zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny.Do odłożonego ciasta dodać płatki jęczmienne - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowoUbić pianę z dwóch białek.Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto.Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowoCiasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę(...)papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec
Pelusiowa KuchniaProste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty. Zawsze się udaje i szybko znika! Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zielonych(...)wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo pokrojony rabarbar Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach, posypać ciasto. Piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonstawiam na szybkie dania i ciasta. Dziś pyszne ciasto jogurtowe, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Wszystko miksujemy, na wierzch rzucamy dowolne owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy :) Prawda, że łatwizna? Składniki (blaszka 24x35 cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatki(...)ciasto umieszczamy w misce i wszystko miksujemy (tak po prostu) 2. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar, jabłka i posypujemy jagodami. 3. Składniki kruszonki mieszamy, posypujemy ciasto. 4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok 40 minut. Smacznego!!! Źródło: Mój słodki świat
Kuchnia domowa Anipopołudniowej kawki :) Dla 4 osób Na tortowicę o średnicy 26cm Czas przygotowania: ok 1 godzina Składniki: Na kruszonkę: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki Na ciasto: 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka(...)mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. 3/ Przelać ciasto na wysmarowaną masłem i bułką tartą tortownicę, poukładać połówki śliwek skórą do ciasta, lekko zagłębiając je w cieście. 4/ Wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po cieście równomiernie. 5/ Piec 30-35 min w 180 stopniach na termoobiegu. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMalinowa Poezja Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe(...)składników. Wylewamy na ciasto. Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniabyć obecny. Ten serniczek pięknie rośnie, nie opada i dodatkowo pojawia się na nim kruszonka- bo jak mogłoby jej zabraknąć, kiedy moja córka tak kocha kruszonki! :-) Bez zbędnych słów, zabieramy się do pieczenia! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 3 żółtka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta
WielopokoleniowoKRUSZONKA: 50 g masła, miękkiego lub margaryny 10 płaskich łyżek mąki 4 łyżki cukru Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła(...)sparzyć, odsączyć, oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch o ciasta. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. Niestety moja blaszka o wymiarach26x26x10cm okazala sie za mała...ale te spady są najsmacznięjsze
w mojej kuchniustach i wręcz gorącym ciastem. W moim rodzinnym domu co sobotę piekło się długie keksówki (zazwyczaj 2,3) ciasta drożdżowego z rodzynkami, znikało jeszcze gorące, choć niezbyt dobrze się kroiło.. nikt na to nie zwracał uwagi.. Przepis podobny w smaku znalazłam (tutaj) , upiekłam i mam! Gorące ciasto drożdżowe z chrupiącą pięknie przyrumienioną kokosową kruszonką, której zapach unosi się(...)mąki. Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań, kiedy zobaczysz, że drożdże pracując pojawiły się już na mące. Wymieszaj ciasto mikserem, dosypując w miarę potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej). Kiedy ciasto jest połączone, przełóż je do formy wyłożonej papierem
Zasmakuj Kuchnimieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy(...)pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru. Z masła, mąki, płatków jaglanych, cynamonu i cukru przygotowujemy kruszonkę- masło rozcieramy w palcach z pozostałymi składnikami do uzyskania okruszków. Kruszonką posypujemy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wkładamy do niego ciasto i pieczemy około 35 minut
Smakowity Blog Kulinarnyoprószonych mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 70 g mąki Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka. Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimasła 3 łyżki cukru razem z waniliowym 5 czubatych łyżek mąki pszennej Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej ! 1. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta. 2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy serek, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem(...)pół, małe pozostawiamy w całości. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut
Gotowanie...to proste !wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.) Składniki(...)pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką. Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim. Smacznego! ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest
greenscarfprzesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy(...)kruszonkę i rozsypać na truskawkach też delikatnie przyciskając ręką do truskawek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię