ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:58/324)

ZNAKOMITA DROŻDŻÓWKA z kruszonką 121

pysznym dżemem.  Przepis ten zawsze się udaje o tak. Polecam :) Ciasto 3.5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 jajko 100 g roztopionego masła 1 cukier wanilinowy 200 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo Dżem np. porzeczkowy ,malinowy 1 roztrzepane jajko Kruszonka 50 g masła 100 g mąki 50 g cukru(...)minut. Następnie ciasto pozostawiam pod przykryciem najlepiej bawełnianej ściereczki ok 2 godzin aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje tworząc kształt prostokąta. Na środek ciasta przekładam dżem. Zwijam jak roladę . Końce dokładnie zaklejam by dżem podczas pieczenia się nie wylał. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników robię kruszonkę.wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem

Gotowanie Patki
Kruche ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką 207

minimum 30 minut do lodówki.  Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski.  Masło drobno siekamy nożem. Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Dalsze czynności: Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni(...)podpiekania ciasta, przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 torebek budyniu).  Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń. Na budyniu rozkładamy jabłka. Na jabłkach rozkładamy kruszonkę, którą

Smak mojego domu
Papierówki pod migdałową kruszonką 125

chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra 30g pokruszonych płatków migdałowych Wykonanie(...)wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę, migdały

Szalona Kuchnia Eweliny
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 132

niemal w oczach, by potem miękko opaść i znów unieść się wysoko? A może po prostu to wszystko razem zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni(...)wypełniło formę.  W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść poprzez rozcieranie w rękach, dzięki czemu będzie się kruszyło i tworzyło grudki. Napuszone ciasto wysmarować jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy test "suchego patyczka" zostanie pozytywnie zaliczony. Zjadać koniecznie na ciepło z ulubioną

KUCHARNIA
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 181

Wymieszać całość.Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów,   wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej

Walijskie Pichcenie
Malinowe pocałunki, ptysie pod kruszonką 134

widzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba. PTYSIE  POD KRUSZONKĄ Składniki:   ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła 140 g mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki

Bon appetit mon amie
Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 887

Chyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko się zachwycać ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrożonej kawki albo herbatki :) Blacha : 29 x 24 cm Temp. pieczenia 180C Czas pieczenia: 20 min.+ 50 min Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka(...)pół układamy na cieście.  Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką. Pieczemy dalej ok. 50 minut. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto marchewkowe dla gości 150

dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać(...)idealną panią domu, czyż nie...?Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonkąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)250 g mąki pszennej85 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka250 ml maślanki75 ml oleju200 g marchewkiskórka otarta z 1 cytryny125 g suszonych morelikruszonka:50 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżeczka cynamonu35 g zimnego masłaNajpierw zrobić kruszonkę.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z rabarbarem 202

Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką.  Zasmakują każdemu.  Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:)   Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około 100 g cukru  szczypta soli  2 jajka  125 ml oleju  250 ml mleka Nadzienie:  rabarbar  Kruszonka(...)godzinę. Ciasto podwoi objętość.    Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatamy, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągamy wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki)   Układamy od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia

Takie tam pichcenie
Najprostsze ucierane ciasto z borówkami i kruszonką – Utarte :) 225

mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić lody :)jest przepyszne. Puszysty i miękki spód, poprzetykany soczystymi owocami i słodka kruszonka. W sam raz do kawy czy po prostu na deser po obiedzie. Ciasto również wyśmienicie smakuje z mlekiem:) Ponieważ ciasto upiekłam w formie do tarty mąż nawał je u-tarte Przepis oryginalny pochodzi z książki(...)Agaty Królak, zmniejszyłam w nim ilość cukru i składniki na kruszonkę. Użyłam formy o średnicy 29 cm. Składniki: Zacznę od kruszonki: łyżka mąki łyżka drobnego cukru czubata łyżeczka masła Składniki wyrobić palcami aż powstaną grudki Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku

Niebieski kubek z kawa
Bułka drożdżowa z dynią i kruszonką 209

Sezon dyniowy już prawie za nami.  Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że podanej porcji wychodzą dwie długie blaszki ciasta wymiary 12cm x 32 cm.  Spróbujcie :) Składniki: 1 kg mąki  1 szklanka cukru  2 cukry waniliowe  3/4 kostki margaryny  1 szklanka mleka(...)czasie ponownie i umieścić ciasto w przygotowanych dwóch foremkach (wyłożone  papierem do pieczenia). Tłuszcz na  kruszonkę również rozpuścić i wymieszać z cukrem oraz mąką. Posypać kruszonką wierzch ciasta. Piec 45- 50 minut w temperaturze 160 stopni ( do suchego patyczka). Smacznego

ChilliJemy
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 138

właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser.  Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej) 250 g miękkiego masła(...)włóż do lodówki na ok.30 min. Kruszonka: 1. Orzechy laskowe pokrusz. ( stopień pokruszenia dowolny) 2. Masło, cukier i mąkę szybko zagnieć, aby uzyskać okruszki. 3. Kruszonkę wymieszaj z orzechami. Całość: 1. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę, dociskając dokładnie do brzegów. 2. Na ciasto wyłóż mus jabłkowy. 3. Jabłka posyp cynamonem. 4. Na całość wysyp równomiernie kruszonkę. 5. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
DROŻDŻÓWKI Z CZEREŚNIAMI 111

jeszcze trwa, doskonałym pomysłem jest zrobienie drożdżówek z czereśniami i kruszonką. Ten zapach drożdżowego ciasta, który roznosi się po całym domu ... mmm SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki 2 jajka 1/4 szkl. oleju szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 2 łyżki wiórek kokosowych Nadzienie(...)dodajemy zaczyn, rozbełtane jajka, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy

słodki bratek
Malinowe muffiny z twarogiem i kruszonką 120

zimnego masła 60 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 120 g mąki pszennej     Przygotowanie:   Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu wymieszać mokre. Obydwie zawartości misek połączyć ze sobą, dodając pokrojone wcześniej na mniejsze(...)Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.   Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta. Na ciasto dać łyżeczkę twarogu i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać kruszonką.   Muffinki piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Upieczone będą pięknie pachnieć- wtedy należy je wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z truskawkami 238

tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze(...)termoobiegu) i pieczemy ok. 40-50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem ciasto z truskawkami możemy posypać cukrem pudrem. Jeżeli chcemy posypać ciasto przed pieczeniem kruszonką , należy rozetrzeć w palcach: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru pudru (wszystkie lekko czubate). Okruchami posypujemy ułożone na cieście truskawki. Post Ciasto z truskawkami

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania