tych, którzy mogą jeść sery i lubią nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponuję grilowany camembert w towarzystwie sosu malinowego, ale śmiało można użyć też innych owoców np. truskawek, porzeczek czy jeżyn. Gorący ser po rozkrojeniu rozpływa się a jego charakterystyczny smak wspaniale przełamują słodko-kwaśne owoce. Ser można grillować na patelni lub tradycyjnym czy elektrycznym grillu bądź(...)suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert naturalnego 100 g świeżych lub mrożonych malin 5 g miodu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć w całości ser camembert. Ser podgrzewać lub grillować przez kilka minut do momentu
Ola la LCHFkółko tego samego. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki(...)Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam
Ugotowane pozamiataneZrobiło się trochę chłodniej, pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;) Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej
Czerwona PorzeczkaMiałam ochotę na coś ciepłego. Zwykła czarna herbata? Nie. Tym razem odrobina lata, lasu, smak tak wspaniały. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 1 łyżka herbaty Friut Coctail (z Galerii Herbat ) spróbujcie koniecznie – to 8 złotych szczęścia 1 łyżka soku malinowego (mam domowy dosładzam nim wszystkie herbatki) 4 plasterki pomarańczy wrząca woda To nie przepis na herbatę. To recepta na cudowny(...)wieczór przy filiżance doskonałego aromatu lata, jesieni, lasu. Ta herbatka ma w sobie: Hibiskus, ananasa, pomarańczę, cytrynę, porzeczkę, bławatek. Jest MEGA. Tą herbatkę możecie znaleźć tutaj: https://www.galeriaherbat.pl/herbata-owocowa-fruit-coctail.html Ja ją bardzo polecam! Artykuł Idealna na chłodne wieczory owocowa herbatka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plłatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka(...)masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki: 3 miarki ziaren czarnego pieprzu, 1 miarka mielonej gałki muszkatołowej, 2 miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę
Codziennik Kuchennykalorii, więc Carpaccio z cukinii to danie fit. Prawdziwe carpaccio to włoska przystawka, zrobiona z bardzo cienko pokrojonej surowej wołowiny i polana sosem musztardowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i pokrojonym lub startym parmezanem. To carpaccio z cukinii nie ma nic wspólnego z włoską surową wołowiną, a co je łączy? Nazwa i cukinia cienko pokrojona, posypana parmezanem i ułożona(...)surową cukinię, to bez obaw, surowa cukinia jest bardzo smaczna. Pisałam już o tym Carpaccio podając Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora . , Sałatka z cukinii i porzeczek , Sałatka z cukinii . Cukinia pokrojona w cienkie plasterki jak carpaccio i polana oliwą z oliwek, świeżą cytryną, posypana parmezanem, obłożona listkami bazylii to niebo w gębie. Wypróbujcie to danie jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedawno na blogu gościła już podobna wersja sałatki- o tutaj ;)Zamysł sałatki bardzo zbliżony- taki sam kurczak i sos, jednak nieco inne dodatki sprawiają, że cała
Czerwona Porzeczkaobiad warzywne spaghetti. Surowa cukinia jest bardzo smaczna. Pisałam już o tym Carpaccio podając Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora . , Sałatka z cukinii i porzeczek , Sałatka z cukinii . Gdy zbliża się pora obiadowa to ostatnio regularnie robię np. makaron warzywny, robi się bardzo szybko. Tym razem jest to Makaron z cukinii, marchewki i rzepy to rewelacyjny pomysł(...)sięgnięcia po ten prosty przepis. Takie kolorowe spaghetti , czyli warzywny makaron z cukinii, marchewki i rzepy, duszę na oliwie z pietruszką i czosnkiem, do tego dodaję trochę pomidorków oraz czarny i biały sezam na dokładkę. Wg mnie to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla tych co są na diecie! Taki niskokaloryczny domowy obiad jest najlepszy do zgubienia kilku kilogramów. Warzywny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBurak to takie warzywo, o którym rzadko się pamięta, a warto by było jednak od czasu do czasu włączyć go do naszej diety, dlaczego? Bo ma
Czerwona Porzeczkasezonu na przetwory, ale już teraz można zacząć wypełniać swoje spiżarnie domowymi smakołykami w słoikach. To idealny czas na przygotowanie zdrowotnych syropów - z mniszka lekarskiego, pędów sosny i kwiatów czarnego bzu, a także na zamknięcie w słoikach wiosennych warzyw - młodego szczawiu, szparagów i rabarbaru. Przygotowaliśmy dla Was porady dotyczące robienia domowych przetworów w maju! W jaki sposób przygotować się(...)konfiturę, ale również lekkie, aromatyczne wino. Kwiaty czarnego bzu Maj to najlepszy czas na przygotowanie przetworów z czarnego bzu. Możemy przygotowywać soki, syropy lub nalewki. Syrop wykonany z tych kwiatów emanuje niezwykłym, słonecznym i odświeżającym aromatem, przynoszącym dobro, radość i zdrowie. Jego delikatny smak przenosi nas w nostalgiczne wspomnienia dzieciństwa. Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminę C oraz witaminy
Kuchnia MagdaLenysezonu na przetwory, ale już teraz można zacząć wypełniać swoje spiżarnie domowymi smakołykami w słoikach. To idealny czas na przygotowanie zdrowotnych syropów - z mniszka lekarskiego, pędów sosny i kwiatów czarnego bzu, a także na zamknięcie w słoikach wiosennych warzyw - młodego szczawiu, szparagów i rabarbaru. Przygotowaliśmy dla Was porady dotyczące robienia domowych przetworów w maju! W jaki sposób przygotować się(...)konfiturę, ale również lekkie, aromatyczne wino. Kwiaty czarnego bzu Maj to najlepszy czas na przygotowanie przetworów z czarnego bzu. Możemy przygotowywać soki, syropy lub nalewki. Syrop wykonany z tych kwiatów emanuje niezwykłym, słonecznym i odświeżającym aromatem, przynoszącym dobro, radość i zdrowie. Jego delikatny smak przenosi nas w nostalgiczne wspomnienia dzieciństwa. Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminę C oraz witaminy
Kuchnia MagdaLenyAromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki
Czerwona PorzeczkaMój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często
Czerwona PorzeczkaJest to bardzo dobra, lunchowa sałatka :) Możecie śmiało zapakować ją do pojemnika i zabrać do pracy lub na uczelnię. Plus jest też taki, że możecie ją
Czerwona PorzeczkaKontynuuję Halloweenowe szaleństwa, mam nadzieję, że jeszcze Was nie zanudziłam. Dzisiaj będzie szybko i nieskomplikowanie. Cytrusowe miseczki możecie zrobić z grejpfruta lub pomarańczy, a także z
Czerwona Porzeczka