Dziś będzie również Halloweenowo, ale dla odmiany słodko- różne rodzaje dekoracji babeczek! ;) Słodkie maleństwa, wcale nie wyszły mi straszne, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu
Czerwona PorzeczkaProsta i sympatyczna przekąska, nie tylko na Halloween, może być też na zwykłą kolację, dla urozmaicenia menu ;) Brakuje tylko pajęczyny no nie? ;) Jestem bardzo zadowolona
Czerwona PorzeczkaŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej
Czerwona Porzeczkałyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą: 500g białego sera w wiaderku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka poziomkowa 1/2 szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Szalona Kuchnia Ewelinyktóre miałam okazję wypróbować, to oryginalne i odważne podejście do tematu. Pikantny miód z kurkumą i cayenne podbił moje serce. Będzie cudownie rozgrzewał w chłodniejsze dni. Połączenie czarnuszki z czarnym bzem, słodkie i intensywne w smaku i zapachu na długo zostaje w pamięci. Miałam już do czynienia z miodami smakowymi i chociaż nie można im było odmówić dobrego smaku(...)owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy
Mienta blogSalsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy nachos'ów. Przepis znalazłam na
Czerwona PorzeczkaKorzystam z wolnej chwili, uzupełniam pomysły na Halloween- strasznie podoba mi się ta zabawa- i tu powinien znaleźć się złowieszczy śmiech czarownicy :D Sympatyczne tosty
Czerwona Porzeczkazawsze wszystkie przykryte wodą, inaczej zepsują się; na końcu uważnie i porządnie zakręć ogórki w słoiku; eksperymentuj z dodatkami: dodawaj obrany czosnek, świeży koper, natkę pietruszki, liść chrzanu, porzeczki, dębu czy liść winogron - ja dodaję ostatnio liście winogron, gdyż moi rodzice mają winogrona, a takich liści jest cała masa - akurat idealne, by je wykorzystać do niektórych domowych przetworów. Składniki(...)słoików 300 ml 1 kg mniejszych ogórków gruntowych korzeń chrzanu 8 małych ząbków czosnku mały pęczek kopru z nasionami kilka liści winogron kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 2 litry gorącej wody 2 łyżki soli kuchennej Jak zrobić? 1. Wyparzone i dobrze osuszone słoiki układam na bawełnianej ściereczce kuchennej obok siebie. 2. Zagotowuję solankę. 3. W słoikach
Zasmakuj KuchniZbliżają się święta, w których jajka to podstawa :) Jest to dosyć wdzięczny temat, ponieważ można łączyć je z mnóstwem składników, pięknie udekorować, dzięki czemu będą świetną
Czerwona PorzeczkaKolejna odsłona moich pudełeczek do pracy. Ty razem zaproponuję Wam przepis na dwa dania z kurczakiem, które świetnie dają się zapakować do pojemników. Są
Czerwona PorzeczkaŻeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie
Czerwona Porzeczkaagle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper(...)Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki
Ugotowane pozamiataneciągu ostatnich tygodni w końcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami(...)musztardowej, które są fantastyczne! Koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj . SKŁADNIKI 2,5 kg ogórków gruntowych na każdy słoik : 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarnka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy zalewa: 0,5 l wody 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli 3 łyżki musztardy sarepskiej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki zalewy umieszczamy w garnku, zagotowujemy
DefinicjaSmakuzależności od tego jaka przez dłuższy czas podczas dojrzewania panowała aura, bywają słodkie lub kwaśne. Jest słońce jest cukier. Nie ma słońca nie ma cukru. Przykładem niech będzie porzeczka. Zakładając, że w ciągu sezonu dominował deszcz, wino może być kwaśne. Takiego delikwenta należy zwyczajnie wymieszać z innym, mniej kwaśnym winem, przykładowo jabłkowym. Jeżeli weźmiemy pod lupę wino z agrestu, które(...)zmieszaniu z winem porzeczkowym i jabłkowym otrzymamy klarowny bogaty w smaku napój. Ponadto, jeżeli zrobimy mix wina agrestowego z winem porzeczkowym, taka mieszanka sprawi, że otrzymany trunek szybciej dojrzeje. Czarne jagody z kolei są smaczne, ale trudno fermentują. Do osiągnięcia lepszego efektu fachowcy polecają wymieszać wino jagodowe z wiśniowym. Taka mieszanka stworzy doskonały bukiet. Mieszaj, próbuj, ciesz się
ProstePesto.plCiąg dalszy moich eksperymentów z cukinią ;) Wspominałam już, że uwielbiam lato?:) nieeee? Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło
Czerwona Porzeczkaczerwonej kapusty i cytrusów Sałatka z kaszką kuskus i mango Sałatka z kuskusem i cukinią Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka(...)minut Składniki: 2-3 garści miksu sałat 3 plasterki wędzonego za zimno łososia 1/2 awokado garść pomidorków koktajlowych garść orzechów laskowych oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz czarny sezam do posypania natka pietruszki Wykonanie: Awokado kroimy w cienkie plastry, pomidorki kroimy na pól, sezam i orzechy delikatnie prażymy na suchej patelni. W misce układamy miks sałat, plasterki
Kulinarne przygody Gatitytych, którzy mogą jeść sery i lubią nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponuję grilowany camembert w towarzystwie sosu malinowego, ale śmiało można użyć też innych owoców np. truskawek, porzeczek czy jeżyn. Gorący ser po rozkrojeniu rozpływa się a jego charakterystyczny smak wspaniale przełamują słodko-kwaśne owoce. Ser można grillować na patelni lub tradycyjnym czy elektrycznym grillu bądź(...)suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert naturalnego 100 g świeżych lub mrożonych malin 5 g miodu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć w całości ser camembert. Ser podgrzewać lub grillować przez kilka minut do momentu
Ola la LCHFkółko tego samego. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki(...)Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam
Ugotowane pozamiatane