mąki orkiszowej typ750 - 100g ksylitolu - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 30 wiórków kokosowych W misie miksera umieścić wszystkie składniki kruszonki i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu. Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki
Smaczne Zdrowerabarbar 4 sztuki, cukier 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie zimną margarynę pokroić w kostki do misy robota, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka i utrzeć ciasto na kruszonkę, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem niska
W Mojej Kuchni Lubięzachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar. Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt
Moja Mama GotujeZaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie oosmarować ją roztrzepanym białkiem z odrobiną wody, następnie posypać kruszonką - grudkami ciasta zagniecionymi z 2 łyżek mąki 2 łyżek cukru i łyżki masła. Chałkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż chałka będzie
Codzienne GotowanieCiasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie przełóż do robota kuchennego i zacznij miksować, wbijając jajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt. Na tę ilość ciasta ja zużyłem 4 jajka, mimo że przepis podawał aż 6 (ale wtedy ciasto byłoby zbyt płynne). Kolejno przygotuj kruszonkę(...)średnicy 2-3 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Kruszonka (craquelin) Składniki na kruszonkę zagnieć do połączenia, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij okręgi o średnicy nieco większej niż ptysie (ciasto możesz również uformować w rękach). Okręgi nałóż delikatnie na ptysie i wstaw
Food Squarenaprawdę zaskakujący. Obiecuję Wam, że na jednej się nie skończy! Kruszonka : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu 3 łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki muesli W misce umieścić wszystkie składniki. Wyrobić ręcznie, rozcierając składniki tworząc swego rodzaju posypkę. Umieścić w lodówce na czas przygotowania muffinek. Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki brązowego cukru(...)suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie wlać po 1 łyżce ciasta. Położyć pół kostki czekolady i przylać resztą ciasta. Posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDobry Wieczór! :) Sezon na jagody w pełni (uwielbiam je pod każdą postacią!), dlatego w końcu zebrałam się w sobie i przygotowałam pyszne jagodzianki z mnóstwem pysznej kruszonki! ZAPRASZAM! Składniki: Ciasto: 750 g mąki tortowej 100 g drożdży 1/2 szkl cukru szkl ciepłego mleka 3 jajka szczypta soli 1/2 kostki masła rozpuszczonego i przestudzonego Nadzienie jagodowe: 1/2 litra jagód(...)odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: jagody, bułkę tartą i cukier wymieszać. Przygotować również kruszonkę, masło posiekać nożem, dodać cukier i mąkę - wymieszać, by powstał efekt suchego piasku. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wymieszać jeszcze raz i odrywać małe kawałki, które należy rozgnieść w ręce i rozpłaszczyć na stolnicy. Każdą nadziewać jagodami, zakleić, posmarować
Trufelkowodomu, czujecie? :) Polecam! :) Składniki (na 4 kokilki): 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru 200-300g truskawek Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Truskawki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w kokilkach. Układamy je dosyć wysoko, bo po upieczeniu owoce zmniejszą swoją objętość. Jeśli truskawki są mało
Czerwona Porzeczkaskrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj(...)masę serową. Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem. The post Sernik brzoskwiniowy z kruszonką appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajajko, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, Masa serowa: 250g sera białego półtłustego, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn(...)Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę. 3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. 4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.składniki:1 kostka margaryny lub masła1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego600 g rabarbarukruszonka1/3 kostki margaryny lub masła2/3 szklanki maki1/3 szklanki cukruPrzygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić(...)cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut
Monia miesza i gotujeidąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła, 10 dkg mąki, 10 dkg brązowego cukru, Wykonanie;Mąkę, sól(...)godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut. wg "Ciasta na lato" - magazyn
Anioły w kuchnigorąco! Jedno jest pewne, motywacja do przebywania w kuchni przygotowując coś na bloga spada drastycznie wraz ze wzrostem temperatury. No chyba że to są lody np. TAKIE czereśniowe! Niestety ciasto się samo nie zrobi, a rodzina się domaga ( Sylwia głównie). Dostaliśmy kilka babcinych słoików przepysznego musu jabłkowego to pomyślałem, że fajnie by było zrobić pyszną szarlotkę jak pomyślałem tak zrobiłem(...)Ważne! Nie przejmujecie się konsystencją ciasta przed dodaniem wody. To ona zmieni ciasto w taką, że uda się je formować. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy wodę i mieszamy aż zgęstnieje. Małą formę o średnicy 18cm smarujemy olejem ( np. kokosowym ). Układamy na spodzie ciasto i dziurkujemy widelcem ( zostawiamy też trochę ciasta na kruszonkę ). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
PaleoLifenajmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni, na podwieczorek w środku tygodnia albo na piknik. Obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka. *proporcje na dużą blaszkę z piekarnika(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki. Masło, mąkę, cukier i żółtko rozrobić palcami (nie zagniatać!) aby powstała kruszonka. Posypać górę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła, wystudzonego Składniki na owoce do ciasta: 500 g rabarbaru (lub innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzewania piekarnika. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika na 50 - 60 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (jeśli tyle wytrzymacie, ja część zjadłam jeszcze na ciepło ;)). Najlepiej
My Culinary Art