czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:184/223)

Makaron z serem twarogowym, porzeczkami, amerykańskimi borówkami i malinową konfiturą 181

Składniki: ( porcja )  50 g makaronu pipe rigate Barilla  plasterek twarogu  garść amerykańskich borówek  garść porzeczek czerwonych i czarnych  2 łyżeczki malinowej konfitury z Owocowego domu  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, makaron Barilla pipe rigate gotuje się tylko 6 minut, więc jest to danie ekspresowe. W tym czasie myjemy(...)osuszamy owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową konfiturę

Moja smaczna kuchnia
Ogórki kiszone 227

jeszcze, że ogórki wykraczają poza obszar jedzenia i często dorodne ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ... Składniki: ogórki koper kwitnący czosnek liść lub korzeń chrzanu liść wiśni lub porzeczki liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarenkach gorczyca sól woda Przygotowanie: Słoiki i przykrywki dobrze umyć. Ogórki myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody. Do słoja o pojemności 1l wkładamy: płaską

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kompot z renklod i jabłek z aronią 157

środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem witaminy C. Wszystkie owoce na kompot powinny być

Proste Potrawy
Ekspresowe shake / ekspresowe szejki 332

stresu, że coś nam się wyleje w torbie. Poniżej dwa pomysły na szybkie i smaczne ekspresowe shake / ekspresowe szejki : Shake porzeczkowo-bananowy: 1 mrożony, pokrojony banan ½ szkl. porzeczek czerwonych i czarnych 5 kostek mrożonego soku pomarańczowego w kostkach 150 ml ziemnego mleka Wszystkie owoce wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy kostki mrożonego soku pomarańczowego, uzupełniamy zimnym mlekiem. Miksujemy do połączenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 280

idealnie, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości

Ratunku obiad
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 210

owoce są bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie. Składniki na 4 porcje: - 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny) - 500ml wody - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)  lub 4 łyżki erytrytolu - 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizena Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy

Smaczne Zdrowe
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 195

dala od dróg i ludzkich siedzib, i cierpliwie nazbierać tylko dojrzałych, ciemnych kuleczek. Następnie pieczołowicie pozbyć się gałązek (najlepiej robić to widelcem, tak jak w przypadku porzeczek), a owoce przełożyć do garnka. Pamiętajcie - czarny bez na surowo jest trujący! Nie używamy go więc do dekoracji ciast czy deserów, tylko przerabiamy na syrop albo dżem. U mnie tylko ten pierwszy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cudownie owocowe lody jogurtowe 199

Składniki: 100 gramów dowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego plus cukier drobny do wypieków (ilość dowolna, ja dodałam 4 łyżeczki) Wykonanie: Ciasteczka należy drobno pokruszyć (na piasek) i wymieszać

Garniec Magalie
ŚWIĄTECZNY MAZUREK NA KRUCHYM, KAKAOWYM SPODZIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI 101

które marka ma w ofercie. Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera użyte do przepisu pozyskiwane jest z ziaren kakaowca m.in. z regionów Afryki Zachodniej i Azji. Stosujemy je do mocno czarnych wypieków. Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak. Kolor jest unikalny, intensywnie czarny, nie zawiera żadnych barwników. Posiada obniżoną(...)wanilii – 0,5 tubki DODATKOWO: * wiśnie – ok. 200 g * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki * cukier – ok. 4 łyżki + owoce: truskawki, porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy

Ostra na Słodko
Kokosowa gryczanka z owocami i orzechami 108

orzechami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 1 szklanka "mleka" kokosowego 5 łyżek płatków gryczanych 1 łyżeczka miodu mrożony agrest mrożona czerwona porzeczka  kostki świeżego ananasa plasterki khaki orzechy pekan czarny sezam Wykonanie: Do garnuszka wlewamy "mleko" i wsypujemy płatki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania. Odstawiamy  na chwilę do przestudzenia. Dodajemy miód

Kulinarne przygody Gatity
Ryżowy przekładaniec 228

dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.  Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)  Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem.  Wierzch

Kuchnia smaków
Barszcz wigilijny 373

pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego 2 łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować

Atlas Smaków
Ryżowy przekładaniec 271

dodać do masy orzechowej - wymieszać. Można do masy dodać na tym etapie trochę ryżu preparowanego.  Ponadto: 1 paczka ryżu preparowanego 400 gram dżemu z porzeczki (u mnie była czerwona, może być i czarna)  Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.  Na pierwszej części rozprowadzamy dżem porzeczkowy.  Wykładamy na to masę śmietankową. Przykrywamy drugim biszkoptem.  Wierzch

Kuchnia smaków
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 192

tymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki(...)Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato?   Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie .   Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa. Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Kalendarz przetworów 290

pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak:  truskawki; poziomki;  czereśnie;  szpinak;  młode buraczki z liśćmi;  kwiaty czarnego bzu;  koperek.  Przetwory w lipcu  W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie.  To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów(...)soków,  dżemów,  musów,  galaretek,  konfitur,  win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:  jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest

Ukojenie Podniebienia