idealnie, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości
Ratunku obiadowoce są bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie. Składniki na 4 porcje: - 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny) - 500ml wody - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu - 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizena Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy
Smaczne Zdrowedala od dróg i ludzkich siedzib, i cierpliwie nazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko ten pierwszy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 100 gramów dowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego plus cukier drobny do wypieków (ilość dowolna, ja dodałam 4 łyżeczki) Wykonanie: Ciasteczka należy drobno pokruszyć (na piasek) i wymieszać
Garniec MagalieZnowu będzie sezonowo więc nie traćcie czasu i czym prędzej śpieszcie po porzeczki :). Tutaj znajdziecie białą i czerwoną a już niebawem będzie coś z czarną :). By przełamać kwaskowość wylądują w koktajlu maliny i brzozowy cukier :). Cały smak zamknie świeżutka melisa :). Warto wiedzieć że porzeczki działają antybakteryjnie, skutecznie zwalczają bakterie E Coli które są przyczyną jelitowych problemów. Znane
Kuchnia PROzdrowotnaktóre marka ma w ofercie. Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera użyte do przepisu pozyskiwane jest z ziaren kakaowca m.in. z regionów Afryki Zachodniej i Azji. Stosujemy je do mocno czarnych wypieków. Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak. Kolor jest unikalny, intensywnie czarny, nie zawiera żadnych barwników. Posiada obniżoną(...)wanilii – 0,5 tubki DODATKOWO: * wiśnie – ok. 200 g * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki * cukier – ok. 4 łyżki + owoce: truskawki, porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy
Ostra na Słodkoorzechami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 1 szklanka "mleka" kokosowego 5 łyżek płatków gryczanych 1 łyżeczka miodu mrożony agrest mrożona czerwona porzeczka kostki świeżego ananasa plasterki khaki orzechy pekan czarny sezam Wykonanie: Do garnuszka wlewamy "mleko" i wsypujemy płatki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Dodajemy miód
Kulinarne przygody Gatitydodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego. Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna) Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch
Kuchnia smakówpora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego 2 łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować
Atlas Smakówdodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego. Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna) Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch
Kuchnia smakówtymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki(...)Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato? Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie . Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa. Lubisz moje wpisy? Bądź
Ugotowane pozamiatanepełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak: truskawki; poziomki; czereśnie; szpinak; młode buraczki z liśćmi; kwiaty czarnego bzu; koperek. Przetwory w lipcu W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów(...)soków, dżemów, musów, galaretek, konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest
Ukojenie Podniebieniakabanosem, porzeczkami, morelami, serem blu, wiśniami. Czy może być coś lepszego co daje nam natura latem. Całość dopełniły orzechy brazylijskie i pyszny domowy sos. sałatka: 2 garście rukoli 1 garść liści sałaty 50 g kabanosów wieprzowych 4 morele 50 g sera pleśniowego blue 1 garść porzeczek białych i czerwonych 1 garść wiśni bez pestek 10 oliwek czarnych 6 orzechów(...)chleba smaruję masłem i układam na patelni grillowej, przesmażam. Morele kroję na pół, pozbawiam pestek i też przesmażam na patelni. Na sałacie układam morele, oliwki, kawałki kabanosów, ser pleśniowy, porzeczki umyte, wiśnie, pokrojone orzechy. Sałatkę polewam sosem, podaję z grzankami
wesoła kuchniadziadkowych malin i tak sobie rosły. Już za naszego panowania, konQbek dzielnie usunął darń spomiędzy krzaczków i zrobił miejsce na nowe. Do rosnących już malin nieznanego rodzaju i malin czarnych (nazywanych przez moją babcię poetycko "kaszankami") dosadziliśmy kilka malin polek (bo wydały się nam najbardziej uniwersalne), jedną malinę żółtą i jeżynę bezkolcową. I tak nasze malinisko zaczęło nabierać rozpędu(...)mąki (pszennej i kukurydzianej) i mleka, żeby otrzymana masa miała konsystencję lekko ciągnącą się za miotełką (sprawdzone kryterium konQbka), cukier oraz dużą garść czerwonych porzeczek. Usmażyć omlet i podać ze śmietanką, rabarbarowym musem i czarnymi malinami
les mirabellesłyżek płatków owsianych górskich 1 szklanka "mleka" kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sproszkowanej różowej pitai garść włoskich orzechów kilka gałązek czerwonych porzeczek (u mnie mrożone) ziarenka granatu płatki kokosowe 1/2 łyżeczki czarnego sezamu Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, sól i odstawiamy na 20 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy
Kulinarne przygody Gatity