ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:66/324)

Placek ze śliwkami węgierkami 156

Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg śliwek węgierek Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50g margaryny 40g cukru Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Śliwki myjemy i drelujemy(...)widać na zdjęciu. 3. Śliwki układamy nacięciami do góry bardzo ciasno tak byt ciasto było maksymalnie nimi wypełnione. Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć do uzyskania sypkiego ciasta .Placek z góry posypać kruszonką. 4.Placek piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45min, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Ważne. Gdy chcemy zrobić

zjem to blog kulinarny
Ciasto drożdżowe bez zagniatania - sypane 178

wrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie kruszonki: Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki(...)Kruszonkę włożyć do lodówki.   Przepis na ciasto otrzymałam od mojej szwagierki.  Zmieniłam w nim kruszonkę, bo moja bardziej mi smakuje

Mania Wypiekania
Puszysty sernik z brzoskwiniami 103

okazji Międzynarodowego Dnia Sernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy piana

Zainspirowana w kuchni
Prosta szarlotka 159

smakowały Tobie i Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciastaciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA(...)cukru pudru + odrobina do posypania ciasta – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – 250 g zimnego masła – 2 żółtka – 2-3 łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. dodaj do mąki proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę. Dodaj do ciasta dwa żółtka. Zagnieć ciasto

nietylkopasta.pl
Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą 131

Smak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką Składniki: Ciasto 2 pełne szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz

W Moim Magicznym Domu
Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami 226

cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 jajka, znów miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze. Blaszkę można albo

Słodkie okruszki
szalotka z bazą 143

miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki śmietany aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę

Gotowanie-uk
Placek drożdżowy ze śliwkami 174

naczynia wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, ubite jajka, mleko z tłuszczem, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto robotem. Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją wielkość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mieszamy: masło, cukier, mąkę - proporcję dodaję na oko, ciasto(...)może być zbyt lepkie, musi nam się ładnie odrywać, a co do słodkości to najlepiej spróbować surowe :) Na wyrośnięte ciasto układamy połówki śliwek , skórkami do dołu i posypujemy kruszonką (odrywamy kawałki ciasta i rzucamy po placku). Ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy. Gdy podrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 160 stopni. 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 170 stopni

Aga w kuchni
Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania 119

wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.  Ciasto:  1/2 szklanki oleju  1 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 jajka L szczypta soli  50g drożdży 1/2 kg mąki  Kruszonka + dodatki: 3 gałązki rabarbaru 50g masła 100g mąki  50g cukru(...)Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.  4. Rabarbar kroimy na nieduże kawałki Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę

Szefowa kuchni
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 141

proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - ekstrakt rumowy i pomarańczowy (po łyżeczce) Dodatkowo: - 1 kg czereśni - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Umyte czereśnie drylujemy (z braku drylownicy użyłam patyczka do szaszłyków(...)tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Układamy na cieście wydrylowane czereśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również posypujemy 4 łyżkami wiorków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 1 godzinę i 25 minut (jeżeli ciasto z wierzchu zacznie

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 167

minut dłońmi. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.  3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego. 4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie(...)możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ-ODCHUDZONE 286

pomocą rózgi następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy ciasto wykładamy do np. sylikonowej formy 20x20cm , na wierzchu układamy morele ( w oryginale był  użyty rabarbar i truskawki, a ciasto pieczone było w keksówce), wierzch ciasta posypujemy kruszonką pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Źródło: www.instagram.com/be_fit_with_ania_and_michal/

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka francuskie z kruszonką 146

trochę nietypowe ciasteczka z ciasta francuskiego pachnące cynamonem, z chrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego  Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z kruszonką 157

szklanka mleka ½ szklanki cukru 120g masła lub margaryny 1 – 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli Kruszonka: 10 dag masła 10 dag cukru 1 duży cukier waniliowy 20 dag mąki Dodatkowo: Ok. 50g płatków migdałowych Cukier puder do posypania ciasta Do letniego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy razem, do chwili gdy drożdże się rozpuszczą, a następnie pozostawiamy(...)dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch ciasta możemy posypać płatkami migdałowymi (można, ale nie trzeba :), a następnie pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut, by się lekko poruszyło, po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika (na środkowy poziom) i pieczemy około 40 minut w temperaturze

Smakowy Raj
Słodkie środy - Cytrynowe muffiny z czereśniami 203

uwielbiane przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem.  Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 2 łyżki otartej skórki z cytryny  125 ml jogurtu naturalnego(...)drugiej miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajko – mieszamy.   Do suchych składników wlewamy mokre – mieszamy.  Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonkiKruszonkę przekładamy na owoce. Wkładamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania