ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:86/324)

Szarlotka bezglutenowa (paleo) wersja easy! Koniecznie sprawdź 216

gorąco! Jedno jest pewne, motywacja do przebywania w kuchni przygotowując coś na bloga spada drastycznie wraz ze wzrostem temperatury. No chyba że to są lody np. TAKIE czereśniowe! Niestety ciasto się samo nie zrobi, a rodzina się domaga ( Sylwia głównie). Dostaliśmy kilka babcinych słoików przepysznego musu jabłkowego to pomyślałem, że fajnie by było zrobić pyszną szarlotkę jak pomyślałem tak zrobiłem(...)Ważne! Nie przejmujecie się konsystencją ciasta przed dodaniem wody. To ona zmieni ciasto w taką, że uda się je formować. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy wodę i mieszamy aż zgęstnieje. Małą formę o średnicy 18cm smarujemy olejem ( np. kokosowym ). Układamy na spodzie ciasto i dziurkujemy widelcem ( zostawiamy też trochę ciasta na kruszonkę ). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

PaleoLife
drożdżowe z jagodami i kruszonką 129

najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni, na podwieczorek w środku tygodnia albo na piknik. Obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.  *proporcje na dużą blaszkę z piekarnika(...)wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki.  Masło, mąkę, cukier i żółtko rozrobić palcami (nie zagniatać!) aby powstała kruszonka. Posypać górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek drożdżowy na maślance z owocami 319

czubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła, wystudzonego Składniki na owoce do ciasta: 500 g rabarbaru (lub innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzewania piekarnika. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika na 50 - 60 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (jeśli tyle wytrzymacie, ja część zjadłam jeszcze na ciepło ;)). Najlepiej

My Culinary Art
Kruche z rabarbarem 136

sukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje(...)pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo

To co kocham
Makowiec japoński 143

szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno.  Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą(...)dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
POLĘDWICA WIEPRZOWA POD KRUSZONKĄ Z POMIDORÓW SUSZONYCH 155

Pieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy(...)oregano suszonego 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kruszonka z pomidorów suszonych:  Pomidory suszone wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na miałko. Przenosimy do miski, dodajemy oregano oraz bułkę tartą i wyrabiamy rękami jak kruszonkę do ciasta. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy

Kuchnia MagdaLeny
MINI SZARLOTKI 181

misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem,  mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach

słodki bratek
jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble 167

często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25(...)grube plastry i wrzucić  je do miski, wymieszać z  cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do  w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie,  i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki.   Następnie dodać migdały i jeszcze raz wszystko zmieszać

Stare Gary
ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 214

Szybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka   3 czubate(...)jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładam na nie owoce i  posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo

babka w formie
Tarta z malinami 329

słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym

zjem to blog kulinarny
Leniwa babka drożdżowa 136

piecze?   SKŁADNIKI 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżka cukru z wanilią Kruszonka: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła cynamon, kardamon dodatkowo: 1 - 2 jabłka (w zależności od wielkości) Drożdże rozkruszamy i wsypujemy na dno miski, na nie wsypujemy(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko kroimy w cienkie cząstki i układamy na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy razem i rozkruszamy w drobne grudki, które posypujemy na jabłka lub ścieramy kruszonkę na drobnej tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut

Czary - gary w kuchni
Chałka drożdżowa z dżemem – warkocz z 6 pasm 40

sobie ten splot i przekazać go wam, w jak najbardziej rzetelny sposób. O cieście drożdżowym. O ciecie drożdżowym nie będę się rozpisywała, ponieważ już chyba wszystko napisałam w artykule Ciasto drożdżowe – podstawowe informac je. Wyjaśnię tylko, że celowo podwoiłam ilość drożdży w przepisie, oczywiście do ciasta dodajemy drożdże, albo suche, albo świeże. Dla łatwości obliczeń umieściłam oba rodzaje drożdży(...)Wyrośnięte ciasto wymieszaj jeszcze raz, dodając powoli do niego miękkie masło. Mieszaj na średnich lub szybkich obrotach, aż do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta oprósz mąką. Miskę przykryj czystą ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyjmij ręcznie na stolnicę suto oprószoną mąką. Przez chwilkę zagnieć ciasto ręcznie. Formowanie warkocza z 6 splotów. Ciasto uformuj w wałek

SmartBake.pl
Crumble ze śliwkami i orzechami 178

kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki

https:KKuchniaMniam
ciasto kefirowe z owocami i kruszonką 131

Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie.  *foremka 25*34 cm Składniki: 5 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 szklanki kefiru szklanka oleju 3 łyżeczki(...)Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodkie środy - Truskawkowe muffiny na maślance 175

mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości     Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonkiKruszonkę wykładamy na muffiny z truskawkami.   Muffiny pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania