostka masła lub margaryny2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)2 jajka4 szkl. mąki2 szkl. mleka1,5 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuprzyprawa do piernika2 łyżeczki sody oczyszczonejWykonanie:Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania
kuchcikowniasłodki. Ja polubiłam go z różnymi dodatkami jako pyszne śniadanie czy lekką kolację. Dziś proponuję z dżemem i musli.Składniki: szklanka domowego jogurtu3 łyżki dżemu- ja użyłam czarnej porzeczki z morelą Luks Pomadypól szklanki muesli niesłodzonego z suszonymi owocamiWykonanie:Na dno szklanki wykładamy dżem, następnie wykładamy warstwę muesli, przykrywamy jogurtem, wykładamy druga warstwę musli. Smacznego!Zapraszam na zakupy
Z Majeczką w kuchniSernik bez pieczeniaSernik z malinamiTęczowy torcikSernik z czarną porzeczkąWarstwowy torcikSernik brzoskwiniowyŁaciaty torcik z kaszy mannyRafaelloSerowa chatka Jogurtowiec z truskawkamiSernik z brzoskwiniamiTrzy bitŚmietanowiec agrestowyTorcik czekoladowyTiramisu
Ala piecze i gotujelodówki śmietanę kremówkę i dodajemy ją do masy. Mieszamy szpatułką.Całość wkładamy na cały dzień do lodówki do stężenia.Nasączenie blatów biszkoptowych:Szklanka mocno zaparzonej miętySłoiczek dżemu z czarnej porzeczki (Łowicz 100%, polecam)Przygotowanie tortu:Późno wieczorem, kiedy biszkopt zdąży się całkowicie wystudzić, a masa jagodowa stężeje, zaczynamy przekładanie tortu.Rozcinamy (najlepiej nitką) biszkopt na 4 części. Pierwszy blat
Eat Shrimpsładniki:3 jajka1 szkl cukru cukier waniliowy1 szkl mleka3 szkl mąki1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia3-4 łyżki kakaorodzynki, 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,kawałki czekolady ( opcjonalnie)1/2 szkl oleju Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo jeszcze
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadomu są zazwyczaj pod ręką :)Przepis podpatrzony tutajSkładniki:3 jajka2,5 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka sody 2 łyżki przyprawy do piernika200 gramów kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki,0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju2 płaskie łyżki kakao Wykonanie:Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaorzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa:2 tabliczki czekolady + 50 g masła lub gotowa polewa czekoladowa Ciasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie części i każdą osobno piec
charlotte gotujedobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki, do czasu aż nie będzie nam się rozpływał2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę)3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra
charlotte gotujeSkładniki :Placki (ciasto kruche): - 2 pełne szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 torebka cukru wanilinowego- 0,5 szklanki cukru pudru
charlotte gotujeZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itkiciasto ucierane z dżemem.Składniki:4 jajka0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju1 ½ szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat cytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę
Walijskie Pichcenie