kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie łyżki miodu -10 gram roztartego cukru brązowego z ziarnami z połowy laski wanilii -38 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru Do kruszonki. -garść płatków owsianych -garść mąki TYP450 -50 gram masła -garść cukru Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy(...)mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut. Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines
BaRepasłyżki mąki ziemniaczanej puszka brzoskwiń skórka z cytryny i pomarańczy na kruszonkę: 1 żółtko 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do przesianej mąki. Dodać sól oraz żółtka i zacząć wyrabiać. Na końcu wlać wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć ściereczką(...)mąką ziemniaczaną dodać do maku, wlać olejek. Wszystko razem połączyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki kruszonki zagnieść razem palcami tak aby uzyskać kruszonkę, nie jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto rozwałkować delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę makową i poukładać brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200*C. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta).Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki i obsypać nią ciasto. Wersja z kruszonką i lukrem. Wersja z płatkami migdałów.Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku na termoobiegu, ok.40-50 minut.Z mrożonymi owocami piekłam 50 minut. Ze świeżymi
Smaczne Zdrowepieczenia zamrożone jagody i jeżyny utworzą wielką fioletową kałużę, a tu taka niespodzianka! Owoce nie puściły soku, ciasto ładnie wyrosło, było smaczne i ja miałam swoje drożdżówki z porzeczkami, dziecko z jagodami, a kawałkami z jeżynami podzieliliśmy się sprawiedliwie i ta kruszonka. Dużo kruszonki, mmmmmmniam! Normalnie bosko! Do tego bonus w postaci kolorowych i dość oryginalny wygląd drożdżówek. Od tamtej(...)patelni. U mnie moja faworytka patelnia prostokątna Woll ze sklepu E-Gustus , wyłącznego dystrybutora tej marki na Polskim rynku. Ps. Jeśli chcecie zerknąć jak robię ciasto drożdżowe i kruszonkę, zerknijcie na post ----> Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam tak na każdym filmiku pokazałam kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego. Składniki: 570 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki
Blondynka GotujePyszne, wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki. Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI: Na piegusa: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy dodatkowo: 2 jabłka kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Roztopić masło(...)końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem
Pyry na GazPyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z rabarbarem na maślance z kruszonką. To jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Często słyszy się, że tego typu ciasta wychodzą zakalcowate, ale w przypadku tego przepisu, możecie być spokojni ;) Robiłam go już niejednokrotnie, i za każdym razem wychodzi wyśmienicie! Zamiast rabarbaru, można dodać inne sezonowe bądź mrożone owoce jak śliwki, czy truskawki. SKŁADNIKI ( W TEMPERATURZE(...)połączenia, nie dłużej. Robić to delikatnie, od góry do dołu. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. KRUSZONKA
Calzonella.commleka i 80 g cukru i ostudzić. Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki. Ciasto pieczemy ok. 45 minut
Różne smaki w kuchnitrzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy Na początek(...)szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy
Maminek kulinarnymasła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki 0,5 szklanki mleka2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać(...)więc należy zostawić margines nie mniejszy niż 4 cm. Placek delikatnie zrolować, zaklejając brzegi i włożyć "szwem" do dołu na spodzie keksówki lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez ok godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość i być rumiane. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPrzepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo(...)kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych
Smaczne Zdroweumieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki - cukier waniliowy Kruszonka : - 100 g margaryny - pół szklanki cukru- 3/4 szklanki mąki SPOSÓB WYKONANIA(...)mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego
Salonik smakówSzczypta kminu rzymskiego 2 małe jajka 1 mała łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Kruszonka: 20g masła 2 łyżki mąki pszennej Garść orzechów włoskich Bułka tarta Sposób przygotowania w Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę(...)posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C do zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo lepiej kroił. Sposób przygotowania tradycyjny: Kruszonka: Masło, mąkę, zmielone orzechy włoskie siekamy ze sobą, w trakcie dosypując stopniowo bułkę tartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na kruszonkę
Kuchnia w czekoladzieoprószenia ciasta Wykonanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Następnie podzielić ciasto na 2 części na ok. 60% (to będzie spód) i 40% (kruszonka). Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki. Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto(...)truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe truskawki to mogą być w całości. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (czyli te 40%) Piec w temperaturze 190 C przez ok. 30-40 min (kruszonka musi być rumiana). Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem... zajadać ze smakiem:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKU400g rabarbaru 6 łyżek cukru 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h. 2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Rozcieramy w rękach do momentu powstania charakterystycznych dla kruszonki grudek. Wstawiamy do lodówki(...)blaszce (30x20cm) wykładamy cienko schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, około 10 minut. 5. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy (nadal w 180 stopniach) przez około 30 minut
Szefowa kuchnimocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉 Składniki: ( na tortownicę 24 cm) 7 jajek(...)pieczenia. W 3 częściach dodajemy ją do masy jajecznej, nie przerywając ubijania. Do gotowej masy dodajemy płatki migdałów. Mieszamy całość łyżką. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenie