połówkach grejpfruta, stanowi ozdobę nie jednego stołu. Spróbujcie. Szybko, zdrowo i smacznie. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Składniki: 1 szklanka malin + 2 łyżki wody 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki czarnych porzeczek 2 małe gruszki (słodkie) 2 małe jabłka (słodkie, soczyste) 5-6 wiśni (wydrylowanych) Przygotowanie: Sos malinowy: 3/4 szklanki malin gotujemy na małym ogniu wraz z 2 łyżkami wody, ciągle
Słodkie okruszkipotrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru - 4 jajka - kawałek startego imbiru plus 2 łyżki syropu imbirowego - 3 jabłka (pokrojone na kawałki) W garnku podgrzać sok, kakao, olej i cukier aż powstanie jednolita masa. Całość ostudzić, dodać jajka, imbir, mąkę
Szybko Tanio SmacznieMleko z masłem i kakao chwile podgrzać na ogniu do uzyskania jednolitej błyszczącej masy. Przelać do wcześniej wsypanego do miski cukru pudru i utrzeć. Potrzebujemy jeszcze dżem z czarnej porzeczki. Wykonanie: Układamy warstwy: placek – dżem – gorący krem – placek – dżem – gorący krem – placek . Po złożeniu ciasto wystudzić. Jeśli nie potrzebujemy ciasta na już, najlepiej
kuchcikowniapieczenia - czubate 2 małe buraki [75g]- obrane i starte na drobnych oczkach tarki 4 łyżki słupków migdałowych [50g] 4 łyżki suszonej żurawiny [75g] 2 garście mrożonej czarnej porzeczki [100g] 2 garście mrożonej czerwonej porzeczki [100g] Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dolać olej, jogurt i ekstrakt migdałowy. Dorzucić płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i stopniowo
Grunt to przepis!kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml
les mirabellesżeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza malinami, można zebrać garść letnich owoców- porzeczek, czarnych malin i ostatnich truskawek. Akurat w sam razy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie na fejsbuka to już widzieliście moją poranną rozpustę. Zaznawałam rozpusty na tarasie
les mirabellesjuż we Wrocławiu czekała mnie miła niespodzianka. Równie nieplanowane spotkanie z dawno niewidzianymi Monią, Sławomiorem i Gaborem. I węgierskie suweniry! Czekoladki, tajemniczo znikająca papryka, czekolada z czarną porzeczką (czeka na powrót kawy:)) i- konfitura. Z tego co pamiętam to szampańsko-czekoladowo-truskawkowa:) Jak tylko położyłam swoje łapy na słoiczku wiedziałam co będzie. Klasyk nad klasyki- angielskie scones
les mirabellesktóra ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny pić więcej niż 3 filiżanki kawy czy herbaty dziennie. Zawarte w nich związki utrudniają przyswajanie
Qlinarnie i Qlinarniemałej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni lub porzeczki czarnej sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Qlinarnie i QlinarnieBiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka
Jadło i czytadłoZakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe
Jadło i czytadłomój deser przygotowałam troszkę inaczej, otóż nie mieszałam różnych owoców razem, tylko podzieliłam je na warstwy smakowe. Na ok. 3 porcje: Sezonowe owoce, ja miałam: 1 szklanka czarnej porzeczki ok. 200 g truskawek pęczek mięty ok. 6 brzoskwiń 300 ml. jogurtu naturlanego 300 ml. lodów śmietankowych cukier do smaku Owoce umyć i dokładnie przebrać. Zmiksować osobno. Jogurt wraz
Jadło i czytadłopożywne danie, doskonałe na poranny start, szczególnie gdy tradycyjna kaszka manna troszkę już się Wam znudziła. Do przygotowania dwóch porcji: 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru Mleko zagotować razem z dżemem i cukrem, dodać kaszkę, mieszając gotować ok 2-3 minut. Następnie lekko przestudzić i dodać
Jadło i czytadłoprzeszkód zjeść. Smakował i jadły więc pomysł był trafiony. Do wykonania placków wykorzystałam przepis na niedawno odkryte naleśniki czekoladowe z mąki gryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka. U nas był to serek kozi o dość intensywnym smaku. Mi zdecydowanie lepiej smakowałaby wersja z mascarpone. By zrobić krem utarłam serek
Dzieje kuchennej Wiewióry