Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest
Czerwona PorzeczkaDzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie
Czerwona PorzeczkaNie byłam w domku rodzinnym już miesiąc (studiuję), więc zatęskniłam za domowym klimatem :) Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych
Czerwona Porzeczkagruszki, imbir lub truskawki). Ciekawym dodatkiem będą również zioła, począwszy od klasycznej mięty i rozmarynu, a na lawendzie kończąc. Możesz również sięgnąć po różnego rodzaju syropy np. ten z czarnego bzu, hibiskusa lub jaśminu. Przepis na gin z tonikiem Składniki na gin z tonikiem 60 ml ginu 150 ml toniku limonka kostki lodu Jak zrobić gin z tonikiem Zanim zaczniesz(...)nieco urozmaicić drinka, możesz dodać również kilka listków świeżej mięty lub rozmarynu. Zobacz też inne przepisy na drinki i nalewki Nalewka truskawkowa Nalewka z pigwy Nalewka z czerwonych porzeczek Świąteczna nalewka Ekspresowa cytrynówka Nalewka kawowa Zobacz też najnowsze przepisy Gin z tonikiem Sos kurkowy Kotlety z bobu i bryndzy Pasta z bobu Ciasto Maxi King bez pieczenia Artykuł
okolicepalnika.plOryginalna sałatka nicejska nie powinna zawierać żadnych innych gotowanych składników oprócz jajka na twardo. Przygotowywana jest z tuńczykiem lub anchois. Pierwotnie nie dodawano do niej nawet
Czerwona Porzeczkabazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka(...)dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty bez cukru – wywary z warzyw, buliony z włoszczyzny – herbatki ziołowe: mięta, rumianek, lipa, melisa, koper – herbaty owocowe: róża, porzeczka, malina, aronia – kawa z cykorii Nie spożywamy: – innych warzyw i owoców niż w/w wymienione – żadnych tłuszczy – żadnego białka – alkoholu, kawy, herbaty – cukru pod żadną postacią
To co kochamwarzyw i ziół – kompoty bez cukru – wywary z warzyw, buliony z włoszczyzny – herbatki ziołowe: mięta, rumianek, lipa, melisa, koper – herbaty owocowe: róża, porzeczka, malina, aronia – kawa z cykorii Nie spożywamy: – innych warzyw i owoców niż w/w wymienione – żadnych tłuszczy – żadnego białka – alkoholu, kawy, herbaty – cukru(...)rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn, chilli, kurkuma – każdy, kto źle radzi sobie z chłodem, ciągłym niedogrzaniem i brakiem energii, powinien sięgnąć po pokarmowe dopalacze … zjedz ogień! Wystarczy użyć
To co kochamOgromna szkoda, że lato trwa tak krótko, uwielbiam te wszystkie świeże owoce i warzywa, które nas otaczają. Najbardziej lubię te słodko- kwaśne, wszelkie porzeczki, maliny, jeżyny, borówki, rabarbar i pomidory. Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, a ostatnio udało mi się nawet kupić te zielone, co jest niesłychanie rzadko spotykane na naszych bazarach. W zasadzie nie wiem, dlaczego wcześniej(...)uznałam, że najlepiej byłoby te pomidory wkomponować w nią i tak oto powstało to sierpniowe danie, które podbiło moje serce i podniebienie ;) #MyVictorinox Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 2 zielone pomidory 1 jajko 50 gram sera Gruyere pół szklanki mąki quinoa klarowane masło do smażenia kilka garści roszponki 20 jeżyn garść świeżych listków mięty różowy pieprz
Quinoa Raz!Oznacza to, że po zbiorach leżakują w kadziach lub beczkach od 5 do nawet 14 miesięcy na osadzie drożdżowym. Sauvignon blanc i crème brullee z koziego sera,pieczone buraki, porzeczka. Les Caracteres 2014 Sauvignon blanc ( importer E.Leclerc cena 19,99 zł.) Apelacja Touraine położona jest w pod-regionie Doliny Loary o tej samej nazwie. Klimat jest tu oceaniczny z kontynentalnymi(...)zimnem i wiatrem. W zależności od ekspozycji na słońce, każda winnica ma swój własny mikroklimat. Wpływa to na niezwykłą różnorodność win tej apelacji. Grubo krojony tatar, imbir, sos sojowy, czarny sezam i kolendra do tego wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji. Cabernet franc i smażona pierś kaczki Barbarie
królestwo garówłyżek cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła + łyżka masła - 1/2 czekolady białej - 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki) WYKONANIE: Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali lub rondelku. Mąkę wymieszaj z jajkami, ciepłym mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem. Zacznij wyrabiać ciasto(...)możemy oprószyć cukrem pudrem, bądź polać pozostałą ilością roztopionej w kąpieli wodnej białą czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Bardzo aromatyczne i maślane! Biała czekolada daje świetny smak! Polecam z filiżanką czarnej kawy! Wpis powstał we współpracy z marką Panasonic
SMYKWKUCHNIkształtne Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. WARZYWA ŚWIEŻE I MARYNOWANE Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Marynowane warzywa. Zaostrzają smak, podkreślają
Zasmakuj Kuchnipasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Warzywa marynowane Zaostrzają smak, podkreślają i ciekawie komponują
Zasmakuj Kuchniszczypta soli Gruszki: 4 dojrzałe gruszki 1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 gwiazdka anyżu 2 ziarenka czarnego pieprzu Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Gruszki: Do garnka wlać wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotować i wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do garnka. Gotować(...)nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mini murzynki z wiśniami → Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką → Brownie → Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym → Brownie z masłem orzechowym Artykuł Mini brownie migdałowe z gruszkami pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smak