mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce
Nastoletnie Wypiekanieochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru
Niespełnione zdolności kulinarnesyropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!) 40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć
Przepysznik - BLW i nie tylkowzbogacenia mojego dżemu. Ugotuj sok. Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin. Cukier i KonfiturFix. Wymieszaj i napełnij słoiczki. Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego . Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok. Dodajemy przecier. Potem cukier. Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne. Jeśli za słodkie, można poratować sokiem
Z Kuchni Do Kuchniwiększe pół szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany 30 % 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku 3 duże łyżki cukru pudru Dżem z czarnej porzeczki lub wiśni wiśnie z nalewki 200 gr czekolady gorzkiej + 3 łyżki śmietanki 30% ciasto nasączyłam lekko rozrobiona nalewką wiśniową 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając pod koniec
Gotowanie...to proste !oleju kokosowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) szczypta soli 2 i 1/2 łyżeczki herbaty Matcha 1 szklanka suszonych jagód (u mnie jagody goji, morwa biała , kandyzowana czarna porzeczka ) Wykonanie: Do jednej miski wsypałam płatki owsiane, orzechy (pokroiłam co z grubsza), nasiona, cukier trzcinowy i wymieszałam wszystko. Do mniejszej miseczki wlałam syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt
Blondynka GotujePRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły
Swojskie jedzonkoDŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 500 ML ŚMIETANY 30% 2 ŚMIETAN FIXY DO MASY BUDYNIOWEJ: 3/4 SZLK.CUKRU 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 200 G MARGARYNY
Swojskie jedzonkoCzas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać
SzczyptaSmaQwzbogacenia mojego dżemu. Ugotuj sok. Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin. Cukier i KonfiturFix. Wymieszaj i napełnij słoiczki. Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego . Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok. Dodajemy przecier. Potem cukier. Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne. Jeśli za słodkie, można poratować sokiem
Z Kuchni Do Kuchnijest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka
Przepysznik - BLW i nie tylkokojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu. Panna cotta 2 łyżeczki
Przepysznik - BLW i nie tylkopodać z jogurtem naturalnym i owocami, a można pokusić się o szaleństwo i do wody dodać różnokolorowe dżemy, zrobić dzień kostek fioletowych (z jagodami albo konfiturą z czarnej porzeczki) i dzień kostek różowych (z malinami), dzień kostek żółtych (z jabłkiem), a nawet kostek zielonych (z kiwi czy bananem i pietruszką albo jarmużem :D ). Tęczowe kostki z kaszy manny
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzykryć patelnię pokrywką, żeby placuszki ścięły się też z wierzchu, wtedy łatwiej je przewrócić. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z masłem orzechowym, syropem klonowym i dżemem z czarnej porzeczki. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkociasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut. Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek 4 łyzki cukru Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał
Radość kipiąca uśmiechem.