Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌 Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto(...)miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście ułóż odszypułkowane truskawki, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 40 - 45 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyTaką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌 Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto(...)miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście ułóż odszypułkowane truskawki, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 40 - 45 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyJesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest(...)kawałki i wyrabiamy ciasto na początku ciasto może nie chcieć współpracować, ale spokojnie zacznie się zmieniać w jednolitą masę na koniec ręce zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy aż do wykorzystania całego oleju następnie postępujemy tak samo ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1,5 h kruszonka wszystkie składniki
Gotowanie z pasjąDziś wyjątkowy dzień - święto naszych Mam. Na tę okazję proponuję przygotować to przepyszne ciacho, na pewno każda Mama będzie zachwycona :) A co my tu mamy? Ciasto kakaowe z zatopioną w nim kruszonką, jogurt z białą czekoladą i rabarbarowy curd z cynamonem, a całość uwieńczona wiórkami czekolady. Jakby to powiedzieli w Top Chefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie(...)łyżeczki agaru Warstwa rabarbarowa: 3 szklanki rabarbarowego curdu 2,5 łyżeczki agaru Do dekoracji: 4 kostki deserowej lub gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od kruszonki: Masło rozpuścić razem z cukrem, dodać do mąki i wymieszać na kruszonkę. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, dodać do kruszonki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej
Domowa Cookierenka Agipierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru(...)czasie wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Jagody oczyścić i rozsypać na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłożyć na jagodach. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednicy ok. 12cm Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500g śliwek węgierek 2 średniej wielkości brzoskwinie 1 łyżka miodu + 2 łyżki do kruszonki (można zastąpić syropem klonowym) 3 łyżki skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka do kruszonki 100g płatków owsianych bezglutenowych 50g orzechów nerkowca 30g płatków migdałowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu 3 łyżki płynnego oleju(...)kokosowy mieszam z miodem, mlekiem roślinnym, dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. 9 Na dno formy lub kokilek wkładam mieszankę owocową a następnie na wierzchu układam mieszankę "kruszonki". 10 Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. 11 Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na 10 minut aż ciasto trochę przestygnie. 12 Smacznego! Wskazówki Ciasto najlepiej smakuje podane
Book of spellsSmak dzieciństwa ... Zapach drożdżówego ciasta ... maślanej kruszonki ... No i ten agrest - kiedyś bardzo popularny owoc w słodkich wypiekach, teraz już trochę zapomniany ... stał się tutaj ukoronowaniem prostoty i smaku. Potrzebujemy: (na blaszkę 31cmx21cm) 1/2 kg mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka(...)ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć surowe, obrane i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ze względu
Walijskie PichcenieJeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 żółtka(...)oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażycia ludzkiego produkty, to wtedy możeta zrobić ciasto. Ale tylko wtedy. Składniki: Ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 szklanka maślanki truskawkowej ½ szklanki oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek, pokrojonych w cząstki cukier puder do posypania Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki schłodzonego masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wiórków kokosowych(...)truskawek. Składniki nie muszą być połączone bardzo dokładnie, wystarczy konsystencja jak na muffiny. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę. Na wierzch wykładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto w 180 stopniach około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ciasto , maślanka , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaDodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić(...)powstaną okruszki. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku
Szalona Kuchnia Ewelinybezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek! Śliwkowy placek z bezą Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol 6 szt żółtko jaja 220 g mąka orkiszowa
Kucharzycakostkę masło, śmietanę, żółtka z 3 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy, robiąc nieco wyższe brzegi. Zostawcie sobie 1/3 ciasta żeby zrobić coś na kształt kruszonki pod bezę. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na górę szklane(...)kulki, ziarna fasoli lub cokolwiek co obciąży ciasto, wstawiamy je na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód z pieca, wykładamy na ciasto rabarbar i kruszonkę a na wierzchu układamy ubitą z 6 łyżkami cukru pianę z białek. Tak przygotowane ciasto pieczemy z funkcją termoobiegu około 35-40 min. Smacznego moi kochani
Kuba Gotujeosączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia. KRUSZONKA Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 40 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia DanusiKołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie ciasto podawano(...)placek rozbełtanym białkiem, by posypka lepiej się trzymała palcami odrywać małe kawałeczki ciasta. Formować lekko wciskając kciuk i układać na cieście jeden kawałek obok drugiego, delikatnie na "zakładkę" (ciasto urośnie i kruszonka się rozjedzie) piec w 200`C 35 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem proponuję ciasto zupełnie inne niż pozostałe moje ciasta..tym razem Ciasto będzie ze Śliwkami ale jakimi? Białymi. Śliwki te będą pod kruszonką a więc do dzieła:) a Może Wy również pieczecie ciasta z białymi śliwkami?Podzielcie się zdjęciami pod postem :) SKŁADNIKI: 1 60 ml oleju słonecznikowego sok wyciśnięty pomarańczy 600 g jogurtu naturalnego jajko 100 g cukru(...)wykładam papierem dopieczenia. przekładam ciasto. Śliwki myję i wyjmuję pestkę. Kroję na połówki. Układam dokładnie. Na wierzch posypuję cukrem. W osobnym naczyniu łączę składniki kruszonki i wyrabiam ręką. Kruszonkę kruszę na ciasto. Ciasto piekę w 160 stopniach góra dół przez ok 55 min góra dó do tzw suchego patyczka
Gotowanie Patkipieczenia 250 g truskawek 100 g rabarbaru (waga po obraniu) Migdałowa kruszonka: 50 g mielonych migdałów 50 g mąki 50 g cukru 50 g masła *Kruszonki wychodzi sporo, ja zużyłam jej 3/4 a resztę zamroziłam. Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki obrać i pokroić(...)składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki lub miksera na jednolite ciasto. Wychodzi ono bardzo gęste ale bez obaw - takie ma być. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście (lekko je wciskając) rozłożyć truskawki i rabarbar. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę, którą również na końcu lekko należy docisnąć. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego
My simple kitchen