ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:60/324)

Jagodzianki z kruszonka czyli Niedzielne Sniadanie odc.118 253

ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Na lekko omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm. Wycinamy kółka dużym kubkiem lub szklanką i układać je na blasze (zachowując odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy drożdżówki do wyrastania na około 20-30 minut. Dnem mniejszego kubeczka robimy w drożdżówkach po środku dołek. Ciasto smarujemy(...)dołków wsypujemy jagody wymieszane z cukrem. Wierzch bułeczek posypujemy obficie kruszonką. Jagodzianki pieczemy w do 180 st. C przez około 15-20 minut. Po tym czasie boki ciasta i kruszonka powinny się lekko zrumienić. Czas pieczenia zależy od wielkości drożdżówek i od piekarnika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 140

łyżki skrobi ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 10. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze. 11. Wierzch posypać równomiernie kruszonką. 12. Ciasto piec w temperaturze 175ºC (piekłam w opcji dół+ termoobieg) przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 13. Ciasto wyjąć, wystudzić. 14. Kroić na porcje, podawać, posypane cukrem

W mojej kuchni
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 141

razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego .  Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością kruszonki. To mojego Taty i moje wspomnienia z dzieciństwa - Babcia drożdżówki z rabarbarem piekła od zawsze, oboje je uwielbiamy. Za mięciutkie ciasto i kwaśne łodygi, które(...)następnie rozetrzeć palcami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość formy, ułożyć na spodzie. Odsatwić na 15 minut. Po tym czasie na cieście ułożyć truskawki i rabarbar, posypać kruszonką i płatkami migdałów. Odstawić na 20 minut. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz - do kuchni! Wakacje zobowiązują - trzeba przygotować deser, obiad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 161

przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy. Przytulone bułeczki przed nałożeniem kruszonki Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Ja ciasto wyrabiam(...)kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki . Naczynie z kruszonką włożyć na 20-30 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać

Grunt to przepis!
Najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem - Przepis na Drożdżowe z Rabarbarem 242

blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę. Przygotowanie kruszonki : Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą(...)pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie ciasta z rabarbarem: Na wyrośnięte ciasto układam rabarbar delikatnie go wciskając, jeden kawałek obok drugiego. Górę posypuję kruszonką. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto ze śliwą renklodą 136

palma) 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg śliwek renklody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki cukru pudru  kruszonka 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, dosypując(...)wyjmujemy pestki. Każdą śliwkę kroimy na trzy części,  przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki poukładać na cieście, posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut.  Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

kgwjanczewo
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h ! 304

miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę.Składniki na ciasto:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiPonadto:miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)łyżeczka cukruDo miski warstwowo dajemy: drożdże(...)miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto jest bardziej wilgotne

Bon Appetit Małgorzaty
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 173

wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Nie ma potrzeby dosypywać więcej mąki. Będzie rzadkie, najlepiej więc używać miksera. Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie umyłam rabarbar. Pokroiłam go na małe kawałki i zasypałam cukrem. Przygotowałam też kruszonkę. Do miski wsypałam mąkę. Dodałam cukier i masło. Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki. Blachę o wymiarach 25/35(...)pieczenia. Wlałam na nią ciasto. Na ciasto wyłożyłam rabarbar. Można powtykać go głębiej.  Jeśli macie czas - ciasto  może jeszcze postać aby urosło. Posypałam wszystko przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawiłam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Ciasto może wyrosnąć nierówno.Może być pofalowane. Zazwyczaj mniej owoców jest na bokach. Możecie po wystudzeniu posypać

potrawyregionalne
Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą 131

pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka

Pobite gary Barbary
Szarlotka z kruszonką 157

cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka się rozpadną i cukier rozpuści. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć   łyżką lub palcami do momentu aż powstanie kruszonka. Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjąć z lodówki, odłożyć kawałek ciasta na kratkę a z reszty rozwałkować   ciasto na wielkość odrobinę większą niż tortownica.   Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć(...)wstawić do nagrzanego piekarnika.   Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Z pozostałej części ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę. Całość posypać kruszonką. Szarlotkę piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 185

naszej mieścinie - i nic. Były za to truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę truskawkami smakujące, co w maju nie zawsze jest oczywiste. Kupiłam, dodałam do ciasta razem z kruszonką, błyskawicznie pstryknęłam fotkę i jeszcze ciepłe zabrałam do auta uważając, żeby się nie poparzyć. Gdy dojechaliśmy na miejsce, ciągle było letnie, a zapach zwabił do kuchni wszystkich domowników(...)trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką 146

łyżki śmietany 18 % ok. 500-600 g śliwek Wykonanie: Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy z pestek. Z podanych składników poza śmietaną i cynamonem wyrabiamy ciasto. 1/3 pozostawiamy na kruszonkę, a do 2/3 dodajemy śmietanę i wyrabiamy do połączenia się(...)składników. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy

W Moim Magicznym Domu
Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem 121

cukru trzcinowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kruszonka: 100 g mąki 70 g masła roślinnego 30 g cukru wykorzystałam też kruszonkę, która została mi od poprzedniego ciasta Aby przygotować kruszonkę, wrzuć wszystkie składniki do miski i rozkrusz je razem palcami, o tak: Powstałą kruszonkę schowaj do lodówki, zanim przygotujesz resztę. Przygotowanie: Rabarbar umyj, pokrój 1 cm kawałki, skrop octem(...)roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia, po czy wylep formę ciastem. Schowaj do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika. Wyjątkowo, spodu nie podpiekaj (dzięki temu ciasto będzie półkruche) tylko schłodzone wypełnij zamarynowanym rabarbarem, posyp kruszonką i piecz przez 60-70 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Przestudź ciasto w formie, gdyż ciepłe może się

greenscarf
Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową. 189

Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)masy. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 - 55 minut do suchego patyczka. Placek wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chałka. 180

szklanki mleka 1,5 łyżki  domowego cukru waniliowego (ewentualnie kupnego) 1/3 szklanki cukru 150 g masła 1 jajko 3 żółtka szczypta soli rozpuszczone masło do posmarowania MAŚLANA KRUSZONKA: 25g masła 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru cukier puder do posypania      Godzinę przed rozpoczęciem przygotowań wyjmujemy z lodówki masło i jajka. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym(...)ciasto na 15 minut.      W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy, w miseczce mieszamy mąkę z cukrem i wlewamy gorące masło, szybko mieszamy i kruszonka gotowa :-) Wyrośnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z termoobiegiem (bez termoobiegu do 175 stopni). Pieczemy około 40 minut na złoty kolor

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania