ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:79/324)

Czas na rabarbar 111

roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła(...)mamy silną wolę, możemy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie i pokroić je na kawałki. Kombinacja delikatnych aromatów rabarbaru i brązowego cukru doskonale współgra z orzechowym smakiem kruszonki. Doskonałe do porannej kawy. To wilgotne ciasto można przechowywać w przewiewnym miejscu nawet do kilku dni i nie straci swoich walorów. Tak na wszelki wypadek, gdyby pogoda miała się jednak nie polepszyć, przyda

les mirabelles
Sernik z brzoskwiniami 201

cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania formy.   Przygotowanie:  Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50min w 180stopniach. Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Masa nie może być zbyt sucha, ale też nie może być grudek masła.  Kruszonkę do ciasta dodać najlepiej ok. 15-20min. przed końcem pieczenia, ponieważ wiórki szybko nabierają ciemnego koloru. Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto

W kuchni u Moniki
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 189

upieczeniu zachowuje świeżość, a nawet smakuje lepiej niż zaraz po upieczeniu, a to za sprawą jabłek, dzięki którym nabiera wyjątkowej soczystości. Idealnym dodatkiem, współgrającym ze smakiem ciasta, jest cynamonowa kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką:  na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE(...)drugiej). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy nim formę. Na cieście równomiernie smarujemy dżem dyniowy, a na nim układamy odsączone jabłka. Drugi kawałek ciasta również wałkujemy i przekładamy na jabłka. Wierzch smarujemy wodą (lub mlekiem, albo jajkiem) oprószamy kruszonką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy

Rozpustne gotowanie
Szarlotka (jabłecznik) 188

myśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki

Zasmakuj Kuchni
Oszukana drożdżówka z truskawkami 212

Kolejny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto z truskawkami. Oszukana drożdżówka to ciasto przyrządzone na maślance i proszku do pieczenia, które w smaku przypomina tradycyjne ciasto drożdżowe. Dodatkowo, oszukana drożdżówka jest posypana kruszonką i nadziana dużą ilością świeżych truskawek. Ciasto łatwe i tanie w przygotowaniu :) Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto(...)papierem. Wylać przygotowane ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki/ćwiartki. Przygotowane owoce posypać 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Gotowe truskawki ułożyć na wierzchu ciasta. Na sam koniec całość posypać kruszonką (składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, np. za pomocą dłoni). Piec około 30-35 minut,  aż do lekkiego zarumienienia ciasta

Ugotować
Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 178

ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag . Zapraszam :)  Składniki : 3,5 szklanki  mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek  1,5 łyżki cynamonu kruszonka(...)macie specjalny wałeczek do robienia kratki z ciasta to możecie właśnie górną warstwę tak zrobić.Jeśli nie macie rozłóżcie cały płat ciasta. Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy dalej około 45/50 minut aż będzie rumiane. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 184

kruszonkę - ucierając w palcach składniki – tworząc mniej lub bardziej zwarte grudki . Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części(...)zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 193

cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru 1-2 duże jabłka 10-20 ml wody 3 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego(...)dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Posypać cynamonem 2. Dusić aż do miękkości, woda powinna odparować 3. Wykładać na podpieczone ciasto. 4. Na wierzch posypać kruszonką Piec: 20-45 minut w temperaturze 180 stopni Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Ucierane ciasto z marcepanem i borówkami... 111

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść borówek - jakieś 150g mniej-więcej kruszonka 150g mąki 75g masła 60g cukru Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę lub tortownicę wyłożona papierem do pieczenia. Kruszonka: na patelni rozpuścić masło z cukrem; dodaj mąkę i przemieszaj, aż powstanie kruszonka; odstaw. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę(...)Dodawaj kolejno jajka, miksujac na niskich obrotach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy jajecznej.  Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż borówki i pokrojony w kostkę marcepan, delikatnie wciskajac je w ciasto. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 min ( moja kruszonka zaczęła się za bardzo przypiekać po około 30 minutach

Lejdi of the house
Przekładany makowiec Kazi 170

Prawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju(...)blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej,  przykrywamy następną częścią ciasta, przekładając makiem i tak  na przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik z owocami lata 191

mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła 75 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej

Domowa cukiernia Ewy
Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo 133

czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto

SzczyptaSmaQ
Muffiny z kruszonką 200

resztę cukru brązowego, wyrobić Dodać orzechy, wgnieść w kruszonkę i wstawić na 15 min.do lodówki Wymieszać śmietane z jajkiem i żółtkiem, dodać sodę i skórke pomarańczową Wsypac pozostała kruszonkę, wymieszać ciasto Przełożyć je do nasmarowanej masłem formy na 12 muffinek, ( lub wpierw do papierowych foremek) Posypać schłodzoną kruszonką z orzechami Piec 20 min. w 180 stopniach C. Studzić

Proste Potrawy
Szarlotka z nutą cytrynową. 144

wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut aż lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę(...)wody. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta. Piec około 40 min. w temp. 180C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania