ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:71/324)

Letni torcik wiśniowy 135

Składniki na ciasto:150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 1 jajko Składniki na nadzienie:800 g wiśni drylowanych (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki rumu 150 g cukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę:100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta(...)sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2). Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3). Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4). Ciasto

Świat Ciasta
Słodkie środy - jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką 147

wierzch i przykrywam warstwą kruszonki. Przygotowanie babki nie zajmuje więcej niż kwadrans i jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier puder  Na kruszonkę(...)olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając.  Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami, kruszonką posypujemy wierzch babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. wystudzoną babkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka z kruszonką 210

babcia nie uznawała kruszonki, kruszonka na chałce to moje kaprysy. Z kruszonką u mnie było tak, że ja bardzo kocham kruszonkę i jak bardzo kocham, tak bardzo nie umiałam jej zrobić. Kilka niepowodzeń kruszonkowych nastroiło mnie na prosecco. Poszłam do Zuzi, o której wam pisałam przy okazji tarty wiśniowej , i która do swojego Atelier piecze najlepsze ciasta. Zuzia pokiwała litościwie(...)głową nad moim kretynizmem piekarniczym oraz cukierniczym i kazała mi zrobić kruszonkę podług tego, co mi powie. I wierzcie mi, to jest najlepsza kruszonka na świecie i robię jej zawsze więcej. Trzymam w zamrażarce i jak nadchodzi wielka ochota, to zwykłe ciasto francuskie z kruszonką i powidłami robi za najlepszy deser na świecie. Chałka nie jest trudna do zrobienia, potrzebuje

ladykitchen
Sernik z jogurtów greckich z jagodami i kruszonką... 833

Sernik z jogurtów greckich  z jagodami i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jogurty greckie (340 g) 2 budynie śmietankowe (proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki jagód(...)Wylewamy na ciasto. Jagody oczyszczamy, posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody.  Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżówki z rabarbarem 244

godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia(...)jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach  Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane

Smakołyki Bereniki
PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 193

Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌  Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką   i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto(...)miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście ułóż odszypułkowane truskawki, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na  40 - 45 minut.  Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 193

Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌  Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką   i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto(...)miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście ułóż odszypułkowane truskawki, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na  40 - 45 minut.  Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
ciasto drożdżowe ze śliwkami 150

Jesienne kompozycje smakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest(...)kawałki i wyrabiamy ciasto na początku ciasto może nie chcieć współpracować, ale spokojnie zacznie się zmieniać w jednolitą masę na koniec ręce zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy aż do wykorzystania całego oleju następnie postępujemy tak samo ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski  i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1,5 h kruszonka  wszystkie składniki

Gotowanie z pasją
Cookierenkowa pokusa, czyli ciasto jogurtowo-rabarbarowe 200

Dziś wyjątkowy dzień - święto naszych Mam. Na tę okazję proponuję przygotować to przepyszne ciacho, na pewno każda Mama będzie zachwycona :)  A co my tu mamy? Ciasto kakaowe z zatopioną w nim kruszonką, jogurt z białą czekoladą i rabarbarowy curd z cynamonem, a całość uwieńczona wiórkami czekolady. Jakby to powiedzieli w Top Chefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie(...)łyżeczki agaru Warstwa rabarbarowa: 3 szklanki rabarbarowego curdu 2,5 łyżeczki agaru Do dekoracji: 4 kostki deserowej lub gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach  Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od kruszonki:  Masło rozpuścić razem z cukrem, dodać do mąki i wymieszać na kruszonkę. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, dodać do kruszonki i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do formy wysmarowanej

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 137

pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru(...)czasie wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Jagody oczyścić i rozsypać na cieście.    Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłożyć na jagodach.      Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańskie owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami 220

średnicy ok. 12cm Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500g śliwek węgierek 2 średniej wielkości brzoskwinie 1 łyżka miodu + 2 łyżki do kruszonki (można zastąpić syropem klonowym) 3 łyżki skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka do kruszonki 100g płatków owsianych bezglutenowych 50g orzechów nerkowca 30g płatków migdałowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu 3 łyżki płynnego oleju(...)kokosowy mieszam z miodem, mlekiem roślinnym, dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. 9 Na dno formy lub kokilek wkładam mieszankę owocową a następnie na wierzchu układam mieszankę "kruszonki". 10 Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. 11 Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na 10 minut aż ciasto trochę przestygnie. 12 Smacznego! Wskazówki Ciasto najlepiej smakuje podane

Book of spells
KLASYCZNA DROŻDŻÓWKA Z AGRESTEM 131

Smak dzieciństwa ... Zapach drożdżówego ciasta ... maślanej kruszonki ... No i ten agrest - kiedyś bardzo popularny owoc w słodkich wypiekach,  teraz już trochę zapomniany ...  stał się tutaj ukoronowaniem prostoty i smaku. Potrzebujemy: (na blaszkę 31cmx21cm) 1/2 kg mąki pszennej 40g świeżych drożdży  1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka(...)ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć surowe, obrane i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką .  Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ze względu

Walijskie Pichcenie
półkruche ciasto z dynią i kruszonką 137

Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 żółtka(...)oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto truskawkowe na maślance z kokosową kruszonką 411

życia ludzkiego produkty, to wtedy możeta zrobić ciasto. Ale tylko wtedy. Składniki: Ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 szklanka maślanki truskawkowej ½ szklanki oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek, pokrojonych w cząstki cukier puder do posypania Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki schłodzonego masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wiórków kokosowych(...)truskawek. Składniki nie muszą być połączone bardzo dokładnie, wystarczy konsystencja jak na muffiny. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę. Na wierzch wykładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto w 180 stopniach około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.   Kategoria: żarło powszednie Tagged: ciasto , maślanka , truskawki , wiórki kokosowe

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru 161

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić(...)powstaną okruszki. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania