ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:80/324)

Prosty placek z owocami na jogurcie 181

dzisiaj do sobotniej kawy, zjedliśmy je z moim Tatą siedząc na działce. Na upalny dzień takie lekkie, proste ciasto jest idealne. A owoce: porzeczki i truskawki są z naszego ogródka. Przeważnie w sezonie letnim piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem placek jest prosty(...)kruszonki i z sezonowymi owocami prosto z krzaczków. To najłatwiejszy przepis na ciasto z owocami, każdy poradzi sobie z pieczeniem tego owocowego placka A Wy upieczcie to ciasto do niedzielnej kawy. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 215

informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka  z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka, jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek truskawek z mojego ogródka. Pierwsza myśl? Koktajl! Nieee.. Od razu sama(...)cukru100g płatków migdałowych+ cukier do pospaniapłatki owsiane do kokilekłyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki oraz płatkami owsianymi.Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami.Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi

W kuchni Karmel-itki
Lubella i płatki śniadaniowe / tarta z jabłkami pod kruszonką z mlekołaków cynamonowych 127

jabłkami obsypaną po brzegi pyszną cynamonową kruszonką! Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu) 1/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jabłko zblendowane 2 jabłka pokrojone w kostkę Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy 2 łyżki(...)jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć). Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Smacznego

Trufelkowo
Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym z kruszonką 138

Pyszne bułeczki z dżemem  Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką  Przepis:  Składniki na ciasto  (około 15 bułeczek ) 550 g mąki  100 g brązowego cukru  250 ml mleka  120 g masła lub margaryny 14 gram suszonych drożdży  1 jajko Nadzienie 500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dołem gdzie sklejaliśmy    Tak ułożone bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 15 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Pieczemy około 25 minut.  Smacznego!!! p.s pamiętajcie robić odstępy pomiędzy bułeczkami bo ciasto będzie jeszcze rosnąc. Ja troszkę ciasno zrobiłam i mi się połączyły ale to w niczym

Mój pomysł na
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 192

Ciasto: połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać 2 żółtka i wymieszać widelcem, dodać miękkie masło i lekko wszystko połączyć. Ciasto ma być kruszące, z grudkami, tak jak kruszonka. W tym tkwi jego cały urok. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Papierem wyłożyć tylko dno formy, wysypać 2/3 ciasta- nie przyciskać! Na tą warstwę “kupkami” rozłożyć nadzienie. Uważać(...)podnieść spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki będą się podnosić. Przykryć pozastałą kruszonką i udekorować migdałami. Piec w 180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać białym cukrem

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka na kruszonce z pianą wg Aleex 218

się do wyjazdu, musiałam być służbowo w stolicy. Gwiazdeczka pakowała się do Lublina. Zdążyłam jeszcze włożyć jej do torby kawałek ciasta w pudełeczku. Polecam je gorąco, bo jest idealne na jesienne dni, których sporo przed nami. Szarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się nie udać, już doskonale znacie. Dziś zapraszam na jej odmianę(...)się rozpuści (około 2-3 minut). 6. Na dno tortownicy wsypać połowę kruszonki. Wyłożyć na nią jabłka. 7. Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę, posypać drugą połową kruszonki. 8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec przez 1 godzinę. 9. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 10. Ciasto kroić po wystudzeniu. Swoje prezentuję w całości, ponieważ

W mojej kuchni
Malinowa rozpusta 97

obrotach. Powstałą piankę wykładamy na przestudzony spód i wciskamy maliny, dość ciasno obok siebie. Z zamrażarki wyciągamy pozostały kawałek ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę, rozsypujemy na cieście. Gotowe ciasto pieczemy 40-45 minut. Musimy zwracać uwagę na kruszonkę - jeśli zbyt mocno się podpieka przełączamy na samą grzałkę dolną (ja mniej więcej w połowie pieczenia przełączyłam

Kolorowy Przepisownik
Drożdżówki z rabarbarem 192

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)minut.Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy je aż zrobi się kruszonka.2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę

UgotujmyTo.pl
wiśniowy ucieraniec z kokosową kuszonką... 150

szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto(...)dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza foremka

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji... 184

lodówki powinna co najmniej godzinę od stać w temperaturze pokojowej. Kruszonka: 7,5 g miękkiego masła 10 g mąki pszennej typ 600 10 g cukru pudru Kruszonkę zacznij przygotowywać w czasie, gdy ciasto na bułki będzie w trakcie drugiej fermentacji. Proporcje składników w kruszonce wynoszą: 2 części cukru pudru, 1,5 części masła i 2 części mąki. Umieść składniki(...)jest zamknięty piekarnik z wł ą czonym światełkiem. W połowie czasu wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, i odstaw do dalszej fermentacji. Teraz przygotuj kruszonkę i włóż ją do lodówki, aby stwardniała. Wyjmij ciasto na blat roboczy, podziel na 4 równe części - po około 210 g. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i połóż na blachę, wyłożoną papierem

Grahamka, weka i kajzerka
Wilgotne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką. Jedno z łatwiejszych. 200

tradycyjną prostokątną blaszkę 25x35: Ciasto: pół kostki drożdży (50 g) 220 ml podgrzanego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 jaja 60 dag maki pszennej typ 500 łyżka cukru + 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) Dodatki : 0,5 kg rabarbaru  garść innych owoców, ja dałam mrożone wiśnie na kruszonkę: pół kostki masła/margaryny, pół szklanki mąk(...)wyłożeniem go na ciasto oprószyć go cukrem pudrem.  Zrobić kruszonkę. Cukier masło i mąkę zagnieść ze sobą.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć podrośnięte ciasto, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec z 180 stopniach przez 40 minut (lub chwilkę dłużej jeżeli ciasto nie jest rumiane, sprawdzać gotowość patyczkiem w razie wątpliwości). Przestygnięte można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
sernik z żurawiną w kakaowym kruchym cieście... 169

pieczenia - szczypta, ser biały 1/2 kg, olej rzepakowy 2 łyżki, żurawina suszona Royal Brand 10 dag, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w robocie zrobić ciasto kruche jak na kruszonkę tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować 3/4 ciasta dać do blaszki i łyżką je uklepać, resztę zostawić na kruszonkę całe jajka ubić z cukrem(...)mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Crumble 186

Najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki(...)cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejłyżka cukrułyżka mąki pszennej lub kukurydzianej kruszonka80g mąki40g cukru40g zimnego masłaSposób przygotowania:Owoce mieszamy z przyprawami, cukrem i mąką. Przekładamy do foremek.Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Posypujemy obficie owoce. Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do czasu aż kruszonka będzie twarda i delikatnie rumiana

W kuchni wieczorem
Bezglutenowe ciasto kokosowe z jagodami . 153

Tortownicę o średnicy 25 wykładamy papierem do pieczenia . Wykładamy ciasto i delikatnie ugniatamy . Na wierzch układamy jagody . Z jednej szklanki mąki , oleju kokosowego i dowolnego słodzika robimy taką kruszonkę . Posypujemy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut ciasto ma być z wierzchu rumiane.Wierzch można delikatnie oprószyć stewią.         Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 122

Babeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania