czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:181/223)

Dżem z czerwonej porzeczki 91

Domowy dżem z czerwonej porzeczki zawdzięczamy znajomym Mamy, którzy zaproponowali nam oberwanie kilku krzaczków czarnej i czerwonej porzeczki. Ta propozycja niezmiernie nas ucieszyła, bo bardzo lubimy przetwory z porzeczek, a dżemy z nich są jednymi z najlepszych. Czerwone porzeczki już się osypywały, ale owoców starczyło na zrobienie nalewki oraz dżemu porzeczkowego . Mając tylko 4 małe słoiczki, długo będziemy

niecodziennikpary
Szybki dżem malinowo - porzeczkowy 114

Składniki:2 szklanki malin1 szklanka porzeczek czerwonych i czarnychok. 4 łyżki cukru1 łyżeczka żelfixuObrane i umyte maliny i porzeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody i

Bon Appetit Małgorzaty
Nalewka owocowa 188

Składniki: 1,6 kg owoców, u mnie czarne i czerwone porzeczki oraz agrest 0,5 litra spirytusu 96% 0,5 litra wódki 1 szklanka wody ok. 70-80 dkg cukru Przygotowanie: Owoce umyć i … Czytaj dalej Nalewka owocowa

czarrna od kuchni
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 169

jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietanowo porzeczkowa: 1 kubek 330 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki  mieszanych porzeczek- z przewagą czarnych cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny mus porzeczkowy: 1,5 szklanki mieszanych porzeczek 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku Dodatkowo: czekoladowe kropelki ze sklepu Słodki Świat

Z Majeczką w kuchni
NALEWKA Z PORZECZEK (CZERWONEJ I CZARNEJ) 168

się jakimiś konkretnymi proporcjami. Zawsze robię "na oko" próbując po zalaniu owoców alkoholem jej słodycz. Bo wiadomo, że procentów nalewka nabierze z czasem ... 😉 Składniki: ok 1 kg porzeczek: czerwonej i czarnej ok 500 ml wódki ok 250 ml spirytusu ok 500 g cukru Wykonanie:  Umyte i pozbawione ogonków porzeczki wsypujemy do dużego słoja, przesypujemy cukrem i lekko potrząsamy

Walijskie Pichcenie
Kruche z porzeczkami i bezą 155

wyłożyć dno formy, wstawić do lodówki na 30 minut. Ponakłuwać widelcem, piec przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu. Wystudzić. Nadzienie: 800 g porzeczek (u mnie czerwona, czarna i biała) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej Porzeczki odszypułkować. Wymieszać razem z mąką. Beza: 4 białka szczypta soli 200 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

kulinarnyswiatdomi
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 150

dzieciństwie nie przepadałam za czerwonymi porzeczkami, wolałam stanowczo czarne bo jak większoś ci dzieci bardziej smakowały mi bardziej słodkie owoce. Polubiłam i doceniłam ich walory smakowe sporo później. Dzięki dużej zawartości witamin y C, czerwone porzeczki wspaniale wspomagają pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno owocowe

maniapieczenia
Lemoniada z białej porzeczki 132

Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej. Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;) Składniki: 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami ) 3 łyżki cukru trzcinowego gałązki

kolorowotorcikowo
Nalewka porzeczkowa 135

aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy

Aga w kuchni
smoothie bowl 152

owce to jeszcze sobie trochę poczekamy bo dopiero te najlepsze i najsmaczniejsze truskawki to będą w czerwcu, a potem w lecie będziemy mogli się objadać wiśniami, agrestem, porzeczką czerwoną czy czarną no i jagodami! O losie zapomniałam o czereśniach w czerwcu! Aż cieknie ślinka. Ja, jak co roku mrożę bardzo dużo świeżych owoców, tak aby starczyły na całą(...)długą zimę i właśnie na wiosnę. Zazwyczaj zamrażam olbrzymie ilości borówki amerykańskiej, porzeczek, jagód i co raz mniej truskawek, niestety te tracą na smaku. Ostatnio mroziłam też wiśnie i to był strzał w dziesiątkę, smak smoothie z wiśniami jest fenomenalny! Warto zamrozić też jeżyny, które nie tylko będą pięknie zdobić wasze smoothie, ale nadają smak lata koktajlom. Moje smoothie

SMYKWKUCHNI
Sprawiedliwy Handel i produkty Fair Trade! 134

kwiatową i aromatem orzechów. Idealna na uspokojenie nerwów po ciężkim dniu. Herbata owocowa truskawka/czarna porzeczka  Bardzo smaczna herbata, mocno owocowa. Zawiera duże kawałki jabłek, dzikiej róży, czarnego bzu, truskawek i porzeczek. Ciekawego smaku nadają jej z kolei rodzynki i kwiaty hibiskusa. Ze względu na brak teiny nie pobudza, więc można spokojnie popijać ją na okrągło. :) Rooibos zimowy Uwielbiam rooibos

Poranek na słodko
Drożdżówki z mlecznym budyniem, porzeczkami i migdałami 124

mlecznym, który idealnie komponował się z kwaskowatymi owocami. Przepis na ten budyń znalazłam tutaj ( klik ). Wyszło go całkiem sporo więc podaję proporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj.  Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już(...)mleka w proszku 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Dodatkowo: garść posiekanych migdałów (lub kruszonka albo płatki migdałowe) 1,5 szklanki porzeczek (u mnie 1 szklanka czarnych i 1/2 szklanki czerwonych) Ciasto : Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko, masło

My simple kitchen
Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 124

porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z  porzeczkowymi przepisami. A ponieważ ostatnio wypatrzyłam u Anitki z bloga  Od A do Z gotuj pyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Zmieniłam tylko owoce i zamiast czarnej użyłam czerwonej porzeczki.  Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru.  Najlepiej jest go spróbować już po dodaniu masy owocowej. Parę słów o czerwonej porzeczce  Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ

Kulinarne przygody Gatity
BABKA PIASKOWA PORZECZKOWA 123

Lubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową . Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych.  Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna.  Składniki: 250 g miękkiego masła 200 g cukru(...)jajka 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g porzeczek czerwonych 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 160 ml śmietany 12% Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto

Kuchnia w oparach
Ciasto Daktylowo Bakaliowe 81

Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa.  Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm 150 g mąki owsianej 50 g mąki pszennej 2 jajka kl L 100 g miękkiego masła(...)waniliowa lub ewentualnie cynamon Polewa czekoladowa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka Dodatkowo : około 1/2 słoika dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. 2. Masło ucieramy na puch, następnie wbijamy po jajku i dalej ucieramy, dodajemy obie mąki, miód i proszek do pieczenia

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania