czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:183/223)

Drożdżówki z mlecznym budyniem, porzeczkami i migdałami 114

mlecznym, który idealnie komponował się z kwaskowatymi owocami. Przepis na ten budyń znalazłam tutaj ( klik ). Wyszło go całkiem sporo więc podaję proporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj.  Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już(...)mleka w proszku 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Dodatkowo: garść posiekanych migdałów (lub kruszonka albo płatki migdałowe) 1,5 szklanki porzeczek (u mnie 1 szklanka czarnych i 1/2 szklanki czerwonych) Ciasto : Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko, masło

My simple kitchen
Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 109

porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z  porzeczkowymi przepisami. A ponieważ ostatnio wypatrzyłam u Anitki z bloga  Od A do Z gotuj pyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Zmieniłam tylko owoce i zamiast czarnej użyłam czerwonej porzeczki.  Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru.  Najlepiej jest go spróbować już po dodaniu masy owocowej. Parę słów o czerwonej porzeczce  Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ

Kulinarne przygody Gatity
BABKA PIASKOWA PORZECZKOWA 112

Lubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową . Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych.  Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna.  Składniki: 250 g miękkiego masła 200 g cukru(...)jajka 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g porzeczek czerwonych 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 160 ml śmietany 12% Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto

Kuchnia w oparach
Ciasto Daktylowo Bakaliowe 71

Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa.  Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm 150 g mąki owsianej 50 g mąki pszennej 2 jajka kl L 100 g miękkiego masła(...)waniliowa lub ewentualnie cynamon Polewa czekoladowa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka Dodatkowo : około 1/2 słoika dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. 2. Masło ucieramy na puch, następnie wbijamy po jajku i dalej ucieramy, dodajemy obie mąki, miód i proszek do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Dieta sokowa - recenzja soków Sportfood 91

zioła oraz inne dodatki. Zawierają 100% składniki naturalne - nic więcej! W zestawie diety 1-dniowej otrzymałam następujące soki: Szczupła talia Skład: jabłka, truskawki, agrest, czarne i czerwone porzeczki, wiśnie.  Wartość energetyczna: 46,9 kcal/100g. To bardzo smaczne i zrównoważone połączenie słodkich i kwaskowatych owoców, które nie tylko syci, ale i orzeźwia. Sok jest gęsty oraz naprawdę przyjemnie(...)jabłko nadało mu sporej słodyczy, a żadne z warzyw zbytnio nie zdominowało całości. Jestem jak najbardziej za takim połączeniem. Eliksir miłości  Składniki: jeżyna, truskawka, banan, mleko kokosowe, jabłko, czarny sezam. Wartość energetyczna: 52,3 kcal/100g. Jest to pożywne smoothie, które oprócz pysznego smaku kusząco pachnie. Ja najbardziej wyczułam w nim truskawki z nutą kokosową, a takie połączenie uwielbiam

Di gotuje
Jak zrobić kruche ciasto z owocami 46

deser do kawy lub herbaty. W ramach owocowego nadzienia możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce, albo mrożoną mieszankę owoców. W tym cieście są jabłka i dodatkowo mrożone owoce: maliny, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, jeżyny, ale równie dobrze sprawdzą się czereśnie, wiśnie lub borówki. Kruchy placek z owocami możemy podać z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Można(...)cukru, 125 g zimnego masła, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku, dodałam jeszcze 2 łyżki jogurtu. Owoce to pokrojone na kawałki 3 jabłka i mieszanka mrożonych owoców, maliny, porzeczki, jeżyny i nawet truskawki (ok.250 g), wymieszane z 1 opakowaniem galaretki truskawkowej. Jak zrobić kruche ciasto z owocami , krok po kroku: Posiekać razem mąkę wymieszana z proszkiem, masło i cukier, dodać jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rafaello na biszkopcie 50

wymaga więcej pracy od tego z herbatnikiami, jest tak smaczne, że warto więcej czasu poświęcić na jego zrobienie. Smak biszkoptowego ciasta z kremem czekoladowo-kokosowym przełamaliśmy kwaśnym dżemem z porzeczek oraz słonymi krakersami. Masa do rafaello to krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, która cudownie łączy się ze smakiem wiórek kokosowych. Raffaello na biszkopcie z dżemem świetnie sprawdzi się(...)pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g masła w temperaturze pokojowej 170 g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 opakowane krakersów 1 słoiczek kwaśnego dżemu (wiśniowy, czarna lub czerwona porzeczka) 30 g płatków migdałowych 30 g wiórek kokosowych UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto biszkoptowe: Ciasto biszkoptowe najlepiej jest upiec dzień przed składaniem rafaello. Do miski

