ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:80/324)

Szarlotka (jabłecznik) 183

myśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki

Zasmakuj Kuchni
Oszukana drożdżówka z truskawkami 206

Kolejny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :) Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto(...)papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki/ćwiartki. Przygotowane owoce posypać 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 30-35 minut,  aż do lekkiego zarumienienia ciasta

Ugotować
Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 169

ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag . Zapraszam :)  Składniki : 3,5 szklanki  mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek  1,5 łyżki cynamonu kruszonka(...)macie specjalny wałeczek do robienia kratki z ciasta to możecie właśnie górną warstwę tak zrobić.Jeśli nie macie rozłóżcie cały płat ciasta. Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy dalej około 45/50 minut aż będzie rumiane. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 176

kruszonkę - ucierając w palcach składniki – tworząc mniej lub bardziej zwarte grudki . Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części(...)zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 187

cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru 1-2 duże jabłka 10-20 ml wody 3 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego(...)dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Posypać cynamonem 2. Dusić aż do miękkości, woda powinna odparować 3. Wykładać na podpieczone ciasto. 4. Na wierzch posypać kruszonką Piec: 20-45 minut w temperaturze 180 stopni Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Ucierane ciasto z marcepanem i borówkami... 103

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść borówek - jakieś 150g mniej-więcej kruszonka 150g mąki 75g masła 60g cukru Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę lub tortownicę wyłożona papierem do pieczenia. Kruszonka: na patelni rozpuścić masło z cukrem; dodaj mąkę i przemieszaj, aż powstanie kruszonka; odstaw. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę(...)Dodawaj kolejno jajka, miksujac na niskich obrotach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy jajecznej.  Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż borówki i pokrojony w kostkę marcepan, delikatnie wciskajac je w ciasto. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 min ( moja kruszonka zaczęła się za bardzo przypiekać po około 30 minutach

Lejdi of the house
Przekładany makowiec Kazi 164

Prawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju(...)blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej,  przykrywamy następną częścią ciasta, przekładając makiem i tak  na przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik z owocami lata 176

mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła 75 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej

Domowa cukiernia Ewy
Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo 128

czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto

SzczyptaSmaQ
Muffiny z kruszonką 194

resztę cukru brązowego, wyrobić Dodać orzechy, wgnieść w kruszonkę i wstawić na 15 min.do lodówki Wymieszać śmietane z jajkiem i żółtkiem, dodać sodę i skórke pomarańczową Wsypac pozostała kruszonkę, wymieszać ciasto Przełożyć je do nasmarowanej masłem formy na 12 muffinek, ( lub wpierw do papierowych foremek) Posypać schłodzoną kruszonką z orzechami Piec 20 min. w 180 stopniach C. Studzić

Proste Potrawy
Szarlotka z nutą cytrynową. 142

wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut aż lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę(...)wody. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta. Piec około 40 min. w temp. 180C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Prosty placek z owocami na jogurcie 172

dzisiaj do sobotniej kawy, zjedliśmy je z moim Tatą siedząc na działce. Na upalny dzień takie lekkie, proste ciasto jest idealne. A owoce: porzeczki i truskawki są z naszego ogródka. Przeważnie w sezonie letnim piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem placek jest prosty(...)kruszonki i z sezonowymi owocami prosto z krzaczków. To najłatwiejszy przepis na ciasto z owocami, każdy poradzi sobie z pieczeniem tego owocowego placka A Wy upieczcie to ciasto do niedzielnej kawy. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 209

informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka  z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka, jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek truskawek z mojego ogródka. Pierwsza myśl? Koktajl! Nieee.. Od razu sama(...)cukru100g płatków migdałowych+ cukier do pospaniapłatki owsiane do kokilekłyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki oraz płatkami owsianymi.Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami.Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi

W kuchni Karmel-itki
Lubella i płatki śniadaniowe / tarta z jabłkami pod kruszonką z mlekołaków cynamonowych 118

jabłkami obsypaną po brzegi pyszną cynamonową kruszonką! Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu) 1/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jabłko zblendowane 2 jabłka pokrojone w kostkę Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy 2 łyżki(...)jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć). Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Smacznego

Trufelkowo

Proponowane wyszukiwania