Pyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem. Świetnie dobrana kompozycja smakowa. Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki
Walijskie Pichceniemaślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około(...)cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięumieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta(...)przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem
Emcia Pichcidużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało
Pink Enveloperamach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane. Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :( Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało(...)partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut
Walijskie Pichcenienajbardziej - bułeczki z kruszonką. Chociaż nie wiem czy w wykonaniu Miśki nie jest to kruszonka z bułką ;) bo pierwsza rzecz jaka znika zawsze z takich smakołyków to właśnie kruszonka. Jak wiadomo najlepiej samemu wszystko przygotować, a że weekend za nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam(...)bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek w okrągłym naczyniu do zapiekania) posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15-20 min Uwaga - kruszonki wychodzi bardzo dużo - można zostawić na kolejne ciasto lub owoce pod kruszonką Smacznego
Gotowanie z pasjąnajbardziej - bułeczki z kruszonką. Chociaż nie wiem czy w wykonaniu Miśki nie jest to kruszonka z bułką ;) bo pierwsza rzecz jaka znika zawsze z takich smakołyków to właśnie kruszonka. Jak wiadomo najlepiej samemu wszystko przygotować, a że weekend za nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam(...)bułeczki chcemy mieć (u nas na 6 bułeczek w okrągłym naczyniu do zapiekania) posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15-20 min Uwaga - kruszonki wychodzi bardzo dużo - można zostawić na kolejne ciasto lub owoce pod kruszonką Smacznego
Gotowanie z pasjąwyrabiać z 10 minut - #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około(...)cukier 1 szklanka = ze składników utrzec kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO!!! Podejmij kulinarne
W Mojej Kuchni LubięPlacek drożdżowy ze śliwkami to jeden z moich ulubionych. Ciasto drożdżowe ze śliwkami- lekkie, ale wilgotne, nie przesuszone i nieprzerośnięte, ekstremalnie chrupka kruszonka pachnąca masłem. I dojrzałe śliwki. To wszystko czego trzeba do prawdziwego placka drożdżowego ze śliwkami. Składniki: zaczyn 35 dkg świeżych drożdży (przepraszam, ale nie używam suszonych, drożdże to drożdże i muszą być świeże, nic nie zastąpi(...)międzyczasie umyć i osuszyć śliwki, podzielić na połówki, wyjąć pestki. Przygotować kruszonkę (będzie dość zbita, ale to ułatwi jej rozdrabnianie na kawałki; jeśli lubicie bardzo drobną kruszonkę, zmniejszcie ilość masła). Gdy ciasto wyrośnie przygotujcie blachę ok. 40×30, wyłożyć papierem do pieczenia lub grubo wysmarować masłem. Ciasto drożdżowe rozłożyć na blasze. Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piekarnik
Pociąg Do Kuchnibyło by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu(...)duże jabłko kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 3 łyżki cukru Przygotowanie: ciasto: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Masę przelewamy do foremek na muffinki
Bon appetit mon amieciasto ze śliwkami. To doskonały deser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1,5 łyżki masła 5 dag mąki 5 dag masła Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 opakowanie cukru waniliowego(...)rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem waniliowym. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiOczywiście borówki można zastąpić leśnymi jagodami i będą równie pyszne jak nie lepsze. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej ekologicznej T 500 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 3 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 50 g cukru 50 g masła około 0,5 litra(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Gdy ciasto wyrasta połączyć miękkie masło z cukrem i mąką i zagniatać między palcami do momentu utworzenia się kruszonki. Gdy ciasto wyrośnie zrobić na środku dnem ze szklanki wgłębienie. Do wgłębienia wsypać po 2-3 łyżki borówek amerykańskich i obficie oprószyć kruszonką. Przepis od Kasi z małymi modyfikacjami
Ala piecze i gotujelubiłam się tam bawić chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * proszek(...)kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy. MASA: Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. CAŁOŚĆ: Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach. Pieczemy ok. 60 minut / 180C bez termoobiegu ( w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut ). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki mąki * 0,5 szklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało. Po dodaniu(...)dlatego dosypałam mąki. Dobrze jest też mieć do odmierzania 2 kubki o poj. 150 g, dlatego, że jogurt dodawałam w przedostatniej kolejności. I ewentualnie następnym razem zrobię kruszonkę z tego ciasta
Proste Potrawytarce o grubych oczkach. Kruszonka Masło roztopić. Wymieszać w miseczce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wymieszać do otrzymania kruszonki. Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wykonanie drożdżówki: Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem(...)posypać startymi jabłkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części. Pokrojone ruloniki ułożyć na spodzie. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Smacznego
Kulinarna (nie)codzienność