Kolejna odsłona moich pudełeczek do pracy. Ty razem zaproponuję Wam przepis na dwa dania z kurczakiem, które świetnie dają się zapakować do pojemników. Są
Czerwona PorzeczkaŻeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie
Czerwona Porzeczkaagle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper(...)Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki
Ugotowane pozamiataneciągu ostatnich tygodni w końcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami(...)musztardowej, które są fantastyczne! Koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj . SKŁADNIKI 2,5 kg ogórków gruntowych na każdy słoik : 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarnka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy zalewa: 0,5 l wody 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli 3 łyżki musztardy sarepskiej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki zalewy umieszczamy w garnku, zagotowujemy
DefinicjaSmakuzależności od tego jaka przez dłuższy czas podczas dojrzewania panowała aura, bywają słodkie lub kwaśne. Jest słońce jest cukier. Nie ma słońca nie ma cukru. Przykładem niech będzie porzeczka. Zakładając, że w ciągu sezonu dominował deszcz, wino może być kwaśne. Takiego delikwenta należy zwyczajnie wymieszać z innym, mniej kwaśnym winem, przykładowo jabłkowym. Jeżeli weźmiemy pod lupę wino z agrestu, które(...)zmieszaniu z winem porzeczkowym i jabłkowym otrzymamy klarowny bogaty w smaku napój. Ponadto, jeżeli zrobimy mix wina agrestowego z winem porzeczkowym, taka mieszanka sprawi, że otrzymany trunek szybciej dojrzeje. Czarne jagody z kolei są smaczne, ale trudno fermentują. Do osiągnięcia lepszego efektu fachowcy polecają wymieszać wino jagodowe z wiśniowym. Taka mieszanka stworzy doskonały bukiet. Mieszaj, próbuj, ciesz się
ProstePesto.plCiąg dalszy moich eksperymentów z cukinią ;) Wspominałam już, że uwielbiam lato?:) nieeee? Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło
Czerwona Porzeczkaczerwonej kapusty i cytrusów Sałatka z kaszką kuskus i mango Sałatka z kuskusem i cukinią Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka(...)minut Składniki: 2-3 garści miksu sałat 3 plasterki wędzonego za zimno łososia 1/2 awokado garść pomidorków koktajlowych garść orzechów laskowych oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz czarny sezam do posypania natka pietruszki Wykonanie: Awokado kroimy w cienkie plastry, pomidorki kroimy na pól, sezam i orzechy delikatnie prażymy na suchej patelni. W misce układamy miks sałat, plasterki
Kulinarne przygody Gatitytych, którzy mogą jeść sery i lubią nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponuję grilowany camembert w towarzystwie sosu malinowego, ale śmiało można użyć też innych owoców np. truskawek, porzeczek czy jeżyn. Gorący ser po rozkrojeniu rozpływa się a jego charakterystyczny smak wspaniale przełamują słodko-kwaśne owoce. Ser można grillować na patelni lub tradycyjnym czy elektrycznym grillu bądź(...)suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert naturalnego 100 g świeżych lub mrożonych malin 5 g miodu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć w całości ser camembert. Ser podgrzewać lub grillować przez kilka minut do momentu
Ola la LCHFkółko tego samego. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki(...)Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam
Ugotowane pozamiataneZrobiło się trochę chłodniej, pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;) Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej
Czerwona PorzeczkaMiałam ochotę na coś ciepłego. Zwykła czarna herbata? Nie. Tym razem odrobina lata, lasu, smak tak wspaniały. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 1 łyżka herbaty Friut Coctail (z Galerii Herbat ) spróbujcie koniecznie – to 8 złotych szczęścia 1 łyżka soku malinowego (mam domowy dosładzam nim wszystkie herbatki) 4 plasterki pomarańczy wrząca woda To nie przepis na herbatę. To recepta na cudowny(...)wieczór przy filiżance doskonałego aromatu lata, jesieni, lasu. Ta herbatka ma w sobie: Hibiskus, ananasa, pomarańczę, cytrynę, porzeczkę, bławatek. Jest MEGA. Tą herbatkę możecie znaleźć tutaj: https://www.galeriaherbat.pl/herbata-owocowa-fruit-coctail.html Ja ją bardzo polecam! Artykuł Idealna na chłodne wieczory owocowa herbatka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plłatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka(...)masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki: 3 miarki ziaren czarnego pieprzu, 1 miarka mielonej gałki muszkatołowej, 2 miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę
Codziennik Kuchennykalorii, więc Carpaccio z cukinii to danie fit. Prawdziwe carpaccio to włoska przystawka, zrobiona z bardzo cienko pokrojonej surowej wołowiny i polana sosem musztardowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i pokrojonym lub startym parmezanem. To carpaccio z cukinii nie ma nic wspólnego z włoską surową wołowiną, a co je łączy? Nazwa i cukinia cienko pokrojona, posypana parmezanem i ułożona(...)surową cukinię, to bez obaw, surowa cukinia jest bardzo smaczna. Pisałam już o tym Carpaccio podając Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora . , Sałatka z cukinii i porzeczek , Sałatka z cukinii . Cukinia pokrojona w cienkie plasterki jak carpaccio i polana oliwą z oliwek, świeżą cytryną, posypana parmezanem, obłożona listkami bazylii to niebo w gębie. Wypróbujcie to danie jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedawno na blogu gościła już podobna wersja sałatki- o tutaj ;)Zamysł sałatki bardzo zbliżony- taki sam kurczak i sos, jednak nieco inne dodatki sprawiają, że cała
Czerwona Porzeczkaobiad warzywne spaghetti. Surowa cukinia jest bardzo smaczna. Pisałam już o tym Carpaccio podając Wam przepisy na sałatkę z cukinii i żółtego pomidora . , Sałatka z cukinii i porzeczek , Sałatka z cukinii . Gdy zbliża się pora obiadowa to ostatnio regularnie robię np. makaron warzywny, robi się bardzo szybko. Tym razem jest to Makaron z cukinii, marchewki i rzepy to rewelacyjny pomysł(...)sięgnięcia po ten prosty przepis. Takie kolorowe spaghetti , czyli warzywny makaron z cukinii, marchewki i rzepy, duszę na oliwie z pietruszką i czosnkiem, do tego dodaję trochę pomidorków oraz czarny i biały sezam na dokładkę. Wg mnie to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla tych co są na diecie! Taki niskokaloryczny domowy obiad jest najlepszy do zgubienia kilku kilogramów. Warzywny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię