czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:196/223)

Tort na drugie urodziny 189

łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki(...)piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt powinien odstawać od formy, a jeśli przebijemy nim patyk powinien być suchy. Upieczone biszkopty wystudzić. - Warstwa z porzeczek: Porzeczki zagotować a następnie przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do porzeczek dodać żelatynę oraz jogurt i wymieszać. Dodać cukier w takiej ilości żeby krem był

Mama Gotuje
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 147

nasiona, w przeważającej części opatrzone certyfikatem ekologicznym), mrożoną herbatę, soki, syropy czy pasty owocowe. Miłośnicy tradycyjnej herbaty także nie będą zawiedzeni. Do wyboru jest całkiem pokaźna seria naturalnych mieszanek czarnych, ziołowych i owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania(...)tylko na te, które rzadko jadam (np. ze względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych

Poranek na słodko
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 195

nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino.   Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już(...)dobieramy sok owocowy – można się kierować w tym wypadku smakiem, kolorem wina, wybranymi owocami. Wino z owocami, sokiem i wzmacniaczem rozcieńczamy – wodą mineralną, sodową, lemoniadą, piwem imbirowym, zieloną lub czarną herbatą. Możliwości macie nieograniczone.   Próbujemy co nam wyszło na każdym etapie tej okołoalkoholowej didżejki. Jeśli jest Wam za mało słodko, możecie teraz dosłodzić to co powstało. Miodem

Karo in the Kitchen
Słodko-kwaśna sałatka z cukinii, marchewki i cebuli (do słoików) 171

jest zbyt wysoka - i Wam polecam to samo :) SKŁADNIKI: (ok 10-12 słoiczków) 3 kg cukinii 8 dużych cebuli 1 kg marchewki Dodatkowo: liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól Zalewa: 9 szkl wody 2 szkl octu 2 szkl cukru  1. Cukinię zetrzeć na tartce na dużych oczkach (można ze skórką - u mnie ze skórką była tylko jedna(...)zalewą przełożyć do słoików, zakrecić. Podobno wystarczy słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić je tak do ostygnięcia, ale ja dla pewności pasteryzowałam sałatkę ok 10 minut. Inspiracja: Czerwona Porzeczka

Kto ugości moich gości?
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 134

jaki wydzielają.  Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól  do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie(...)przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki

Codziennik Kuchenny
Lody ze smażonych śliwek! 134

oczekiwała.  Dla mnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów sumienia. Są przepyszne(...)Normalne" twarde i żółte banany mają w swoim składzie bardzo dużo skrobi, co zresztą pewnei wyczuwacie nie raz, są takie jakby mączne, no właśnie! A te dojrzałe całe w czarnych kropkach, mega słodkie, bo skrobia zamienia się w glukozę i fruktozę, ponadto są bardzo kremowe.  Dlatego klucz sukcesu do dobrych domowych lodów owocowych to właśnie dodatek bardzo dojrzałego

SMYKWKUCHNI
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna(...)miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno

Tradycyjna Kuchnia
Babka ziemniaczana 240

Dla niektórych babka ziemniaczana to wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu rodzinnym nigdy się takiego dania nie przygotowywało, ale u mojego męża owszem :)  Przypomnieliśmy sobie

Czerwona Porzeczka
35 najlepszych przepisów na czerwiec! 276

innego, jak truskawki! Truskawki opanują naszą kuchnie, będziemy je jeść do znudzenia od śniadania, przez obiad i kolację. Ale truskawki będą miały swoją silną konkurencje w postaci czarnych czereśni słodkich do granic możliwości, malin, które w czerwcu są lekko kwaskowate ale kto by się tym przejmował. Na dobre zagoszczą u nas w kuchni ogórki, będziemy robić te małosolne(...)ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 17.  PUSZYSTA DOMOWA

SMYKWKUCHNI
JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ? 148

picia kawy w naszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu(...)wzorkiem, serduszkiem czy rozetą. Do cappuccino również wybrałam dobrą kawę  CAFFE DI MONTAGNA ESPRESSO , dostępną w sklepie  https://biogo.pl/pl Do espresso wlewamy spienione mleko.  Czarna kawa z dripa Do przygotowania czarnej, delikatnej kawy z dripa, użyłam kawy ESPRESSO minero Przy przygotowaniu kawy z dripa ważna jest tekstura kawy, powinna przypominać gruby piasek. Ważne

SMYKWKUCHNI
Pyszny, domowy placek drożdżowy ze śliwkami 169

łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do dużej miski. Dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko i mieszamy(...)dokładnie łączę.Kruszynki powinny być sypkie, nie powinny być zbitym ciastem, dlatego można dodać mąkę, aby się kruszyły i były sypkie. Po 40 minutach ciasto przekładamy na dużą, czarną blachę wysmarowaną margaryną, układamy owoce, na to kruszynki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, funkcja termoobieg na 40 minut. Smacznego :)  Rozczyn - zdjęcie od razu po przygotowaniu

Wołowina od rekina
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 165

Kocham polskie lato za smaki, jakimi nas rozpieszcza. Truskawki, czereśnie, porzeczki, młoda kapusta i ziemniaczki, cukinia oraz fasola szparagowa - to moi faworyci. Nie mogę nacieszyć się tymi dobrociami,  tym bardziej,  że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej,  ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce(...)małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zimna miska według Duńczyka 170

pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie i ciężko je dostać. A tu proszę - kilka pojemniczków stoi sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez(...)przepisie (dla tych, którzy surowych jajek nie jadają, mam dobrą wiadomość - na dniach pokażę przepis na wersję bezjajeczną), aromatyzowanych wanilią. Ja z niej zrezygnowałam na rzecz syropu z kwiatów czarnego bzu, który niepodzielnie w mojej kuchni panuje. W oryginale zupa miała być cytrynowa; ja postawiłam jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 329

opada. Jego wykonanie dokładnie opisałam w podanym wyżej linku. Kiedy jest już ostudzony, przekrawam go wzdłuż, aby powstały trzy części. Dwie dolne warstwy nasączam dokładnie syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę truskawkową do przełożenia tortu. składniki na masę: - 250 gram serka mascarpone - 1 kubeczek śmietanki 30% - 100 gram zmiksowanych truskawek  - ok. 70 gram pokrojonych truskawek - 4 łyżki cukru(...)całość daję do lodówki na ok. 30-40 minut (czekolada ma być twarda). Po tym czasie pomalutku ściągam folię, uzyskując ciekawy efekt.  Na wierz tortu układam truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i listki mięty. Schładzam, a następnie.... zajadam się kawałek po kawałku ;-)) Tort bez problemu kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam

Wielopokoleniowo
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6410

Wybaczcie, że tak dawno mnie tu nie było, ale zaczęłam nową pracę i w związku z tym mam trochę więcej na głowie, ale nie martwcie się

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania