czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:184/223)

Kruche babeczki z budyniem i owocami. 187

pokrojonego w kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem) cukier puder      Przygotowujemy ciasto

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 290

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju

Rozpustne gotowanie
Dżem jagodowy z kolendrą- ABC dżemowania 140

Dzemy wykonuje sie z owocow wykazujacych wlasciwosci galaretyzujace.Sa to agrest ,brzoskwinie,jablka,czarne jagody,jezyny,porzeczki,maliny,morele,sliwki.Dawka cukru jest zalezna od wlasciwosci uzytych do przerobu owocow.Przewaznie dodaje sie go w ilosci polowy ciezaru oczyszczonych owocow.Ilosc cukru ma zasadnicze znaczenie,poniewaz za mala ilosc spowoduje plesnienie dzemu,a za duza jego scukrzenie.Gotowac je mozna w rozny spsosob(...)starym ,tradycyjnym domowym sposobem bez uzycia gotowach srodkow zelujacych z konserwantami.Dzem smazymy kilka dni,az odparuje woda ,a dzem bedzie gesty i skoncentrowany.Skladniki na okolo 3 sloiczki:1000 g czarnej jagody ( okolo 2 l)300-350 g cukrusok z 1 malej cytryny1/4 lyzeczki kolendry w proszkuSPOSOB PRZYGOTOWANIA:jagody bardzo dokladnie wyplukac,usunac listki,zasuszone jagody i ogonki.Pozostawic na sitku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 145

serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem

les mirabelles
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka 29

proszku i olejem. Konsystencja pianki jest idealna, a do tego świetne kruche ciasto. Z pewnością wykorzystam ten przepis do upieczenia ciast z innymi drobnymi owocami, na przykład czarną lub czerwoną porzeczką albo z wiśniami. Jeśli lubicie kruche ciasto, to na pewno będzie w Waszym guście :) Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35

Trzeci talerz
Kakaowy sernik z owocami fit bez cukru 42

Fitline, w 100 g ma 60 kcal – 2-3 łyżeczki erytrolu – sok z 1/2 cytryny – dowolne owoce, u mnie miks mrożonych (borówki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki) Jak zrobić ten pyszny kakaowy sernik fit z owocami? Ubijamy jajka ze szczyptą soli, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy całość do połączenia składników, Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkoptowe ciasto z agrestem 73

idealny letni wypiek. Nie wymaga zbyt wiele pracy, zawsze się udaje, no i oczywiście możemy do niego dodać nie tylko agrest, ale inne ulubione owoce, np. czarne lub czerwone porzeczki, wiśnie i również morele. Musze przyznać, że to nasze ulubione ciacho, dlatego mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Na blogu

Kulinarne przygody Gatity
Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką 59

Propozycja na już, na teraz. Na brudzenie dłoni sokiem przebieranych kulek agrestowych, czarnych i czerwonych porzeczek, borówek. To własnie ten moment, by wykorzystać wszystkie. A to przepis by wykorzystać je wszystkie naraz. Zatopić w kremowej, kokosowej masie, zapieczonej na kruchym, maślanym cieście. Przepis wykorzystany, by osłodzić czas spędzany z tymi, przy których ani okazja, ani okoliczności nie są istotne

Kronika Piekarnika
Szybki FIT deser z granolą robioną na patelni 127

czasu na przygotowywanie ambitniejszych deserów. Przede wszystkim ten fit deser łączy ze sobą moje dwa ulubione smaki kwaśny i słodki .  Na dno słoiczków dodałam fit frużelinę z porzeczki czerwonej i czarnej, jogurt skyr - świetne źródło białka, a na sam wierzch robioną na szybko granolę z patelni. Granolę z patelni robię w ten sposób: wrzucam na suchą patelnię

SMYKWKUCHNI
Ciasto owocowe z bezą na kruchym spodzie 88

wykorzystywać. Ale w sumie to nie tak, że ona tylko polecenia wydaje. Całkiem aktywnie uczestniczy w tej kuchennej krzątaninie. I tak oto zrobiliśmy to ciasto. My użyliśmy czarnych i czerwonych porzeczek, ale w zasadzie każde owoce będą dobre. Nam akurat zależało na kontraście kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Wyszło doskonale. Trochę kwaśne, trochę słodkie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Wino czereśniowe. 85

składników wychodzi około 12 l wina. Piłem to wino, jest dobre w smaku, lekko słodkie. Czereśnie to owoce dość słodkie dlatego można je łączyć z owocami kwaskowatymi np. porzeczką czerwoną lub czarną , agrestem lub wiśniami.   PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama

Przepisy i porady kulinarne
Brownie i Stout 74

kilka minut. Zapewniam, że piekarnik będzie rozgrzewał się dłużej 😉 Do brawnie można dodać tak jak ja dziś borówki, ale równie dobre, a może nawet lepsze będą maliny. Czarne lub czerwone porzeczki, śliwki, gruszki również będą wspaniałe. Serwując kawałeczek ciasta, podajcie miód i lody, będzie wyśmienita uczta! Zapraszam i życzę smacznego. Print Brownie i Stout .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe 81

kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam ciasto po raz pierwszy, zostało zjedzone, zanim dokładnie wystygło i następnego dnia musiałam piec kolejne 🙂 wypróbowałam już wersję z malinami, porzeczkami czerwonymi i czarnymi wszystkie smakują wspaniale! Print Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych, grubą kruszoną

SprawdzonaKuchnia.pl
BISZKOPTOWIEC Z OWOCAMI 83

wiórków kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki cukru 125 g borówki amerykańskiej ok. 200 g owoców (malin, porzeczki czerwonej i czarnej, truskawek, jeżyn) Przygotowanie: Kruszonka kokosowa - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.  Budyń waniliowy

Ciastka - domowe słodkości