ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:84/324)

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 134

macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży - 1 szklanka ciepłego mleka - 200g masła - 1 jajko + 1 żółtko - śliwki(...)cukru wymieszanego z cynamonem (jeśli śliwki są kwaśne). Z pozostałych składników (zimnego masła, 1 szklanki cukru i mąki (najpierw dodajcie 1 szklankę i ew. dosypujcie), cynamonu) zrobić kruszonkę. Obficie oprószyć wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 55 min, do tzw "suchego patyczka". Po 45 minutach można już sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Wystudzić

CookYourself
Rabarbarowiec kruszony 217

zrobienia że poradzi sobie z nim nawet osoba która dopiero się uczy piec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna 1 szk  mleko 5 szt jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia(...)ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę. Piec

Ala piecze i gotuje
Cynamonowa szarlotka z pianką 104

kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ 121

kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3  Uwielbiam ją <3  SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl. cukier 1 szkl.  mąka(...)Wylewamy ciasto.  Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.  Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto

Kuchnia Paulettes
KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY 111

przypraw.W sezonie dyniowym to must have. Dodatek czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni. Pracy wymaga niewiele i możemy się cieszyć kawałkiem korzennego ciasta dyniowego do kawki. Do tego cudownie chrupiąca kruszonka. Mniam. Koniecznie wypróbujcie, warto:) KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY CIASTO 2 i 1/4 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1 i 1/4 szkl puree z dyni(...)Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki – proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec około 1 godz w 180 st aż do momentu suchego patyczka. Ostudzone ciasto warto posypać cukrem pudrem. Artykuł KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 409

troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek(...)rabarbar. Można owoce przed wyłożeniem na ciasto wymieszać razem w misce i dopiero wówczas wyłożyć. Z zimnego masła, mąki oraz ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę

Smaczne Zdrowe
Szybka kruszonka kokosowa z rabarbarem, jagodami kamczackimi oraz bezą kokosową 115

Witajcie, Dzisiaj też polecam Wam smaczne i szybkie ciasto do zrobienia według przepisu mojej Mamy. Zachęcam do spróbowania Do ciasta została dodana mało znana w Polsce jagoda kamczacka, za to od wieków popularna w Rosji, Chinach oraz Japonii. Jagoda kamczacka to skarbnica antyoksydantów. Może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Więcej o leczniczym działaniu jagody(...)brązowym. Odstawić. Sypkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać masło, jajko, żółtko i zagnieść. Wyrobić kruszonkę. Zostawić 1/3 kruszonki. Pozostałą część wyłożyć na blaszkę o średnicy 24 cm (blachę można wyłożyć papierem do pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami. Następnie posypać resztą kruszonki. Przygotować bezę z następujących składników: 1 białko + szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego jasnego 3 czubate łyżki

Przepisy Babci
Proste ciasto z truskawkami 174

cukru - 1szklanka o pojemności 250ml., 290g mąki pszennej - 2 szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 75g masła niesolonego, 50g cukru pudru, 70g mąki pszennej. Ponadto: 300g - 400g truskawek , cukier puder. Przygotowanie: Ciasto:  Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec(...)pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać truskawki ( większe owoce poprzekrajać na cztery części). Kruszonka:  Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 35minut - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Makowczyki 151

drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pozostając w temacie świąteczno-noworocznym

Obiad gotowy
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 144

tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać

Cooking Monster
Łatwe nocne ciasto drożdżowe z owocami 174

miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.  Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do pozostałych składników, rozcieramy palcami, wykładamy na owoce. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 60 minut. Przez ostatnie 10 minut podpiekamy spód ciasta. Wystudzone można obsypać

Gotowanie moimi oczami
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 252

gotowy!Uwierzcie : smakują nieziemsko!Delikatne ciasto wypełnione po brzegi przepysznym nadzieniem z soczystych truskawek , których mamy teraz pod dostatkiem i kremowego budyniu.Do tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i ciast!Ajjj … trzeba będzie dorobić kolejne porcje!W sam raz na piknik … czy też przekąskę w pracy!SKŁADNIKI:( 8 szt )CIASTO:- mąka pszenna(...)placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.Tworzymy ” pakunek ”  ( tak jak w przepisie na chaczapuri )Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Posypujemy obficie kruszonką.Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut

Ostra na Słodko
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 135

Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z  lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając(...)Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w 1-2 cm kostkę) 1/2 szklanki cukru

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z truskawkami 206

Składniki: 1/2 kg mąki 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru kruszonka: 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2

czarrna od kuchni
Ciasto drożdżowe z serem 332

koniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki. Jeśli nie będzie się kruszyć, dodać jeszcze nieco mąki. Kruszonką posypać ciasto. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż ciasto się zrumieni. Potrwa to ok. 50 minut

W SMAK
Szarlotka z budyniem 195

Następnie wyłożyć nimi formę z ciastem. Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2). Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania.  Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania