lipca, będę udawać, że to nadal maj. Przepis znalazłam w książce Nordisk bagebog Miisy Mink, i spodobał mi się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość. Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)cukrem. Dodać masło, rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na koło nieco większe niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, odstawić. Rabarbar pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem. Odstawić. Cukier wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło, zagnieść kruszonkę. Na spód wyłożyć rabarbar, wierzch posypać kruszonką. Piec w 200 st. C. przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła Spód – z tych składników wyrobić ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 kostka margaryny • 5 żółtek • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłożyć ¼ ciasta ze spodu na kruszonkę. Resztę ciasta na spód wyłożyć na blachę. Puch – te składniki ubić • 5 białek • 1 szklanka cukru Na wyłożony już na blachę spód kładziemy masę serową. Wykładamy krojone w drobne kawałki brzoskwinie
Królestwo Deserówbrakuje, takie przepisy są na wagę złota :) Spróbujcie koniecznie przepis na to ciasto z truskawkami, tym bardziej że sezon na truskawki w pełni. Polecam Wam również „ Ciasto z rabarbarem i kruszonką ” oraz „ Ciasto cytrynowe „, a dla miłośników małych babeczek polecam „ Muffinki cytrynowe ” – wszystko bez miksera! The post Proste ciasto z truskawkami bez miksera
Moja Delicjatruskawki. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka. 5. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, ustawiamy piekarnik na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze około 10 minut. Gotowe. Smacznego! Przepis
Mama z miastaI zaczął się mój ulubiony miesiąc w roku! :) Babeczki z jabłkami i owsianym crunchy podane z twarogiem i pestkami granatu OWSIANE BABECZKI Z JABŁKAMI /przepis własny
Poranek na słodkoZapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone
Mała Cukierenkajuż nie raz wspominałem - u nas w rodzinie nie lubimy zbyt słodkich wypieków. Inne przepisy na ciasta z rabarbarem: Cynamonowe ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i kruszonką Proste ciasto z rabarbarem - przepis: Składniki: 200 g rabarbaru + 4 łyżki cukru 125 g masła 4 jajka 200 g (1 1/5 szklanki) mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia Łukaszapołowę podprażopnych orzechów,Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.Studzimy!Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy
Ostra na SłodkoMagda Nie musicie wcale wykorzystywać okazji, że goście idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika(...)tego dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania większych grudek kruszonki. Odstawiamy. Gotowe ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na brzegach robimy mały rant – szczypałam brzeg ciasta palcami. Na całą powierzchnię ciasta rozkładamy równomiernie jabłka i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy karmel – na suchą, teflonową patelnię
Smaczna Stronawlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując rant wysokości około 3-4 cm.Na cieście rozłożyć budyń ze śliwkami.KRUSZONKA:* 70 g masła* 3/4 szklanki mąki* 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka cynamonuMasło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem. Wlać zimne masło - rozcierać(...)palcach, łącząc składniki. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta.Piec 60 minut w 170 stopniach C.Upieczone ciasto dobrze wystudzić. Smacznego
kolorowotorcikowopozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte drożdże, jajko, żółtko i olejek waniliowy łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto (Ja do tego celu używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze wyrabiamy. Rabarbar i jabłka(...)myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto. Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smakowy Rajpalcami wszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem(...)tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić wydrylowane czereśnie. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka
Grunt to przepis!Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam!Składniki na 16 drożdżówek: 125 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajka 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: 700 g śliwek(...)Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej masłem ceramicznej formy na tartę wyłożyłam ciasto, rozciągając je po dnie. Na cieście ułożyłam połówki śliwek węgierek, które posypałam cynamonową kruszonką. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujejuż po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać. PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka(...)palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. Zalej jabłka ciastem.Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej ją do masy.Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!PaulinaA już w przygotowaniu
Gotowanie to kochanie