Naleśniki w moim domu goszczą bardzo często. Z różnymi dodatkami, na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser. Czasami nawet zastępują pieczywo i jakoś nikt nie
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam jabłka mogła bym je jeść cały czas, nie ważne pieczone, duszone, czy postaci ciast, jabłka są pyszne i już J. Dziś mnie naszło na
RAROSSAPieczemy w foremce w kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto
Proste Potrawystopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej
Proste PotrawyPALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje mąka ziemniaczana 1 łyżka mleko 1 i 1/2 szklanki 1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 4 00g, koniecznie własnego wyrobu lub dobra konfitura 1/2 tabliczki czekolady 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i po 1 żółtku Dodać kakao
Proste Potrawygodz. - sprawdzać patyczkiem Ten chleb po upieczeniu był wilgotny i kwaskowy od maślanki, dlatego myślę, że dobrze komponował się z dodaną śliwką suszoną, smarowałam powidłami z czarnej porzeczki
Proste PotrawySkładniki : (wyszło mi 5 słoiczków) 1 kg owoców czarnej porzeczki 1 kg i szklanka cukru 1 szklanka dobrej wody Przygotowania : Czyste owoce wsypujemy na sito i zanurzamy je na 3-4 min. we wrzątku, ja wsypałam porzeczki do garnka i wlałam do nich wrzątek, trzymałam je w nim przez 3-4 min. Po tym czasie osączyłam
Proste Potrawyłyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry
Proste Potrawyczekoladowych jest szeroki. Ja wybrałam owoce malin, morwy, jeżyn oraz orzechy pekan, macadamia oraz cukier kokosowy. Kilkoma łyżkami mieszanki posypałam jogurt naturalny, dodałam łyżkę konfitur z czarnej porzeczki. Śniadanie zdrowe i smaczne :) A jeśli mamy więcej czasu to zróbmy sobie musli wypiekane. Kiedy tylko upiekło się to cudo, córka spróbowała i i orzekła- "ooo, dobre !" Składniki
Proste PotrawyDuże opakowanie herbatników 800 ml mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się
NaKońcuJęzykaZdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin, z pomidorów, wiśni i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki: 30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru
Z miłości do słodkościjeżyny, maliny i jagody, tak ja to widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna . Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło
Blondynka Gotujeżółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady Wykonanie: Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka
Czerwona Porzeczkainnym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim przy wykonywaniu ciasteczek była wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na około
Made By Mom And SonSkładniki: na kilo owoców czarnej porzeczki pół kilo cukru Owoce płuczemy a następnie dokładnie oczyszczamy z gałązek i listków. Mieszamy owoce z cukrem w rondelku i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry
prawdziwe jedzenie