masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem i owocami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Kruche ciasto z pianką i owocami BLOG: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Tort czarny las BLOG: http://www.obiadgotowy.pl/ Sernik z porzeczkami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Zobacz także: Jagodzianki – smak lata Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #7 | Przepisy na ciasta z owocami pochodzi
Kuchnia Bazyliiniedrogie. Co zatem najlepiej jeść w czerwcu? Warzywa bakłażan botwinka bób fasola szparagowa groszek zielony kalafior kapusta biała kalarepa karczochy patisony rzodkiewki sałata maślana szpinak Owoce: agrest czarny bez czereśnie jagody morele porzeczki rabarbar śliwki truskawki wiśnie Pamiętaj o mrożeniu Koniec sezonu na te produkty nie oznacza wcale, że musisz pożegnać się z ich smakiem na cały rok. Zrób większe
Tradycyjna Kuchniaszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja szczypta soli ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte(...)porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie
Cynamonowe szczęściesezonie postawiłam nie tylko na ogórki, ale też na marchew, cukinię i jabłka. Kisiłam jak ogórki, czyli z gorczycą, chrzanem, czosnkiem i koprem. Do niektórych dodawałam liście porzeczki lub wiśni oraz ziarna czarnego pieprzu. W planach też kiszenie rzodkiewek (jeszcze kolejne rosną), więcej cukinii, buraków (bo okazały się bardzo smaczne, a płyn z ich kiszenia wykorzystałam do przygotowania barszczu
Qlinarnie i QlinarniePyszne śniadanie, aromatyczne placki z białą porzeczką tak omijaną przez wielu. Porzeczka biała ma jedyny i niepowtarzalny smak i mnóstwo dobrych dla naszego organizmu składników, warto ją zajadać. Zachęcam do wykorzystania przepisu nie tylko z białą porzeczką ale może też z czarną czy czerwoną? będzie pysznie. Placki z owocami na śniadanie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemówi się, że muszą one swoje przechorować, aby odporność tę nabyć, ale... nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie ją wzmacniać. Stosuję więc syrop z kwiatów czarnego bzu , sok z czerwonej porzeczki , syrop z młodych pędów sosny i inne przetwory, o których pisałam na blogu (wszystko w zakładce Przetwory ). Od jakiegoś czasu towarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie
Wielopokoleniowosamego składnika. Razem ze mną udział w akcji biorą: Edyta , Dorota , Ania , Małgosia i Julianna - zobaczcie jakie przysmaki z porzeczek wyczarowały :) Składniki: ok 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich) 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych(...)łyżeczka miodu pół łyżeczki masła Umyte i przebrane porzeczki wysypujemy do foremki ceramicznej , ja je dodatkowo posypałam odrobiną cynamonu. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na owoce. Pieczemy na złoty kolor, ok 20 minut
Cynamonowe szczęścielekko czubata łyżka) pęczek kopru (gałązki wraz z baldachami) 4 ząbki czosnku 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu czarnego opcjonalnie 2 liście chrzanu lub 4 liście wiśni / porzeczki. Wskazówki W przepisie nie ma wody, ponieważ osolone ogórki puszczą sok. Gdybyście potrzebowali dorobić zalewę, bo np jeden słoik jest niepełny i nie macie już(...)ćwiartki ząbki czosnku około 2,5 cm drobno pokrojonego korzenia chrzanu 1 gałązkę kopru wraz baldachami 1 listek laurowy (pokruszony) 2 ziarna pieprzu czarnego 1 ziele angielskie opcjonalnie 1 liść chrzanu lub po 2 liście wiśni / porzeczki Następnie za pomocą łyżki równomiernie przekładam z miski ogórki wraz z puszczonym sokiem (naturalna zalewa). Pozostawiam około 1,5 cm wolnej przestrzeni
Ania gotujeMasa z kaszy manny: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g) 3/4 szklanki kaszymanny 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka(...)sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy porzeczki, a na nie ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'5cc7193c-5620-4031-b402-a7e3c32a6f40','AffId
Cynamonowe szczęścieSkładniki: ( porcja ) 50 g makaronu pipe rigate Barilla plasterek twarogu garść amerykańskich borówek garść porzeczek czerwonych i czarnych 2 łyżeczki malinowej konfitury z Owocowego domu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, makaron Barilla pipe rigate gotuje się tylko 6 minut, więc jest to danie ekspresowe. W tym czasie myjemy(...)osuszamy owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową konfiturę
Moja smaczna kuchniaOrzeźwiające ciasto z porzeczkowym nadzieniem i przypieczonym, kokosowym wierzchem. Już same porzeczki nadają kwaskowego, wyrazistego smaku (zwłaszcza czarne), dlatego użyłam do nich słodkiego dżemu truskawkowego zamiast porzeczkowego. Ciasto na spód też jest mało słodkie, ale za to kokosowy wierzch wyrównuje ten "niedobór" słodyczy. Wszystko razem współgra i tworzy pyszną całość. Czytaj dalej
Arabeska waniliowajeszcze, że ogórki wykraczają poza obszar jedzenia i często dorodne ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ... Składniki: ogórki koper kwitnący czosnek liść lub korzeń chrzanu liść wiśni lub porzeczki liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarenkach gorczyca sól woda Przygotowanie: Słoiki i przykrywki dobrze umyć. Ogórki myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody. Do słoja o pojemności 1l wkładamy: płaską
Dieta Rozdzielna i Zdrowieśrodowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem witaminy C. Wszystkie owoce na kompot powinny być
Proste Potrawystresu, że coś nam się wyleje w torbie. Poniżej dwa pomysły na szybkie i smaczne ekspresowe shake / ekspresowe szejki : Shake porzeczkowo-bananowy: 1 mrożony, pokrojony banan ½ szkl. porzeczek czerwonych i czarnych 5 kostek mrożonego soku pomarańczowego w kostkach 150 ml ziemnego mleka Wszystkie owoce wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy kostki mrożonego soku pomarańczowego, uzupełniamy zimnym mlekiem. Miksujemy do połączenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealnie, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości
Ratunku obiad