niecodziennikpary
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 146

Czas czytania: 4 min Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak dopiero teraz. Smak i aromat dżemu jest fantastyczny. Dodatek kwiatu czarnego bzu zmienił zupełnie dobrze znany i pyszny dżem truskawkowy w coś rewelacyjnego. Do dżemu dodałam również skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę(...)czasie można słoiki przenieść do spiżarni. 🍎 Pektyna Zagęszczać dżemy czy nie? Jeśli tak, to czym zagęścić dżem? To zależy, z jakich owoców przygotowujemy dżem. Owoce takie jak czarne i czerwone porzeczki, śliwki, agrest, pigwa i żurawina mają ich najwięcej i do tego typu dżemów w zasadzie nie musimy używać w ogóle żadnych zagęszczaczy. Truskawki nie mają niestety zbyt

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 193

pokrojonego w kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem) cukier puder      Przygotowujemy ciasto

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 300

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju

Rozpustne gotowanie
Dżem jagodowy z kolendrą- ABC dżemowania 148

Dzemy wykonuje sie z owocow wykazujacych wlasciwosci galaretyzujace.Sa to agrest ,brzoskwinie,jablka,czarne jagody,jezyny,porzeczki,maliny,morele,sliwki.Dawka cukru jest zalezna od wlasciwosci uzytych do przerobu owocow.Przewaznie dodaje sie go w ilosci polowy ciezaru oczyszczonych owocow.Ilosc cukru ma zasadnicze znaczenie,poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob(...)starym ,tradycyjnym domowym sposobem bez uzycia gotowach srodkow zelujacych z konserwantami.Dzem smazymy kilka dni,az odparuje woda ,a dzem bedzie gesty i skoncentrowany.Skladniki na okolo 3 sloiczki:1000 g czarnej jagody ( okolo 2 l)300-350 g cukrusok z 1 malej cytryny1/4 lyzeczki kolendry w proszkuSPOSOB PRZYGOTOWANIA:jagody bardzo dokladnie wyplukac,usunac listki,zasuszone jagody i ogonki.Pozostawic na sitku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 149

serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem

les mirabelles
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka 39

proszku i olejem. Konsystencja pianki jest idealna, a do tego świetne kruche ciasto. Z pewnością wykorzystam ten przepis do upieczenia ciast z innymi drobnymi owocami, na przykład czarną lub czerwoną porzeczką albo z wiśniami. Jeśli lubicie kruche ciasto, to na pewno będzie w Waszym guście :) Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35

Trzeci talerz
Kakaowy sernik z owocami fit bez cukru 53

Fitline, w 100 g ma 60 kcal – 2-3 łyżeczki erytrolu – sok z 1/2 cytryny – dowolne owoce, u mnie miks mrożonych (borówki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki) Jak zrobić ten pyszny kakaowy sernik fit z owocami? Ubijamy jajka ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy całość do połączenia składników, Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkoptowe ciasto z agrestem 82

idealny letni wypiek. Nie wymaga zbyt wiele pracy, zawsze się udaje, no i oczywiście możemy do niego dodać nie tylko agrest, ale inne ulubione owoce, np. czarne lub czerwone porzeczki, wiśnie i również morele. Musze przyznać, że to nasze ulubione ciacho, dlatego mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Na blogu

Kulinarne przygody Gatity
Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką 65

Propozycja na już, na teraz. Na brudzenie dłoni sokiem przebieranych kulek agrestowych, czarnych i czerwonych porzeczek, borówek. To własnie ten moment, by wykorzystać wszystkie. A to przepis by wykorzystać je wszystkie naraz. Zatopić w kremowej, kokosowej masie, zapieczonej na kruchym, maślanym cieście. Przepis wykorzystany, by osłodzić czas spędzany z tymi, przy których ani okazja, ani okoliczności nie są istotne

Kronika Piekarnika
Szybki FIT deser z granolą robioną na patelni 135

czasu na przygotowywanie ambitniejszych deserów. Przede wszystkim ten fit deser łączy ze sobą moje dwa ulubione smaki kwaśny i słodki .  Na dno słoiczków dodałam fit frużelinę z porzeczki czerwonej i czarnej, jogurt skyr - świetne źródło białka, a na sam wierzch robioną na szybko granolę z patelni. Granolę z patelni robię w ten sposób: wrzucam na suchą patelnię

