wieprzowej 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami
Pasja SmakuŚwietnie pasuje do sałatek, mięs i serów. Mi przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy. Składniki: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami
Pasja Smakujest dość słodki) 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka cukier waniliowy ( albo laska wanilii) 250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość ) dżem z czarnej porzeczki Krokant: 150 g wiórków kokosowych 10 g masła 60 g cukru ( użyłam cukru brązowego) Sposób przygotowania: Ciasto Masło należy ubić mikserem na puszysta masę. Cukier wymieszany z cukrem waniliowym
Słodkości i nie tylkołyżeczki kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę
Ala piecze i gotujemąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru 1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych) 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!) 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. Banana miksujemy blenderem
Symfonia Smakówmasła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować
Z miłości do słodkościgotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych
Z miłości do słodkościjajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian
Z miłości do słodkościbardzo, że latem będę je robić chyba codziennie;)) Składniki: 2 banany, 3 brzoskwinie, szklanka mrożonych truskawek, szklanka mrożonych malin, 1/2 szklanki mrożonych czarnych porzeczek, 250ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru pudru. Wykonanie Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na cząstki. Dodać lekko rozmrożone owoce, przełożyć do blendera
Z miłości do słodkościwaniliowy, laska wanilii, 1/2 szklanki cukru, łyżka ekstraktu z wanilii, 3 żółtka, łyżka mąki krupczatki, herbata z cukrem do nasączenia, dżem z czarnej porzeczki. 1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje
Z miłości do słodkościmargaryny, 800ml mleka, 2 budynie waniliowe, szklanka cukru, 2 żółtka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 100g białej czekolady, dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę
Z miłości do słodkościbułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku, 250g masła, 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej
Z miłości do słodkościmnie dziś Porzeczkoagrest ;) Takie skrzyżowanie. Owoce te raczej dość trudno spotkać w sklepie . Z wyglądu przypominają agrest , a w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Malinowa KawiarenkaBuraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną, czarna porzeczką, malinami. Ostatnio ,,chodzi " za mną tymianek. Wszystko bym nim doprawiała. I okazuje się, że zasmażane buraczki w tymiankowej wersji smakują wspaniale. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni