naprawdę zaskakujący. Obiecuję Wam, że na jednej się nie skończy! Kruszonka : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu 3 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki muesli W misce umieścić wszystkie składniki. Wyrobić ręcznie, rozcierając składniki tworząc swego rodzaju posypkę. Umieścić w lodówce na czas przygotowania muffinek. Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki brązowego cukru(...)suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie wlać po 1 łyżce ciasta. Położyć pół kostki czekolady i przylać resztą ciasta. Posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDobry Wieczór! :) Sezon na jagody w pełni (uwielbiam je pod każdą postacią!), dlatego w końcu zebrałam się w sobie i przygotowałam pyszne jagodzianki z mnóstwem pysznej kruszonki! ZAPRASZAM! Składniki: Ciasto: 750 g mąki tortowej 100 g drożdży 1/2 szkl cukru szkl ciepłego mleka 3 jajka szczypta soli 1/2 kostki masła rozpuszczonego i przestudzonego Nadzienie jagodowe: 1/2 litra jagód(...)odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: jagody, bułkę tartą i cukier wymieszać. Przygotować również kruszonkę, masło posiekać nożem, dodać cukier i mąkę - wymieszać, by powstał efekt suchego piasku. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wymieszać jeszcze raz i odrywać małe kawałki, które należy rozgnieść w ręce i rozpłaszczyć na stolnicy. Każdą nadziewać jagodami, zakleić, posmarować
Trufelkowodomu, czujecie? :) Polecam! :) Składniki (na 4 kokilki): 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru 200-300g truskawek Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Truskawki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w kokilkach. Układamy je dosyć wysoko, bo po upieczeniu owoce zmniejszą swoją objętość. Jeśli truskawki są mało
Czerwona Porzeczkaskrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj(...)masę serową. Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem. The post Sernik brzoskwiniowy z kruszonką appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, Masa serowa: 250g sera białego półtłustego, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn(...)Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. 4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.składniki:1 kostka margaryny lub masła1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego600 g rabarbarukruszonka1/3 kostki margaryny lub masła2/3 szklanki maki1/3 szklanki cukruPrzygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić(...)cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut
Monia miesza i gotujeidąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła, 10 dkg mąki, 10 dkg brązowego cukru, Wykonanie;Mąkę, sól(...)godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut. wg "Ciasta na lato" - magazyn
Anioły w kuchninajmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni, na podwieczorek w środku tygodnia albo na piknik. Obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka. *proporcje na dużą blaszkę z piekarnika(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki. Masło, mąkę, cukier i żółtko rozrobić palcami (nie zagniatać!) aby powstała kruszonka. Posypać górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła, wystudzonego Składniki na owoce do ciasta: 500 g rabarbaru (lub innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzewania piekarnika. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika na 50 - 60 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (jeśli tyle wytrzymacie, ja część zjadłam jeszcze na ciepło ;)). Najlepiej
My Culinary Artsukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje(...)pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo
To co kochamszklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą(...)dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować
Jadło i czytadłoPieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy(...)oregano suszonego 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych: Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenymisce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem, mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach
słodki bratekczęsto, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25(...)grube plastry i wrzucić je do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki. Następnie dodać migdały i jeszcze raz wszystko zmieszać
Stare GarySzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate(...)jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładam na nie owoce i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo
babka w formie