ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:87/324)

Piknikowe ciasto z owocami 207

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to kolejny letni klasyk. W swoim zeszycie mam kilka przepisów na to ciasto, ale jeden z nich lubię najbardziej i z niego najczęściej korzystam. Największą zaletą piknikowego ciasta z owocami jest oczywiście jego smak. Dodatkowo, jak widać na zdjęciach, owoce pozostają na wierzchu ciasta, dzięki czemu na spodzie nie robią się nieapetyczne mokre plamy(...)foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wiechu układamy owoce, które wcześniej zamaczamy w mące (wystarczy jedynie połowa owocu od strony, którą będzie stykało się z ciastem). Owoce tylko lekko dociskamy, a wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 35 minut

Trzeci talerz
Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych 252

zwykłe, a jednocześnie lekko zaskakujące ciasto. Myślałam o przygotowaniu czegoś wystrzałowego , ale po tych wszystkich cudnych ciastach, których miałam okazję próbować w szkole, naszła mnie ochota na coś prostego. Ciasto ucierane - oto moje marzenie. Przygotowałam więc puszyste, maślane i lekkie ciasto, wypełnione słodkimi kasztanami i kwaskowatymi suszonymi wiśniami, a wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony(...)wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda...? Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami 238

Uwielbiam domowe drożdżówki, ale ciasta drożdżowe już trochę mniej. W końcu znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto(...)stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy o wymiarach 33x22cm). Smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Kruszonke zagniatamy, aby powstały większe grudki i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Smacznego :) Artykuł Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami pochodzi

Mienta blog
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami 234

zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki,  więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, margaryna 0,5 kostki, cukier(...)oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek

kulinarne odsłony pati
Ciasto śliwkowe 156

tyle żeby upiec z nich ciasto śliwkowe- chyba najbardziej popularne – na maślance :)) Ciasto śliwkowe Ciasto: 2,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1 op cukru waniliowego 3 łyzeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 3 jajka śliwki Kruszonka: 150g masła, mąka, cukier, wiórki kokosowe tyle każdego składnika żeby okruchy nie kleiły się do rąk. Wrzucić(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać mokre: maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników i wylać ciasto na blachę. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki i kruszonkę. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut Artykuł Ciasto śliwkowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z malinami i borówkami 631

placek. Moje doświadczenia są diametralnie inne. Użyłam normalnej okrągłej formy, a ciasto wyrosło ogromne :)Składniki:40g świeżych drożdży 225g cukru3 jajkaszczypta soli220ml mleka120ml szklanki oleju0,5kg mąki pszennej tortowejmaliny i borówki amerykańskiena kruszonkę80 g cukru80 g masła160 g mąkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki oprócz mąki, owoców i składników na kruszonkę mieszamy w dużej misce. Odstawiamy wg Olgi na minimum 4 godziny(...)Mieszałam mikserem, choć  finalnie ciasto jest dość ciągnące się i ciężkie. Przelewamy do formy wysmarowanej dobrze masłem i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch wysypujemy owoce. Kruszonkę zagniatamy rękami, aż z każdego kawałka ciasta można utworzyć zwarty kawałek po ściśnięciu ręką. Kruszonkę kruszymy w rękach i wysypujemy na wierzch ciasta.Tak jak podaje Olga pieczemy 50 min. w temperaturze 180 stopni

W kuchni wieczorem
Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką 171

sezonowe owoce, jest kruszonka i cała blacha gorącego drożdżowego placka – czy coś jeszcze mówić?? Nie jest nowością, że pierwsze porcje w naszym domu (u mnie od zawsze:) z lekkim poparzeniem języka, ale! poszły gorące, wprost po wyjęciu z piekarnika. Warto było czekać…. Zapraszam na domowy, wspaniały, sprawdzony przepis na placka drożdżowego z porzeczkami i kruszonką, bomba!:) Składniki(...)takim razie do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 227

przepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się ten zniewalający zapach pieczonego ciasta, który wkradał się do każdego pomieszczenia, i powodował że każdy z nas przebierał z nogi na nogę, w oczekiwaniu na moment kiedy(...)ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 570

Wykonanie ciasta: Do miski dajemy letnie mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy wszystko i odstawiamy na parę minut. Gdy zobaczymy, że zaczyn zaczął pracować dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.45 minut. Wyciągamy ciasto i dzielimy na ok.10-12 części. Gdyby się kleiło to podsypujemy ciasto mąką(...)ciasta:   Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.   Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomix (ciasto może

Mania Wypiekania
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 136

cynamonową kruszonką. Swojskie, płaskie bułeczki z ciasta drożdżowego można zjeść na śniadanie albo podwieczorek. Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300 g śliwek węgierek 1 jajko od kur z wolnego wybiegu 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 60 ml ciepłego mleka 50 g zwykłego cukru 20 g masła CYNAMONOWA KRUSZONKA 20 g schłodzonego masła 20 g mąki(...)wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę i pozostaw na 1 godzinie w misie okrytej ścierką, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 mniejszych części. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszcz dłonią, formując płaskie okręgi ciasta. Śliwki węgierki pokrój w kostkę i ułóż na cieście drożdżowym. Blaszkę

ProstePesto.pl
Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką 230

pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do kawy. Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej+1 łyżka   (320 g mąki 700 i 100 g mąki(...)drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki wydrylować wiśnie  ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczkę, następnie rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto na oleju jabłkowo-gruszkowe z cynamonową kruszonką... 196

wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić ciasto jest wyśmienite

W Mojej Kuchni Lubię
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 201

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego

Anioły w kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 194

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)stopni. Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 474

kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy(...)każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po lekkim wystudzeniu delikatnie

Smaczne Zdrowe