czekolada z napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam
Blondynka Gotujeuciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej. Sos. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą łyżeczką majonezu
BaRepasSzklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut. Część nadziana jest nutellą, dżemem z czarnej porzeczki i musem z banana. Dekorowane są owocami, startą czekoladą i groszkami. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiewody a tak mało mąki? Nie tak byłam nauczona ;) Ale po usmażeniu pierwszego naleśnika, byłam zachwycona. Wyszły przepyszne! U nas były podane z białym serem i dżemem z czarnej porzeczki. Pycha! 'naleśniki wg przepisu Juli Child' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli
CookYourselfSkładniki: 4 kotlety schabowe, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanego czosnku, 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 60 – 80 ml winnego octu, pieprz, sok z cytryny, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino
kulinarnajamka.blogspot.comszklanki cukru, 100 g masła, 1 łyżka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g twarogu, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), trochę cukru waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła. Wymieszać Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można
kulinarnajamka.blogspot.comwzmacnia nasz wzrok i przeciwdziała starzeniu się. Zaleca się spożywanie 2 marchewek dziennie, przy czym należy uważać, żeby nie przesadzić z dobową dawką witaminy A. 9. Czarna porzeczka Ma nieprzyzwoitą ilość antyoksydantów oraz kilkukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Działa przeciwzapalnie, ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne, zalecana jest podczas przeziębienia. Ponadto wzmacnia serce i obniżają ciśnienie
Powiedz dietom niezimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem malinowo-porzeczkowy: 200 ml śmietany 36% 100 g miks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Beziki ( na około
KreatywnePinypołówkach grejpfruta, stanowi ozdobę nie jednego stołu. Spróbujcie. Szybko, zdrowo i smacznie. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Składniki: 1 szklanka malin + 2 łyżki wody 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki czarnych porzeczek 2 małe gruszki (słodkie) 2 małe jabłka (słodkie, soczyste) 5-6 wiśni (wydrylowanych) Przygotowanie: Sos malinowy: 3/4 szklanki malin gotujemy na małym ogniu wraz z 2 łyżkami wody, ciągle
Słodkie okruszkipotrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru - 4 jajka - kawałek startego imbiru plus 2 łyżki syropu imbirowego - 3 jabłka (pokrojone na kawałki) W garnku podgrzać sok, kakao, olej i cukier aż powstanie jednolita masa. Całość ostudzić, dodać jajka, imbir, mąkę
Szybko Tanio SmacznieMleko z masłem i kakao chwile podgrzać na ogniu do uzyskania jednolitej błyszczącej masy. Przelać do wcześniej wsypanego do miski cukru pudru i utrzeć. Potrzebujemy jeszcze dżem z czarnej porzeczki. Wykonanie: Układamy warstwy: placek – dżem – gorący krem – placek – dżem – gorący krem – placek . Po złożeniu ciasto wystudzić. Jeśli nie potrzebujemy ciasta na już, najlepiej
kuchcikowniapieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki 4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo
Grunt to przepis!kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml
les mirabellesżeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie na fejsbuka to już widzieliście moją poranną rozpustę. Zaznawałam rozpusty na tarasie
les mirabellesjuż we Wrocławiu czekała mnie miła niespodzianka. Równie nieplanowane spotkanie z dawno niewidzianymi Monią, Sławomiorem i Gaborem. I węgierskie suweniry! Czekoladki, tajemniczo znikająca papryka, czekolada z czarną porzeczką (czeka na powrót kawy:)) i- konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki- angielskie scones
les mirabelles