zbożowej Inka (20 g) 40 g mąki żytniej razowej typ 2000 Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencje kruszonki, zagnieść ciasto rękami. Od razu odrywać z niego kawałeczki, ukulać wałeczki i zgiąć końce formując zgrabne półksiężyce. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie- ciastka
Nastoletnie Wypiekanieżółtka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencje kruszonki, zagnieść ciasto rękami, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie
Nastoletnie Wypiekaniebrązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu *może być ricotta lub inny kremowy serek naturalny Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków migdałowych 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Formę na ciasto natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 3. W misce miksera ucieramy masło wraz(...)łączymy z dwoma rodzajami mąki, szczyptą soli, cukrem i płatkami migdałów, rozdrabniamy za pomocą miksera lub kruszymy w dłoniach aż powstaną nam w miarę równe grudki 9. Posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika 10. Pieczemy ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka
Słodki Kompromismąki dodać mleko. Jajka z żółtkiem i cukrem ubić i dodać do reszty. Dodać zaczyn i rozpuszczona margarynę. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Kruszonka 1 porcja(...)margaryny (dałam rozpuszczoną), 1 porcja cukru, 2 porcje mąki i mieszamy aż da się kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę. Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków
W kuchni bez szafekNasz ulubiony typ ciasta. Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)układajcie obok siebie z zachowaniem sporych odległości- bardzo urosną- w formie do brioszek lub w tortownicy. Przykryjcie folią i odstawcie na kolejne 1,5-2 godz. Oczekując na ciasto przygotujcie kruszonkę- składniki połączcie ze sobą, wymieszajcie aż utworzą "mokry piasek" Piekarnik nagrzejcie do 175 st bez termoobiegu. Bułeczki posmarujcie rozmąconym jajem, posypcie kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut
OliveandThymewłaśnie ten makowiec pojawi się dzisiaj na blogu. Kruchy spód, słodki mak, leciutka pianka bezowa, a wszystko to uwieńczone złocistą maślaną kruszonką. Nie sposób odmówić... Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 300-320 g mąki pszennej tortowej 200 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)drobno posiekanymi migdałami (można również użyć mielonych) i posypać nią pianę z białek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut, aż kruszonka się zezłoci, a ciasto ładnie wyrośnie. Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku na kilka minutek (ciasto nieznacznie opadnie), a następnie wyjąć i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieotrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut. Po wyciągnięciu
Emcia Pichciprzetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym dzieciństwem i wakacjami u babci - drożdżowe z truskawkami. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Składniki: 500 g mąki 80 g cukru 1 cukier waniliowy 220 mililitrów mleka 70 g masła 20 g świeżych drożdży 1 całe jajko 2 żółtka 1 szczypta(...)minut. Wyrośnięte ciasto oprószamy z wierzchu cienką warstwą mąki (zapobiegnie opadaniu owoców na spód), a dopiero potem układamy na nim umyte i osuszone truskawki oraz posypujemy kruszonką (wyrabiamy palcami ciasto z mąki,cukru i masła). Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 50 -55 minut
Bon appetit mon amieoraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut
kgwjanczewocukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 250 g truskawek 3 łyżki płatków migdałowych Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 15 minut, do zarumienienia
Smakołyki Asipuszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest. Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką. Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek(...)szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez
Walijskie Pichceniełyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach(...)wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce). Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić
Kubki smakucukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na masę: 1 kg jabłek Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 2/3 szkl cukru brązowego Wykonanie: Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać do nich mąkę, sól i cukier. Do rozpuszczonego masła dodać wodę, wymieszać(...)wlać do suchych składników. Wymieszać ręką na jednolitą masę. Ciastem wykleić wysmarowaną masłem i obsypaną mąką okrągłą foremkę. Zrobić dziurki widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Jabłka umyć, wyciąć gniazda i zetrzeć razem ze skórką. Wycisnąć sok. Wyłożyć na ciasto. Zrobić kruszonkę - wymieszać płatki, cukier brązowy, cynamon i masło, wyłożyć na jabłka. Piec jeszcze
Trufelkowociasto z jabłkami. Ostatnio przygotowałam taką przepyszną krajankę z jabłkami i solonym karmelem. To coś dla fanów jesiennych wypieków, prostych przepisów, bardzo słodkich deserów, szarlotek, toffifee, chrupiącej orzechowej kruszonki i cynamonu :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów 80 g odłożonego ciasta (szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 3 jabłka(...)silikonową trzepaczką. Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Dodajemy sól i gotujemy 2-3 minut aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Mąkę miksujemy z cukrem i masłem do momentu uzyskania kruszonki. Do drugiej miseczki odkładamy 80 g i mieszamy z platkami migdałowymi. Natomiast do większej części kruszonki dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę
Mienta blogKruche ciasto z owocami to świetna propozycja na popołudniowy deser do kawy. Sprawdzony przepis na kruche ciasto, po który zawsze sięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Kruche ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek. Ciekawym połączeniem będą kawałki gruszek z dodatkiem jabłek i garści rodzynek lub suszonej żurawiny. PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie ciasto typu kruszonka, wtedy dodaj 3 żółtka i 1 łyżkę śmietany
Zasmakuj Kuchni