litra śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych) cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka
Rozpustne gotowanieciasto było gęstsze :) Gotowy naleśnik wędruje na talerz i teraz możecie czarować z dodatkami :) U mnie jogurt naturalny, ananas, truskawki i odrobina (podkradzionej współlokatorowi - R. wybacz :)) czarnej porzeczki :) Smacznego
Spektrum Smakuodrobina magii w postaci granoli, czyli płatków owsianych lub jęczmiennych uprażonych z dodatkiem migdałów, wiórków kokosowych i miodu. Całość uzupełnia warstwa ulubionego dżemu, w moim wypadku - z czarnej porzeczki. Granoli z płatków można przygotować więcej - w szczelnym pojemniku spokojnie można ją przechowywać tydzień i dłużej. Składniki: na granolę: 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych 1/3 szklanki płatków z migdałów
W SMAKbyć również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę jagodową: 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub czarnej porzeczki + 150 ml wody 250-260 g jagód (do zblendowania) 500 g serka śmietankowego naturalnego (można zastąpić serkiem homogenizowanym) 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera 120 g jagód (wrzucane
Passions hobbies lifebałtyckiej plaży. Ale teraz wracam już z nowa porcją słodkości. Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego
Malinowa Kawiarenkailości mleka rozpuścić mąkę. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić. Owoce: 400 g czarnej porzeczki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy
kulinarnyswiatdomiUwielbiam takie. A Wy ? Na litr lodów potrzebne składniki to : 250 ml mlek skondensowanego niesłodzonego 250 g. serka mascarpone Łyżeczka ekstraktu waniliowego Około 500g. dżemu z czarnej porzeczki lub zmiksowanych porzeczek Mleko i serek powinny być schłodzone. Najpierw wlałam do miski mleko miksowałam chwilę – tworzy się piana i mleko szybko gęstnieje, dodałam ekstrakt waniliowy i serek mascarpone- całość
apetytnapieczeniemiętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową dołożymy, bo mięta właśnie jest zbierana. Na zdrowie
Maminek kulinarnyszczerze że to najlepszy dżem jaki zrobiłam :) Myślę że takie właśnie są najsmaczniejsze. Gorąco namawiam do zrobienie własnej kombinacji owocowej... Składniki: 500g agrestu czerwonego 300 g porzeczki czarnej 200 g malin 100 g poziomek 200 g truskawek 500 g cukru Owoce umyć, przełożyć do garnka z szerokim dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy 40-60 minut od czasu
Delicious Titbitsdeser dla całej rodziny. Mrożone owoce otulone maślanką SKŁADNIKI : 50 g mrożonych malin 50 g mrożonych truskawek 50 g mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki 50 g mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklaneczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifarszu i uformować pierogi Gotować w lekko osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia Farsz 150 g tofu 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki czarnych porzeczek Przygotowanie: Tofu, olej i syrop zmiksować na gładką masę konsystencji serka homogenizowanego Dodać porzeczki, wymieszać Godzina 23.00 - pierogi wędrują do garnka ;) Smacznego
pyszne zdrowościczarnej porzeczki, 1 litr wody, kawałek laski cynamonu (1-1,5 cm), cukier waniliowy, cukier, 250 ml śmietany 22%, 1 żółtko Porzeczki umyć, wrzucić do gotującej się wody, dodać cynamon. Gotować parę minut aż będą miękkie. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i cukrem. Zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do przetartych porzeczek, zagotować. Odstawić do ostudzenia
królestwo garówWspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia
greenscarfwww.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czerwone-porzeczki-dobre-dla-zdrowia-jakie-witaminy-mineraly_41765.html Czerwone porzeczki ( Ribes rubrum ) już od XVI są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Mimo że zawierają mniejszą ilość witamin i minerałów niż porzeczki czarne, poleca się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. W tradycyjnej medycynie ludowej stosuje się je także w celu leczenia
Słodkie okruszki