Najpierw długo myślałam nad ciastem, potem nad samą nazwą ;) Ale w końcu jest! Puchate jak owieczka, ale... czarna :P Ciasto zostało złożone z kilku przepisów
Czerwona Porzeczkazłoty środek . A co z owocami? Jakie można dodać do soku z sokownika? Tak naprawdę różne. Ja polecam Wam przygotować domowy sok owocowy z mieszanki malin oraz czarnych i czerwonych porzeczek. Ale śmiało można dodać też truskawki, a nawet borówki. Można też przygotować sok z sokownika jednego rodzaju owoców. Składniki: (patrz uwagi powyżej!) 2 kg owoców (tu mieszanka malin(...)czarnych i czerwonych porzeczek) 1,2-1,4 kg cukru – u nas 0,6-0,7 kg cukru na 1 kg mixu owoców – ilość zależy od rodzaju owoców, jeśli są kwaśne dodajemy większą ilość. Cukru oczywiście można dać mniej – patrz uwagi powyżej. woda Przygotowanie: Sokownik ustaw na palniku. Do dolnego garnka wlej wodę, nałóż garnek
Słodkie okruszkisztuk): 100g masła 150ml mleka 2 jajka 150g szklanki cukru skórka starta z cytryny 250g mąki kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka porzeczek (dałam czarne) cukier puder do posypania Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Masło roztopić i przestudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem, wlać masło i mleko, dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Mąkę
Obiad gotowykremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek(...)przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne, pachnące, soczyste, jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, do tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym(...)opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania 150 g serka homogenizowanego (słodkiego) owoce mrożone: wiśnie, czarne i czerwone porzeczki KRUSZONKA: 10 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko
Rozpustne gotowanieSok marchwiowo – pomidorowy to bogactwo beta-karotenu. Takie sok przygotujemy w kilka chwil, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu ale możemy go również zabrać ze sobą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hej! Dzisiaj będzie o tapioce, rewelacyjnych kuleczkach neutralnego smaku. Tapioka jest produktem skrobiowym otrzymanym z manioku rosnącego między innymi w Brazylii, Meksyku, Indiach, Boliwii czy Paragwaju
Tylko pyszniepyszną cieniutką i chrupiącą skórką na zewnątrz. Oryginalny przepis nie przewiduje porzeczek, ale nie mogłam się oprzeć tym kolorowym perełkom i dodałam do środka ciasta mieszankę czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Eksperyment się powiódł, połączenie porzeczek i pysznego mocno czekoladowego ciasta jest wyśmienite. Brownie, można podać na ciepło, które podane z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina smakuje obłędnie. Oczywiście, podane(...)Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie. Course Ciasta Cuisine International Keyword czekolada, czerwone porzeczki Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 10 Author Anna Ingredients 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 200 g masła 180 g cukru 4 jajka opcjonalnie 1 szklanka porzeczek użyłam mieszanych, czerwonych, czarnych i białych bita śmietana
SprawdzonaKuchnia.plogromnych krzaczorów rosnących osobno, a po porzeczki do nas przyjeżdżała dalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty(...)dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo tyle samo
Obiad gotowymama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych
chili & sugarwylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić
Z miłości do słodkościSłodko - kwaskowy deser porzeczkowy - pychota - tu w wersji z czerwoną porzeczką, ale pianka z czarną porzeczką też jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400g porzeczek (około 2 szklanek obranych owoców) 1/2l śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek żelatyny PRZYGOTOWANIE Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia. Porzeczki
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można
Poezja smakuCzasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!widzicie. Czerwone porzeczki mają mniej intensywny zapach niż czarne więc jeśli nie lubisz tych ostatnich to wykorzystaj jaśniejsze odmiany. Ja jednak najbardziej lubię Galaretkę z czarnych porzeczek , właśnie za jej aromat i cudowny, wyrazisty smak. Galaretki można przygotować także z innych owoców. Zobacz przepis na Galaretkę z papierówek i Galaretkę z pigwy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza