Blachę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Przygotowujemy kruszonkę – do robota kuchennego wrzucamy obrane orzechy i mielimy na bardzo drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami rozcierając masło z suchymi składnikami, tworzymy kruszonkę. Odkładamy na chwilę do lodówki, do chwili użycia. Do miski przesiewamy(...)obrotach do jednolitej konsystencji – ciasto będzie dość gęste. Na dno formy do pieczenia wysypujemy połowę przygotowanej kruszonki i lekko dociskamy. Na nią wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Następnie, drugą porcję kruszonki, też lekko wciskając w ciasto. Wylewamy pozostałe ciasto, dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę wystawiamy na kratę do lekkiego
Smaczna Stronakonieczne, ponieważ na wierzch chałki robimy kruszonkę) i powoli wlewając śmietankę zacząć wyrabiać ciasto, na końcu dodać rozpuszczone masło (nie gorące). Wszystko dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części, każdy kawałek rozwałkowujemy na podłużny wałeczek. Z wałeczków(...)smarujemy śmietanką i posypujemy kruszonką, zostawiamy aż chałka urośnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 30 minut aż będzie dobrze rumiana (długość pieczenia zależy od piekarnika). Kruszonka: Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedokładnie mieszamy. CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik(...)mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne na jesienne dni SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać(...)ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec
Szalona Kuchnia Ewelinymięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!Polecam!SKŁADNIKI:( 8 szt )* mąka pszenna – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier – 3 czubate łyżki* sól – 1 szczypta* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka* cynamon – 1 łyżeczka* duże jajko – 1 szt* jogurt naturalny(...)następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.Mieszamy tylko do połączenia składników.Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.UWAGA!Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!Najlepiej to robić na kratce.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 270g mąki pszennej 125g margaryny Palma Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Kruszonka: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g margaryny(...)Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Margarynę, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami. Więc zapraszam na pyszną, pachnącą cynamonem na kruchym spodzie z kruszonką szarlotkę. Było smacznie, k oniecznie wypróbujcie! Składniki: ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka kakao jabłka 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami. Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy prze z 45-55 minut
magiczna kuchnia Kasisię ucierać więc zagniotłam kruche. Dodałam budyń, owoce i kruszonkę a całość później zalałam galaretką. Wyszło nie tylko dobre ale też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g maki 200 g masła 100 g cukru pudru(...)odrobiną mleka, ugotować na pozostałym mleku. Owoce pokroić. Z podanych składników zarobić kruszonkę (jeśli będzie się za bardzo kleić to dosypać mąki). Na podpieczone ciasto wyłożyć gorący budyń a na nim owoce. Posypać kruszonką. Piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić i kiedy przestygnie wylać na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg śliwek węgierek Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50g margaryny 40g cukru Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Śliwki myjemy i drelujemy(...)widać na zdjęciu. 3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką. 4.Placek piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Ważne. Gdy chcemy zrobić
zjem to blog kulinarnywrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie kruszonki: Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki(...)Kruszonkę włożyć do lodówki. Przepis na ciasto otrzymałam od mojej szwagierki. Zmieniłam w nim kruszonkę, bo moja bardziej mi smakuje
Mania Wypiekaniaokazji Międzynarodowego Dnia Sernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy piana
Zainspirowana w kuchnismakowały Tobie i Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA(...)cukru pudru + odrobina do posypania ciasta – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – 250 g zimnego masła – 2 żółtka – 2-3 łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. dodaj do mąki proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę. Dodaj do ciasta dwa żółtka. Zagnieć ciasto
nietylkopasta.plSmak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką Składniki: Ciasto 2 pełne szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz
W Moim Magicznym Domucukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 jajka, znów miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze. Blaszkę można albo
Słodkie okruszki