ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:56/324)

Ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką 151

ciasto powinno właściwie nazywać się ciasto Maja. Dlaczego? Otóż powstało w wyniku radosnej twórczości mojej dziewięcioletniej córki. Osobiście nie przyszłoby mi do głowy, żeby połączyć budyń czekoladowy z kruszonką(...)mnie „za dużo szczęścia na raz”, jednak dziecko uznało, że to duet idealny. Teraz, kiedy wiem już jak to ciasto smakuje muszę przyznać […] Artykuł Ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 134

Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem.  ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej(...)następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut. Po 30 minutach, przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nie przypaliła

królestwo garów
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 117

nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)przy pomocy pędzelka. Jeśli foremki są silikonowe nie wymagają smarowania. Ciasto drożdżowe mieszamy, by lekko upadło, a następnie nakładamy do foremek do około 1/3 objętości. Następnie wbijamy w ciasto owoce, posypujemy kruszonką i   pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około 15 minut

Smakowy Raj
Ciasto z jabłkami, jeżynami i migdałową kruszonką (Crumb cake alle mele e more) 144

pieczenia. C iasto przekładamy do formy.  Przygotowujemy kruszonkę: d o miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier trzcinowy i szczyptę soli, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Całość wyrabiamy, aż powstanie kruszonka. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy. Na ciasto wykładamy jabłka, które przykrywamy warstwą jeżyn. Owoce(...)posypujemy kruszonką. Wierzch ciasta dekorujemy migdałami w płatkach. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 50-60 minut.  Upieczone c iasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z ziarenkami wanilii. **** PREPARAZIONE Montate il burro ammorbidito con lo zucchero di canna, aggiungendo un uovo alla volta e un tuorlo. Per ultimo versate la farina

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z rabarbarem 108

dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość wyrabiamy ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie(...)piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika. Kruszonka: Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babka z kruszonką orzechową 113

masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około

Wędrówki po kuchni
Babka z kruszonką orzechową 108

masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około

Wędrówki po kuchni
Babcina szarlotka z cynamonową kruszonką 158

łyżka śmietany 18% 1 żółtko Nadzienie: 1 kg jabłek antonówek (po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 10 dag cukru do wypieków 10 dag masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę(...)cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimy Kruszonka: Wszystkie składniki w równych proporcjach mieszamy ze sobą dodajemy cynamon i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Na ciasto wylewamy przestudzony mus jabłkowy posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut

Wanilia i Kardamon
Sernik z brzoskwiniami 243

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli zbyt mokre nieco mąki. Gotowe ciasto dzielimy

Ciastkozercy
Sernik z brzoskwiniami 2287

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli zbyt mokre nieco mąki. Gotowe ciasto dzielimy

Ciastkozercy
Ciasto drożdżowe z kruszonką i truskawkami 112

wszystkimi składnikami wstawiłam do piekarnika, dzięki czemu zapach nie roznosił się po całym domu). Ciasto po upieczeniu jest bardzo miękkie, pięknie pachnie truskawkami, a delikatna kruszonka rozpływa się w ustach. Polecam! Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 25 g cukru waniliowego 3 jajka 2 żółtka 150 g masła 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej(...)25x30 cm), a na wierzchu układamy umyte i osuszone truskawki (w całości). Wszystkie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i wyrabiamy tak, aby zaczęły powstawać grudki. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Najlepsze jest jeszcze ciepłe :) Smacznego

MyCookBook.pl
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 162

jeszcze nie robiłam ....i spróbowałam upleść chałki czy warkocze ;)      a jak już rosły to przyszło mi na myśl ,że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek ,delikatne i pachnące ...kruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :)  jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej(...)trochę klejące ale bardzo elastyczne, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie robimy kruszonkę ,mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę  i dzielimy na 12 części po ok 85 g ,ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :) dlatego

Wypieki Rene
ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką 182

kolejne będziemy musieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklaka cukru(...)wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody. Mąkę, masło, cukier i kokos wymieszać i kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 268

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)20x30 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.  KRUSZONKA : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy

cool and minty
Muffinki z rabarbarem 172

rabarbar, ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła 50 g drożdży 1 jajko ekstrakt z wanilii +rabarbar Składniki na kruszonkę(...)czasie ma podwoić swoją objętość. Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem. Kruszonkę przygotowujemy według przepisu . Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania