Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty , a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie(...)łyżki zimnej wody Nastaw piekarnik na 180ºC. Do malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne i pokrojone w kostkę masło. Miksuj aż się zrobi kruszonka. Wyjmij ciasto na stolnicę, dodaj wodę i połącz w jedną całość. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż formę po brzegi. Nadzienie
codojedzeniamyślę że we wpisie nakreślę jedynie najważniejsze aspekty a notkę i wskazówki przedstawię wam w osobnym poście. No to na tyle, zapraszam was na aromatyczny Kisz. Na ciasto 220 g mąki typ 500 lub 650 120 g schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli 1 żółtko + 1 łyżka zimnej wody Na farsz(...)oraz zimne masło pokrojone na kawałki . Masło rozcieramy z mąką przy pomocy dłoni tak by otrzymać kruszonkę. Jajko ubijamy lekko w osobnym naczyniu po czym dodajemy je do kruszonki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. 3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkujemy
vaniliowoczekoladowaKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych(...)pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski. Dziś traktujemy ją jak część naszej
W kuchni wieczoremCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta. Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody. To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością. Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi(...)osuszenia. Dużą blachę do pieczenia (25x36 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto na blachę, delikatnie ugniatając ręką rozprowadzić je po całej foremce. Wierzch ciasta obsypać równomiernie jagodami. Następnie przygotować kruszonkę, mieszając i rozgniatając ręką składniki do uzyskania, okruchów wielkości kaszy gryczanej. Posypać jagody kruszonką, nakryć blachę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu ok. pół godziny, aby lekko
Codziennik KuchennyUcierane ciasto z owocami i kruszonką to kolejny letni klasyk. W swoim zeszycie mam kilka przepisów na to ciasto, ale jeden z nich lubię najbardziej i z niego najczęściej korzystam. Największą zaletą piknikowego ciasta z owocami jest oczywiście jego smak. Dodatkowo, jak widać na zdjęciach, owoce pozostają na wierzchu ciasta, dzięki czemu na spodzie nie robią się nieapetyczne mokre plamy(...)foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wiechu układamy owoce, które wcześniej zamaczamy w mące (wystarczy jedynie połowa owocu od strony, którą będzie stykało się z ciastem). Owoce tylko lekko dociskamy, a wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 35 minut
Trzeci talerzzwykłe, a jednocześnie lekko zaskakujące ciasto. Myślałam o przygotowaniu czegoś wystrzałowego , ale po tych wszystkich cudnych ciastach, których miałam okazję próbować w szkole, naszła mnie ochota na coś prostego. Ciasto ucierane - oto moje marzenie. Przygotowałam więc puszyste, maślane i lekkie ciasto, wypełnione słodkimi kasztanami i kwaskowatymi suszonymi wiśniami, a wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony(...)wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda...? Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam domowe drożdżówki, ale ciasta drożdżowe już trochę mniej. W końcu znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto(...)stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy o wymiarach 33x22cm). Smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Kruszonke zagniatamy, aby powstały większe grudki i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Smacznego :) Artykuł Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami pochodzi
Mienta blogzamrażarce znalazłam jeszcze truskawki, więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, margaryna 0,5 kostki, cukier(...)oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek
kulinarne odsłony patiśmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę
zjem to blog kulinarnytyle żeby upiec z nich ciasto śliwkowe- chyba najbardziej popularne – na maślance :)) Ciasto śliwkowe Ciasto: 2,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1 op cukru waniliowego 3 łyzeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 3 jajka śliwki Kruszonka: 150g masła, mąka, cukier, wiórki kokosowe tyle każdego składnika żeby okruchy nie kleiły się do rąk. Wrzucić(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać mokre: maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników i wylać ciasto na blachę. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki i kruszonkę. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut Artykuł Ciasto śliwkowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaplacek. Moje doświadczenia są diametralnie inne. Użyłam normalnej okrągłej formy, a ciasto wyrosło ogromne :)Składniki:40g świeżych drożdży 225g cukru3 jajkaszczypta soli220ml mleka120ml szklanki oleju0,5kg mąki pszennej tortowejmaliny i borówki amerykańskiena kruszonkę80 g cukru80 g masła160 g mąkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki oprócz mąki, owoców i składników na kruszonkę mieszamy w dużej misce. Odstawiamy wg Olgi na minimum 4 godziny(...)Mieszałam mikserem, choć finalnie ciasto jest dość ciągnące się i ciężkie. Przelewamy do formy wysmarowanej dobrze masłem i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wysypujemy owoce. Kruszonkę zagniatamy rękami, aż z każdego kawałka ciasta można utworzyć zwarty kawałek po ściśnięciu ręką. Kruszonkę kruszymy w rękach i wysypujemy na wierzch ciasta.Tak jak podaje Olga pieczemy 50 min. w temperaturze 180 stopni
W kuchni wieczoremsezonowe owoce, jest kruszonka i cała blacha gorącego drożdżowego placka – czy coś jeszcze mówić?? Nie jest nowością, że pierwsze porcje w naszym domu (u mnie od zawsze:) z lekkim poparzeniem języka, ale! poszły gorące, wprost po wyjęciu z piekarnika. Warto było czekać…. Zapraszam na domowy, wspaniały, sprawdzony przepis na placka drożdżowego z porzeczkami i kruszonką, bomba!:) Składniki(...)takim razie do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco
Zasmakuj Kuchniprzepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się ten zniewalający zapach pieczonego ciasta, który wkradał się do każdego pomieszczenia, i powodował że każdy z nas przebierał z nogi na nogę, w oczekiwaniu na moment kiedy(...)ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania
SMYKWKUCHNIWykonanie ciasta: Do miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy wszystko i odstawiamy na parę minut. Gdy zobaczymy, że zaczyn zaczął pracować dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.45 minut. Wyciągamy ciasto i dzielimy na ok.10-12 części. Gdyby się kleiło to podsypujemy ciasto mąką(...)ciasta: Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomix (ciasto może
Mania Wypiekaniacynamonową kruszonką. Swojskie, płaskie bułeczki z ciasta drożdżowego można zjeść na śniadanie albo podwieczorek. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300 g śliwek węgierek 1 jajko od kur z wolnego wybiegu 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 50 g zwykłego cukru 20 g masła CYNAMONOWA KRUSZONKA 20 g schłodzonego masła 20 g mąki(...)wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i pozostaw na 1 godzinie w misie okrytej ścierką, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 mniejszych części. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz dłonią, formując płaskie okręgi ciasta. Śliwki węgierki pokrój w kostkę i ułóż na cieście drożdżowym. Blaszkę
ProstePesto.plpewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do kawy. Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej+1 łyżka (320 g mąki 700 i 100 g mąki(...)drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki wydrylować wiśnie ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!