Burak to takie warzywo, o którym rzadko się pamięta, a warto by było jednak od czasu do czasu włączyć go do naszej diety, dlaczego? Bo ma
Czerwona Porzeczkasezonu na przetwory, ale już teraz można zacząć wypełniać swoje spiżarnie domowymi smakołykami w słoikach. To idealny czas na przygotowanie zdrowotnych syropów - z mniszka lekarskiego, pędów sosny i kwiatów czarnego bzu, a także na zamknięcie w słoikach wiosennych warzyw - młodego szczawiu, szparagów i rabarbaru. Przygotowaliśmy dla Was porady dotyczące robienia domowych przetworów w maju! W jaki sposób przygotować się(...)konfiturę, ale również lekkie, aromatyczne wino. Kwiaty czarnego bzu Maj to najlepszy czas na przygotowanie przetworów z czarnego bzu. Możemy przygotowywać soki, syropy lub nalewki. Syrop wykonany z tych kwiatów emanuje niezwykłym, słonecznym i odświeżającym aromatem, przynoszącym dobro, radość i zdrowie. Jego delikatny smak przenosi nas w nostalgiczne wspomnienia dzieciństwa. Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminę C oraz witaminy
Kuchnia MagdaLenysezonu na przetwory, ale już teraz można zacząć wypełniać swoje spiżarnie domowymi smakołykami w słoikach. To idealny czas na przygotowanie zdrowotnych syropów - z mniszka lekarskiego, pędów sosny i kwiatów czarnego bzu, a także na zamknięcie w słoikach wiosennych warzyw - młodego szczawiu, szparagów i rabarbaru. Przygotowaliśmy dla Was porady dotyczące robienia domowych przetworów w maju! W jaki sposób przygotować się(...)konfiturę, ale również lekkie, aromatyczne wino. Kwiaty czarnego bzu Maj to najlepszy czas na przygotowanie przetworów z czarnego bzu. Możemy przygotowywać soki, syropy lub nalewki. Syrop wykonany z tych kwiatów emanuje niezwykłym, słonecznym i odświeżającym aromatem, przynoszącym dobro, radość i zdrowie. Jego delikatny smak przenosi nas w nostalgiczne wspomnienia dzieciństwa. Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminę C oraz witaminy
Kuchnia MagdaLenyAromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki
Czerwona PorzeczkaMój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często
Czerwona PorzeczkaJest to bardzo dobra, lunchowa sałatka :) Możecie śmiało zapakować ją do pojemnika i zabrać do pracy lub na uczelnię. Plus jest też taki, że możecie ją
Czerwona PorzeczkaKontynuuję Halloweenowe szaleństwa, mam nadzieję, że jeszcze Was nie zanudziłam. Dzisiaj będzie szybko i nieskomplikowanie. Cytrusowe miseczki możecie zrobić z grejpfruta lub pomarańczy, a także z
Czerwona Porzeczkadrobnej przyjemności polecam właśnie taki pyyyszny deser :) Składniki : 500 ml śmietany 30 % 2 jajka 4 łyżki cukru pudru, ale może być 6 jeśli lubimy b. słodkie po 5 dag czarnych jagód i pistacji + do dekoracji Potrzebne będą nam 3 miski. Przygotowanie : Jagody umyć, orzeszki ewentualnie obrać Z umytych i sparzonych wrzątkiem jajek wybić żółtka do jednej miseczki(...)koniec dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży wybór owoców sezonowych :) SMACZNEGO! Inspiracją był
Proste Potrawywolę ciszę ... Tak czy inaczej, tak jak obiecałam - dzisiaj będzie dżem. I to nie byle jaki - wybitny wręcz! Pachnie tak, że można dostać zawrotów głowy. Połączenie czereśni z kwiatami czarnego bzu uważam za niezwykle udane. Pomysł nasunął mi się, gdy uważnie wczytywałam się w post Bei na temat syropu, obok którego wystąpił również dżem truskawkowo-bzowy. Truskawek nie miałam, były(...)powtarzajcie mojego błędu, zróbcie przynajmniej z dwóch kilogramów owoców. Ja tymczasem rozważam możliwość przygotowania dżemu z oryginalnego przepisu, póki jeszcze kwitnie czarny bez... Dżem czereśniowo-bzowy Składniki: (na 1 słoik) 500 g czereśni 5 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pektyny Czereśnie wydrylować, przełożyć do garnuszka. Od baldachów odciąć grube końce, kwiaty razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub
Czerwona PorzeczkaZa oknem coraz bardziej szaro i ponuro, dlatego dobrze jest przygotować coś, co poprawi nam nastrój ;)Wspaniała zupa na chłodne jesienne dni. Aromatyczna i rozgrzewająca
Czerwona PorzeczkaTruskawki zbliżają się do końca swojego słodkiego sezonu. To oznacza, że wkraczamy w kolejną odsłonę lata, pełną głębokich słodyczy borówek, czereśni i wszelkich brzoskwiniowych nut przeplatanych kwaśnym posmakiem porzeczek i agrestu. Zanim zanurzymy się w soczystych smakach środkiego lata po czubek języka, czas na małą celebrację letniej truskawkowości, która byćmoże powróci pod koniec sezonu w ostatnich odmianach. Ziołowy(...)tworzy harmonijną całość, która uzupełnia się i równoważy w kazdym kęsie. Słodkie truskawki z charakterną fetą, słodko-kwaśny ocet z miodem i ziołami, a wszysko to zamknięte klamrą z czarnego pieprzu, który lubi się z każdym składnikiem z tej małej miseczki ;) Chwytajcie zatem kromki ulubionego świeżego pieczywa, krakersy i tosty, by móc popłynąć na puszystej chmurce z fety o truskawkowych
Kuchnia w Słońcu Skąpana