ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:86/324)

na szybko drożdżówka z torebki z kruszonką... 197

Składniki: ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe(...)połączyć składniki miekkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, p[osypać kruszonką, zostawić na 30 minut ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z malinami 93

poszukiwania sernika idealnego nie ustają i muszę przyznać, że ten jest naprawdę bliski perfekcji. Ten banalnie prosty do zrobienia sernik z malinami to doskonałe połączenie kremowej masy, kruchego ciasta i kruszonki oraz słodko-kwaśnych owoców. Chociaż wygląda bardzo efektownie, z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script(...)channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4894&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jakie owoce dodać do sernika? Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam świeże maliny, które przed pieczeniem oprószyłam niewielką ilością mąki kukurydzianej. Ten prosty zabieg sprawi, że większość soku, jaki puszczą owoce zostanie wchłonięta. Jeśli akurat nie masz świeżych owoców, możesz

okolicepalnika.pl
Odrywana drożdżówka 177

masła [lub margaryny ] 2 jajka  łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)  nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru  1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki  2 łyżki cukru  2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut(...)poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto posypać kruszonką.Zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką 238

Wilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć całe łodygi rabarbaru. U mnie były dość grube, wiec przekroiłam je dodatkowo na pół. Wyjąć kruszonkę z lodówki i wyłożyć równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Kruszonka powinna się ładnie zrumienić. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/krajank… Joanna Seta

https:KKuchniaMniam
Strudel drożdzowy z truskawkami 204

kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie wymieszać. Truskawki obrać z szypułek pokroić  w kostkę. Kruszonka: Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam(...)długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c  około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tarta szpinakowo-serowa 191

zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto  - zrobić kruszonkę z zimnych tłuszczy i mąki, dodać jajka i zimną wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy, wstawić do zamrażalnika(...)zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas. W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg na jednolitą masę, wyjąć ciasto z lodówki, wywałkować cienki prostokąt mniej więcej rozmiarów blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z bokami, przełożyć na wałku płat ciasta, uzupełnić pacami, wylepić dokładnie dno, można zrobić rant

kgwjanczewo
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. 257

Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 2 jajka, kostka masła (250g), 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g). Kruszonka: 150g masła, 100g cukru, 140g mąki. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder do posypania, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie:   Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować masłem i położyć(...)papier do pieczenia. Ciasto ręką lub małym wałkiem rozprowadzić, tak by przykryty był spód blachy.   Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki. Ciasno poukładać na spodzie ciasta. Składniki na kruszonkę połączyć razem, rozetrzeć w dłoni tak by się pokruszyła. Posypać po śliwkach.   Ciasto piec ok.1h w temp.175 stopniach.   Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto Aniołek 514

Cudownie lekkie ciasto ze śmietankowym nadzieniem. Po prostu "niebo w gębie" ;) Składniki na 4 blaty ciasta: 2 jajka 1/2 szkl śmietany 18 % 1/2 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 gr mąki pszennej 100 gr masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku Masa Śmietanowa: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl śmietany(...)pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki  wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez

Gotowanie...to proste !
Ciasto drożdżowe z jagodami i budyniem 202

Pyszne ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy będąc u babci na wakacjach, zapach unosił się po całej kuchni. Zawsze skubałam ciepłą jeszcze kruszonkę. A potem mogłam zajadać ciasto na podwieczorek, kolację i jak zostało to jeszcze na drugi dzień na śniadanie. Zapraszam na takie z nadzieniem jagodowo-budyniowym pod pyszną maślaną kruszonką!    Składniki na rozczyn(...)mąkę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, przestudzone masło, jajka i rozczyn. Ciasto urabiać ok 10 minut. Kiedy zacznie odklejać się od rąk, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać na sypką masę. Odstawić w chłodne miejsce

Trufelkowo
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 222

taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml mleka1 jajko3 łyżki(...)masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut

Serce zamknięte w formie pyszności
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 175

gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :)  Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka(...)pieprz, sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto

SzczyptaSmaQ
Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę 159

Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty , a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie(...)łyżki zimnej wody Nastaw piekarnik na 180ºC. Do malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne i pokrojone w kostkę masło. Miksuj aż się zrobi kruszonka. Wyjmij ciasto na stolnicę, dodaj wodę i połącz w jedną całość. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż formę po brzegi. Nadzienie

codojedzenia
Quiche Lorraine z cebulką i chili. 217

myślę że we wpisie nakreślę jedynie najważniejsze aspekty a notkę i wskazówki przedstawię wam w osobnym poście. No to na tyle, zapraszam was na aromatyczny Kisz.  Na ciasto  220 g mąki typ 500 lub 650  120 g schłodzonego masła  1 jajko  szczypta soli  1 żółtko + 1 łyżka zimnej wody  Na farsz(...)oraz zimne masło pokrojone na kawałki . Masło rozcieramy z mąką przy pomocy dłoni tak by otrzymać kruszonkę. Jajko ubijamy lekko w osobnym naczyniu po czym dodajemy je do kruszonki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.  2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.  3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkujemy

vaniliowoczekoladowa
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 177

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych(...)pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski. Dziś traktujemy ją jak część naszej

W kuchni wieczorem
Ciasto drożdżowe z jagodami. 212

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.   To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.   Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi(...)osuszenia. Dużą blachę do pieczenia (25x36 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto na blachę, delikatnie ugniatając ręką rozprowadzić je po całej foremce. Wierzch ciasta obsypać równomiernie jagodami.  Następnie przygotować kruszonkę, mieszając i rozgniatając ręką składniki do uzyskania, okruchów wielkości kaszy gryczanej. Posypać jagody kruszonką, nakryć blachę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu ok. pół godziny, aby lekko

Codziennik Kuchenny