ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:59/324)

Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym 146

Magda Nie musicie wcale wykorzystywać okazji, że goście idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika(...)tego dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania większych grudek kruszonki. Odstawiamy.   Gotowe ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na brzegach robimy mały rant – szczypałam brzeg ciasta palcami. Na całą powierzchnię ciasta rozkładamy równomiernie jabłka i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.   W międzyczasie przygotowujemy karmel – na suchą, teflonową patelnię

Smaczna Strona
Kruchy placek ze śliwkami i winem 150

wlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując rant wysokości około 3-4 cm.Na cieście rozłożyć budyń ze śliwkami.KRUSZONKA:* 70 g masła* 3/4 szklanki mąki* 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka cynamonuMasło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem. Wlać zimne masło - rozcierać(...)palcach, łącząc składniki. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta.Piec 60 minut w 170 stopniach C.Upieczone ciasto dobrze wystudzić. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką 120

pozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte drożdże, jajko, żółtko i olejek waniliowy łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto (Ja do tego celu używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze wyrabiamy. Rabarbar i jabłka(...)myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto. Górę ciasta pokrywamy kruszonką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowy Raj
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 386

palcami wszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem(...)tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić wydrylowane czereśnie. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Wykonać test „suchego patyczka

Grunt to przepis!
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami 141

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam!Składniki na 16 drożdżówek: 125 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajka 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: 700 g śliwek(...)Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej masłem ceramicznej formy na tartę wyłożyłam ciasto, rozciągając je po dnie. Na cieście ułożyłam połówki śliwek węgierek, które posypałam cynamonową kruszonką. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 168

już po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać. PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka(...)palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. Zalej jabłka ciastem.Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej ją do masy.Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!PaulinaA już w przygotowaniu

Gotowanie to kochanie
Placek ze śliwkami i kruszonką 600

Bardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką!Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy(...)Składniki zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Ciasto ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek posypać migdałami, na cieście ułożyć połówki śliwek na zakładkę i posypać kruszonkąKruszonka. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrami, wlać masło, zagnieść kruszonkę.  Piec w 200ºC st ok 40 min. Wystudzone  ciasto pokroić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Wykwintna szarlotka . 361

waniliowego0,5 szkl.cukru pudru200 g masła 4 żółtkapiana4 białka1,5 szkl. cukru pudru2 łyżki maki ziemniaczanej1 słoik jabłek lub 21 szklanka orzechów włoskich2 łyżeczki cynamonuZagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.Z białek i cukru ubić(...)pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów.Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą.Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę.Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać !P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami

Kulinarny karnet Christophera
Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 153

sezonie rabarbarowym choć raz staram się upiec ciasto z kawałkami kwaskowatych łodyżek. Do tego ciasta dodałam również mrożone truskawki. Ciasto i kruszonkę wykonałam z mąki żytniej. Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki(...)przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka

Czerwień i błękit
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 189

słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar i słodka, delikatnie chrupiąca kruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej.W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł całą, mimo(...)rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Po tym czasie posmarować drożdżówki mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj piekę swoje pierwsze, prawie prawdziwe cupcakes - trzymajcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy szarpaniec ze śliwkami 156

śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego  Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500  Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła 2 jajka 1 szk mleka 2% 50 g świeżych drożdży kruszonka : 150 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki orkiszowej 100 g masła(...)blaszki to 34 x 24 cm. Potem lekko docisnąć aby w blaszcze aby nie było prześwitów. Śliwki pokroić na połówki i obtoczyć w mące i powciskać delikatnie w ciasto. Składniki kruszonki połączyć i posypać nią ciasto z owocami. Blachę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Potem

Ewa w kuchni
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 141

można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 350-400 g jagód kruszonka: 50 g mąki pszennej (użyłam razowej) 50 g cukry trzcinowego(...)zdjęciu. Dodaj jagody i delikatnie przemieszaj. W misce połącz wszystkie składniki na kruszonkę rozcierając je w palcach. ps. Dziś opanowałam sztukę robienia zdjęć lewą ręką podczas rozcierania kruszonki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp całość kruszonką. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 40-45 minut. Jak widzisz, ciasto pięknie

greenscarf
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 237

mogłam się oprzeć, aby go natychmiast nie wykorzystać w cieście :) Wypiek ten jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a do tego niebywale smaczny. Pulchne i miękkie ciasto, nadziane kwaskowatym rabarbarem, zakopanym pod chrupiącą kruszonką. Niebo w gębie! Nie wymaga dużo wysiłku, szybko się piecze, a gotowy efekt błyskawicznie znika z blaszki - takie dobre! Polecam :) Razem z innymi fejsbukowymi pobratymcami ciasto rabarbarowe(...)wszystkie składniki, aż powstaną charakterystyczne grudki i bryłki mniej lub bardziej zwarte. Naczynie z kruszonką włożyć na minimum 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek .   Następnie obrobić rabarbar. Łodygi rabarbaru umyć, obedrzeć ze skórki i pokroić w kawałki - mniej więcej

Grunt to przepis!
Drożdżówka z rabarbarem 181

idąc po straganach na pobliskim bazarku nie mogę się oprzeć kupowania wszystkiego i u wszystkich :) owoce, warzywa to teraz tak wygląda, że zjadam je oczami. Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka 1 jajko 5 deg. drożdży (pół(...)wyłożeniu pozostawiamy ciasto  na 10 min tak żeby podrosło. W między czasie obieramy rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy go 3 dużymi łyżkami cukru. Wykładamy nim ciasto i zasypujemy kruszonką. Jak przygotować kruszonkę? Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w oddzielnej misce rękoma tak żeby gródki były różnej wielkości. Czas wypieku to: 180C - 20min sam dół (bez termoobiegu) a następnie przełączamy

Niezły Młynek
Tort Wielkanocny - Napoleon! 125

Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować(...)krążki ciasta. Każdy krążek najpierw smarujemy dżemem a następnie masą. Przykrywamy kolejnym i tak do skończenia składników. (Wierzch i boki smarujemy także) Wierzch posypać kruszonką która powstałą z piątego mniejszego ciasta. Dodatkowo możemy ozdobić wedle własnego pomysłu.  Ciasto najlepiej smakuje po około dwóch dniach, kiedy zmięknie. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania