Bardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką!Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy(...)Składniki zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Ciasto ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek posypać migdałami, na cieście ułożyć połówki śliwek na zakładkę i posypać kruszonką. Kruszonka. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrami, wlać masło, zagnieść kruszonkę. Piec w 200ºC st ok 40 min. Wystudzone ciasto pokroić
coolinarnastrefa.blogspot.comwaniliowego0,5 szkl.cukru pudru200 g masła 4 żółtkapiana4 białka1,5 szkl. cukru pudru2 łyżki maki ziemniaczanej1 słoik jabłek lub 21 szklanka orzechów włoskich2 łyżeczki cynamonuZagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.Z białek i cukru ubić(...)pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów.Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą.Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę.Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać !P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami
Kulinarny karnet Christopherasezonie rabarbarowym choć raz staram się upiec ciasto z kawałkami kwaskowatych łodyżek. Do tego ciasta dodałam również mrożone truskawki. Ciasto i kruszonkę wykonałam z mąki żytniej. Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki(...)przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka
Czerwień i błękitsłodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar i słodka, delikatnie chrupiąca kruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej.W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo(...)rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Po tym czasie posmarować drożdżówki mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj piekę swoje pierwsze, prawie prawdziwe cupcakes - trzymajcie
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła 2 jajka 1 szk mleka 2% 50 g świeżych drożdży kruszonka : 150 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki orkiszowej 100 g masła(...)blaszki to 34 x 24 cm. Potem lekko docisnąć aby w blaszcze aby nie było prześwitów. Śliwki pokroić na połówki i obtoczyć w mące i powciskać delikatnie w ciasto. Składniki kruszonki połączyć i posypać nią ciasto z owocami. Blachę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Potem
Ewa w kuchnimożna też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 350-400 g jagód kruszonka: 50 g mąki pszennej (użyłam razowej) 50 g cukry trzcinowego(...)zdjęciu. Dodaj jagody i delikatnie przemieszaj. W misce połącz wszystkie składniki na kruszonkę rozcierając je w palcach. ps. Dziś opanowałam sztukę robienia zdjęć lewą ręką podczas rozcierania kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp całość kruszonką. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 40-45 minut. Jak widzisz, ciasto pięknie
greenscarfmogłam się oprzeć, aby go natychmiast nie wykorzystać w cieście :) Wypiek ten jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a do tego niebywale smaczny. Pulchne i miękkie ciasto, nadziane kwaskowatym rabarbarem, zakopanym pod chrupiącą kruszonką. Niebo w gębie! Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze, a gotowy efekt błyskawicznie znika z blaszki - takie dobre! Polecam :) Razem z innymi fejsbukowymi pobratymcami ciasto rabarbarowe(...)wszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na minimum 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Następnie obrobić rabarbar. Łodygi rabarbaru umyć, obedrzeć ze skórki i pokroić w kawałki - mniej więcej
Grunt to przepis!idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda, że zjadam je oczami. Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka 1 jajko 5 deg. drożdży (pół(...)wyłożeniu pozostawiamy ciasto na 10 min tak żeby podrosło. W między czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką. Jak przygotować kruszonkę? Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy
Niezły MłynekRozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować(...)krążki ciasta. Każdy krążek najpierw smarujemy dżemem a następnie masą. Przykrywamy kolejnym i tak do skończenia składników. (Wierzch i boki smarujemy także) Wierzch posypać kruszonką która powstałą z piątego mniejszego ciasta. Dodatkowo możemy ozdobić wedle własnego pomysłu. Ciasto najlepiej smakuje po około dwóch dniach, kiedy zmięknie. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Na lekko omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy kółka dużym kubkiem lub szklanką i układać je na blasze (zachowując odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy drożdżówki do wyrastania na około 20-30 minut. Dnem mniejszego kubeczka robimy w drożdżówkach po środku dołek. Ciasto smarujemy(...)dołków wsypujemy jagody wymieszane z cukrem. Wierzch bułeczek posypujemy obficie kruszonką. Jagodzianki pieczemy w do 180 st. C przez około 15-20 minut. Po tym czasie boki ciasta i kruszonka powinny się lekko zrumienić. Czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek i od piekarnika
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki skrobi ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 10. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze. 11. Wierzch posypać równomiernie kruszonką. 12. Ciasto piec w temperaturze 175ºC (piekłam w opcji dół+ termoobieg) przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 13. Ciasto wyjąć, wystudzić. 14. Kroić na porcje, podawać, posypane cukrem
W mojej kuchnirazem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego . Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością kruszonki. To mojego Taty i moje wspomnienia z dzieciństwa - Babcia drożdżówki z rabarbarem piekła od zawsze, oboje je uwielbiamy. Za mięciutkie ciasto i kwaśne łodygi, które(...)następnie rozetrzeć palcami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy, ułożyć na spodzie. Odsatwić na 15 minut. Po tym czasie na cieście ułożyć truskawki i rabarbar, posypać kruszonką i płatkami migdałów. Odstawić na 20 minut. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz - do kuchni! Wakacje zobowiązują - trzeba przygotować deser, obiad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy. Przytulone bułeczki przed nałożeniem kruszonki Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Ja ciasto wyrabiam(...)kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki . Naczynie z kruszonką włożyć na 20-30 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać
Grunt to przepis!blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę. Przygotowanie kruszonki : Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą(...)pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie ciasta z rabarbarem: Na wyrośnięte ciasto układam rabarbar delikatnie go wciskając, jeden kawałek obok drugiego. Górę posypuję kruszonką. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać
Uwaga Babcia Gotujepalma) 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg śliwek renklody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki cukru pudru kruszonka 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, dosypując(...)wyjmujemy pestki. Każdą śliwkę kroimy na trzy części, przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki poukładać na cieście, posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
kgwjanczewo