SMYKWKUCHNI
Ciasto owocowe z bezą na kruchym spodzie 100

wykorzystywać. Ale w sumie to nie tak, że ona tylko polecenia wydaje. Całkiem aktywnie uczestniczy w tej kuchennej krzątaninie. I tak oto zrobiliśmy to ciasto. My użyliśmy czarnych i czerwonych porzeczek, ale w zasadzie każde owoce będą dobre. Nam akurat zależało na kontraście kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Wyszło doskonale. Trochę kwaśne, trochę słodkie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Wino czereśniowe. 93

składników wychodzi około 12 l wina. Piłem to wino, jest dobre w smaku, lekko słodkie. Czereśnie to owoce dość słodkie dlatego można je łączyć z owocami kwaskowatymi np. porzeczką czerwoną lub czarną , agrestem lub wiśniami.   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama

Przepisy i porady kulinarne
Brownie i Stout 82

kilka minut. Zapewniam, że piekarnik będzie rozgrzewał się dłużej 😉 Do brawnie można dodać tak jak ja dziś borówki, ale równie dobre, a może nawet lepsze będą maliny. Czarne lub czerwone porzeczki, śliwki, gruszki również będą wspaniałe. Serwując kawałeczek ciasta, podajcie miód i lody, będzie wyśmienita uczta! Zapraszam i życzę smacznego. Print Brownie i Stout .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe 86

kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam ciasto po raz pierwszy, zostało zjedzone, zanim dokładnie wystygło i następnego dnia musiałam piec kolejne 🙂 wypróbowałam już wersję z malinami, porzeczkami czerwonymi i czarnymi wszystkie smakują wspaniale! Print Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych, grubą kruszoną

SprawdzonaKuchnia.pl
BISZKOPTOWIEC Z OWOCAMI 93

wiórków kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki cukru 125 g borówki amerykańskiej ok. 200 g owoców (malin, porzeczki czerwonej i czarnej, truskawek, jeżyn) Przygotowanie: Kruszonka kokosowa - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.  Budyń waniliowy

Ciastka - domowe słodkości
Koktajl Wieloowocowy 89

prawda sezon już minął ale dobrze jest mieć zamrożone owoce które możemy wykorzystać w każdej chwili. SKŁADNIKI: 50g malin 50g jagód 50g borówek 50g truskawek 50g porzeczek w miksie czarne i czerwone 2łyżki cukru białego królewskiego 50ml mleka 50ml mleka migdałowego 70ml śmietany 30% 80ml wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, całość mielimy na jednolitą konsystencje

Dziś Ja gotuje
Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film 132

podwieczorek. Prostota wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków. Biszkopt przygotowuje się bardzo prosto a najlepiej smakuje dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców np. śliwek, rabarbaru, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek, które świetnie będą komponować się ze słodką śmietaną i czekoladą.     składniki na tortownicę 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej

Smakowite Dania
Pieczona owsianka z owocami – szybkie ciasto owsiane 268

rodzaje płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm – jeśli używacie innej formy czas

Karo in the Kitchen
Czekoladowy mus z herbatą earl grey, bitą śmietaną i owocową polewą 117

czekolado  o zawartości 74% kakao 3 jajka 3 łyżki cukru pudru Królewskiego Bita śmietana: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Królewskiego Owocowa polewa: ½ szklanki czarnej lub czerwonej porzeczki ½ szklanki czerwonego agrestu 1 łyżka cukru białego Królewskiego 1 listek żelatyny Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Świeże owoce porzeczki i agrestu do dekoracji Jak wykonać taki mus? Herbatę

Wanilia i Kardamon
Galaretka z truskawkami 203

przypadku nietrafionych proporcji.  Jeśli jednak ani żelatyna, ani agar-agar nie odpowiadają Wam, możecie zrobić galaretkę z wykorzystaniem owocowych pektyn . Jakie owoce zawierają ich dużo? Czarne i czerwone porzeczki, kwaśne jabłka, agrest, pigwa, śliwki to prawdziwe skarbnice pektyn. Wystarczy długo gotować owoce z niewielką ilością wody i cukrem, potem odcedzić dokładnie. Po wystygnięciu otrzymamy galaretkę.  Zachęciłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 247

ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego. 4 Sypką

Book of spells
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ I OWOCAMI 191

jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru (dałam ksylitol bez mielenia) dodatkowo: - 200g ulubionych owoców, u mnie mrożone porzeczki czerwone i czarne, maliny i jeżyny (kwaśna mieszanka) masa bezowa: - 3 białka - 150g nierafinowanego cukru trzcinowego (może być zwykły) Białka ubiłam na sztywno, następnie dodawałam po łyżce cukru i cały czas

Smaczne Zdrowe
Koktajl jeżynowy z kokosem 152

Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, zaopatrują nasz organizm w niezbędne witaminy i mikroelementy. Teraz z w sezonie najlepiej używać świeżych owoców. Czas truskawki, czarnej jagody i porzeczek za nami. Właśnie dojrzewają jeżyny, jedne z najzdrowszych owoców, wpisane na listę ORAC. Już sam kolor wskazuje na imponującą ilość antocyjanów. Jeżyny posiadają ponadto spore ilości rozpuszczalnego błonnika, na długo dając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z rabarbarem + film 155

pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek.       składniki na tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty

