efekt dalszego opróżniania zawartości zamrażalnika przed zbliżającym się nowym sezonem owocowo-warzywnym. Pyszne kwaskowate ciasto sprawiło, że czekam z niecierpliwością na tegoroczne porzeczki. Niestety białe przegrały walkę z zimą ale mam nadzieję, że czerwone i czarne zaowocują co najmniej tak samo jak w tamtym roku. Zapraszam na kawałeczek Kwaśnego Jacka do kawki Kwaśny Jacek(...)ciasto porzeczkowe Ciasto 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru pudru 1/3 kostki zimnego masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie 450 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne) Kruszonka 180 g mąki 80 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kostki masła Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać
Pieguskowa Kuchniamasse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy - ostatnie zamrożone porzeczki. Można dodać też czarne, i w sumie wskazane jest zwiększenie ich ilości - u mnie to były ostatki. Drożdżówki z masą marcepanową i porzeczkami Składniki: (na formę 30x22
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatku zafarbowane na czarno jadalną sepią. Morskiego klimatu nadaje aromatyczny łosoś MOWI, którego połączyłam z młodymi warzywami z własnego ogródka, świeżą miętą i orzeźwiającym sosem z dodatkiem czerwonych porzeczek. Dla mnie taki obiad to kwintesencja lata. Smacznego :) Składniki: 2 czubate łyżki mąki z quinoy 2 czubate łyżki mąki gryczanej 1 łyżka mąki z tapioki 1 duże jajko 1 saszetka(...)plastry łososia MOWI wędzonego na zimno kilka młodych marchewek 1 mała młoda cuknia 1 filiżanka obranego bobu oliwa z oliwek 2 łyżki soku ze świeżych czerwonych porzeczek świeża mięta pieprz czarny sól Wykonanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórek, marchewkę i cukinię kroimy w dowolne formy i podduszamy z odrobiną oliwy, solą i pieprzem, tak, żeby pozostały
Quinoa Raz!oliwek1/3 szklanki octu balsamicznego2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki4-5 gałązek tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez
naRuszcieOwoce : czarny bez, wiśnie, jagody, porzeczki, śliwki, czereśnie, morele, truskawki, rabarbar. Warzywa : szpinak, bób, karczochy, bakłażan, fasolka szparagowa, groszek, patisony, cukinia, kalarepa, młoda marchewka, ogórki, por, liście selera. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length
Coś bym zjadłatemp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne niech Was to nie zdziwi, spiekły się. Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem
Zasmakuj Kuchnim.in. w warzywach strączkowych oraz bogatymi w błonnik jest czosnek, bób, groch, fasola, seler, korzeń pietruszki itd.; - w owocach błonnik w większej ilości znajduje się m.in. w porzeczkach, malinach, awokado, kiwi, czarnych jagodach, jeżynach, agreście, jabłku - (pamiętajmy, że więcej błonnika będą miały całe, nieobrane owoce niż np. sok z owoców). Co jest ważne – należy pamiętać
MintTastestać; poczekam, aż drzewko w ogrodzie zacznie owocować, i wtedy się porzeczkami nasycę. Póki co stawiam na owoce leśne, w których skład wchodzą właśnie wyżej wymienione czerwone porzeczki, a także ich czarne kuzynki, jagody, maliny oraz jeżyny. Sami widzicie - mieszanka jest odpowiednio kwaskowa, dzięki czemu świetnie kontrastuje z intensywnie migdałową, słodką masą. Zamiast marcepanu użyłam masła migdałowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMałe co nieco na zimno z owocami z własnego ogródka Składniki: 30 dkg porzeczek (pól na pół czarne i czerwone) po łyżce cukru kryształy i cukru pudru 1 cukier waniliowy … Czytaj dalej Serniczki porzeczkowe
czarrna od kuchnikakao i mieszamy. dodatki: ok. 80 g okrągłych biszkoptów (ja zużyłam 15 szt. o 5 cm średnicy) 1 galaretka czerwona (rozpuszczona wg opisu na opakowaniu) ok. 200 porzeczek (mieszanej czerwonej z czarną) wykonanie: Dno i boki tortownicy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Sód tortownicy układamy biszkopty, wylewamy masę kakaową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie
Domowy Smak Jedzeniaprzygotuję:) Przepis znalazłam na blogu 2 smaki. Składniki: ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum
In my kitchenOtrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury
Apetyczna babeczkaciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke. Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest ze sloika, ale doskolale sprawdzaja sie tez porzeczki, szczegolnie czarne. Na owocach kladziemy ubita na sztywno piane z dodatkiem 1,5 szklanki cukru. Im piana lepiej ubita tym ladniejsza bedzie beza. Na koniec piane posypujemy pozostala czescia kruszonki
Przysmaki Karolkipszennej tortowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 170 g masła 6 żółtek 1 łyżka wody Warstwa porzeczkowa: 600 g czerwonej porzeczki lub mieszana czerwona i czarna 2 jajka 100 g cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 6 białek szczypta soli 50 g cukru 1 opakowanie kisielu(...)żurawinowego z cukrem Dodatkowo: 2 garście płatków migdałowych garść czerwonej porzeczki WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić spód formy o wymiarach 25 x 30 cm i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifedelektować się 4 smakami herbat: * black tea with berries czyli mieszanka czarnej herbaty z owocami leśnymi takimi jak maliny, jeżyny, truskawki, czerwone porzeczki, dzika róża, jagody * earl grey czyli mieszanka czarnej herbaty z kwiatami takimi jak nagietki, bławatki * English breakfast czyli mieszanka herbat Assam i Ceylon. Idealna, ciemna herbata o intensywnym smaku
Zrób to smacznie