kuchni. Ale nawet to troszeczkę dało mi świetne rezultaty. Na przykład pomysł na śniadanie pełne wapna i witaminy C. Może się skusicie?"Składniki:mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ( min. 60 g owoców na 100 g dżemu)biały serjogurt naturalnyświeże truskawkiSposób przygotowania:Do niewielkiego naczynia/pucharka na dno, nakładamy 3 łyżeczki dżemu porzeczkowego - rozprowadzamy równomiernie po naczyniu.Następnie kruszymy około
Słodkie PrzyjemnościSernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się
Słodkie Przyjemnościjaja1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczeniamała łyżeczka soliDo podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub innePrzygotowanie:W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką
Gotowanie to kochanienajniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam
mojewypiekiinietylkołyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady- 2 łyżki masła- 1 łyżka wody- 1-2 łyżki cukruO r a z:- kwiaty zrobione ze świeżego ananasa- listki zrobione
mojewypiekiinietylkokruszonkę. Składniki: - ciasto kruche- kruszonka migdałowa- 2 dojrzałe owoce mango- 3 budynie waniliowe bez cukru- 5 łyżek cukru do budyniu- 1,1 litra mleka- słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)- cukier puder do posypania ciasta Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy
mojewypiekiinietylkozimno, ale bardzo słonecznie.Na taką pogodę najlepsze jest rozgrzewające śniadanie. Dla odmiany, zamiast owsianki, zrobiłam gęstą kaszę kukurydzianą :)~ Kasza kukurydziana z serkiem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki ~składniki:30g kaszki kukurydzianej30g mąki kukurydzianejsłodzidłoszczypta soli400ml wody+ serek naturalnydżemKaszkę, mąkę, słodzidło i sól wsypujemy do rondelka z wodą i gotujemy aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotową kaszkę
Kuchenny Skrawek NiebaKażdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru, 1 litr mleka, 200g margaryny Palmy z Murzynkiem.Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące
Z miłości do słodkościSkładniki:2 opakowania prostokątnych wafli2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa)1,5 tabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Bon Appetit MałgorzatyTort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam
Kuchnia domowa Aniowocami i kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbaremCiasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkamiCiasto Kruszynka / NieboCiasto kubusioweCiasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami
Kuchnia domowa Aniposypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym.Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze.Skladniki na 24 rogaliki:250 g maki150 g twardego masla1 jajko + 1 zoltko,bialko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto ( 50 ciasteczek): 150 g maki1/2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzki mleka125 g masla75 g cukru1 lyzka cukru waniliowego150 g mielonych migdalowPoza tym: 150 g dzemu z czarnej porzeczki 300 g masy macepanowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dostałam inny prezent!A mianowicie : zaproszenie na czekoladowe warsztaty do Krakowskiej Manufaktury Czekolady.Moim Mikołajem była firma Paclan, która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki, w organizowanym przez siebie konkursie.Przez południem popędziłam na ul. Szewską jak na skrzydłach!Zapach z Manufaktury unosi się na całej ulicy i jest to miejsce zaczarowane … miejsce obok którego
Ostra na Słodkojeszcze jeden fantastyczny przepis na gęś!Po zrobieniu tej ostatniej z sosem z czarnej porzeczki naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej!Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do obradowania w kuchni.Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam
Ostra na Słodko