Smakowite Dania
Przepis na dżem truskawkowy mojej babci. 646

przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest taka, że nic nie cieszy dzieci jak pyszny słoik pachnący latem. Aktualnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Crumble z owocami leśnymi 94

Owoce pod kruszonką to deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem.  Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie

Moja smaczna kuchnia
Grzane wino 102

wina potrzebujecie: – 1 butelkę czerwonego wina (0,75 litra) – 1 butelkę wódki (0,7 litra) – sok (ok 700 ml) – może być z jabłek, czarnej lub czerwonej porzeczki (ja wykorzystałam sok z malinowy, do kupienia tutaj ) – garść rodzynek – garść płatków migdałów – 1 pomarańcza (podzielona na kawałki) – jeżeli macie ochotę możecie napój również

Szybko Tanio Smacznie
Śniadanie mistrzów 153

Odrobinę lata na śniadanie, gdy za oknem pochmurno i zimno, wskazane :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu basmati owoce świeże lub mrożone, ja użyłam owoców leśnych(maliny, borówki,czarna i czerwona porzeczka) 1 łyżka miodu ser biały owoce goji 1 banan ciasteczko maślane Przekładam ryż ze zmiksowanymi owocami, serem białym i bananem(3 warstwy). Dekoruję owocami goji, świeżymi lub mrożonymi

Bike By Life
Koktajl z czarnej i czerwonej porzeczki 75

Szybki i bardzo orzeźwiający koktajl na lato. Słodko-kwaśny smak dzięki połączeniu czarnej i czerwonej porzeczki sprawia, że można go wypić naprawdę dużo ;) Całe szczeście, że robi się go w niecałe 10 minut. Dodatkowo, porzeczki zawierają dużo witaminy C i kwasu foliowego a bardzo mało kalorii

Milion Smaków
Ogórki małosolne / Salzgurken 220

chrzanu ok. 2 l wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane, świeże, najlepiej zerwane tego samego lub poprzedniego dnia. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe

Kuchnia Prezydentowej
Rzecz o brzozach i ogrodzie 149

pędy długosza i piwonii wywołały u mnie okrzyki zachwytu. Rabarbar niedługo osiągnie gotowość zbiorczą. Niespodzianki- kwiaty forsycji na naszym mini-krzaku i ukryte w trawie tulipany. Zapowiedź kwiatów czarnego bzu i porzeczki. Pigwowce zaczęły show. Kwitnąca rabata pod akacjami. Brzoskwinia zaczyna robić szum swoimi pięknymi, różowymi kwiatami

les mirabelles
Owocowe wspomnienie lata, czyli koktajl z mrożonych porzeczek, truskawek i świeżych bananów 115

zawsze do robienia koktajli używam mleka, może dlatego że zawsze jest w lodówce i nie ma po nim rewolucji w brzuszku :) Składniki: 200g mrożonych truskawek 200g mrożonych porzeczek (można pomieszać czarne i czerwone) 2 banany 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru (+/-) Mrożone owoce po wyciągnięciu z zamrażalnika, pozostawiamy na około pół godziny, by rozmarzły. Najlepiej rozsypać je na płytkim

Smakowy Raj
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

przygotować w pełni sezonu owocowego ale można tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce były bardzo kwaśne, więc ciasto zbyt słodkie nie było, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać więcej cukru

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 290

wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka dobrze zgęstnieje. Ciasto przechowywać

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki z jagodami i budyniem 88

Uwielbiam lato! Jest tak wiele sezonowych owoców, że czasem nie potrafię wybrać które użyć w danym momencie. Ogród dostarcza mi codziennie porzeczki - czerwone i czarne, zielony agrest i maliny, codzienna porcja jagód zebranych przez mojego Dziadka, czereśnie z sadu i soczyste arbuzy z pobliskiego targu. Ach <3 Żyć nie umierać! Brakuje mi tylko jednego, mojego obiektywu który pożyczyłam

Słodkie Przyjemności
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 635

około 200 ml). Dokładnie wystudzić. Utrzeć go z masłem na gładki krem budyniowy. zalać babeczki wystudzonym ale ejszcze ciepłym kremem. Udekorować dowolnymi owocami. U mnie ananas, kiwi, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, maliny. ZDJĘCIA DZIĘKI UPRZEJMOŚCI: Arkadiusza Kornackiego, Michała Nowika, Krzystofa Ścisłowiczadziękujemy naszym przyjaciołom

Bon Appetit Małgorzaty