ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:65/324)

Kruszonka z malinami i kremem 175

Letnia kruszonka z malinami. Fajne połączenie smaku kwaskowych malin z kremem na bazie serka Bieluch. Polecam. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny Kasia 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 opakowania Śnieżki 3 opakowania serka Bieluch 200 ml mleka 3,2% 1 -2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu(...)blachy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ucisnąć. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Maliny wymieszać z dżemem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na podpieczonym cieście, wysypać pozostałą część kruszonki. Piec jeszcze około 40 minut. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ubić śnieżkę ( 2 opakowania na 200 ml mleka). Połączyć

Praktyczna pl
DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM 123

wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Rabarbar obieramy ze skórki, posypujemy obficie cukrem, taki rabarbar układamy wciskając w wierzch ciasta. Z mąki , cukru i masła robimy kruszonkę, posypujemy ciasto. Pieczemy ok 35 minut

Z Majeczką w kuchni
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 215

mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto.   Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci …   ************************** Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie, zarówno(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Zimne masło, połączyć z mąką i cukrem. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta przechowywać w lodówce. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na   wierzchu ciasta ułożyć jagody i   posypać kruszonką. Placek wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami laskowymi 217

Akcja wspierania polskich sadowników wciąż trwa! O tej porze roku nie powinno to stanowić większego wyzwania - jabłka są teraz najlepsze z możliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka(...)bulgotać - dodajemy cukier. Całość mieszamy szybko aż do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mąkę oraz cynamon. Wyłączamy gaz i jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto drożdżowy wykładamy owoce i orzechy, lekko wciskając je do środka, a następnie ręką rozcieramy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50 minut.      Korzystając z okazji chciałam się Wam pochwalić, że pasja

sama złodycz
Placek drożdżowy na żółtkach z serem 165

mojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru(...)posmarować serem, zawinąć jak dywan, przełożyć do foremki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Rozkroić na środku. Odstawić do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180. Ciasta posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 st. przez 35-45 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce w formie przez 30 min, zdjąć formę, wystudzić całkowicie. Składniki na masę serową: 1/3 szklanki

moj przepis na
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 148

ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki(...)palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic

W Mojej Kuchni Lubię
Śmietanowa babka z orzechową kruszonką 107

Blachę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy.   Przygotowujemy kruszonkę – do robota kuchennego wrzucamy obrane orzechy i mielimy na bardzo drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami rozcierając masło z suchymi składnikami, tworzymy kruszonkę. Odkładamy na chwilę do lodówki, do chwili użycia.   Do miski przesiewamy(...)obrotach do jednolitej konsystencji – ciasto będzie dość gęste.   Na dno formy do pieczenia wysypujemy połowę przygotowanej kruszonki i lekko dociskamy. Na nią wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Następnie, drugą porcję kruszonki, też lekko wciskając w ciasto. Wylewamy pozostałe ciasto, dokładnie wyrównujemy.   Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę wystawiamy na kratę do lekkiego

Smaczna Strona
Chałka z masłem 176

konieczne, ponieważ na wierzch chałki robimy kruszonkę) i powoli wlewając śmietankę zacząć wyrabiać ciasto, na końcu dodać rozpuszczone masło (nie gorące). Wszystko dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części, każdy kawałek rozwałkowujemy na podłużny wałeczek. Z wałeczków(...)smarujemy śmietanką i posypujemy kruszonką, zostawiamy aż chałka urośnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 30 minut aż będzie dobrze rumiana (długość pieczenia zależy od piekarnika). Kruszonka: Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne 265

dokładnie mieszamy.  CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik(...)mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne na jesienne dni SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tartaletki z czerwoną porzeczką i złocistą kruszonką 102

szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać(...)ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
MUFFINKI JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 170

mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką!Koniecznie musicie je spróbować!Polecam!SKŁADNIKI:( 8 szt )* mąka pszenna – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* cukier – 3 czubate łyżki* sól – 1 szczypta* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka* cynamon – 1 łyżeczka* duże jajko – 1 szt* jogurt naturalny(...)następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki.Mieszamy tylko do połączenia składników.Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę.Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.UWAGA!Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć!Najlepiej to robić na kratce.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Galette z truskawkami 146

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 270g mąki pszennej 125g margaryny Palma Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Kruszonka: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g margaryny(...)Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Margarynę, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką 184

Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami.   Więc zapraszam na pyszną, pachnącą cynamonem na kruchym spodzie  z kruszonką szarlotkę. Było smacznie, k oniecznie wypróbujcie! Składniki: ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka kakao jabłka 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami. Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy prze z 45-55 minut

magiczna kuchnia Kasi
kruche z budyniem i owocami w galaretce 147

się ucierać więc zagniotłam kruche. Dodałam budyń, owoce i kruszonkę a całość później zalałam galaretką. Wyszło nie tylko dobre ale też apetycznie bo ciasto było kolorowe i fajnie wyglądało. A nam smakowała zwłaszcza kruszonka zalana galaretką. To niecodzienne połączenie ale było pyszne! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g maki 200 g masła 100 g cukru pudru(...)odrobiną mleka, ugotować na pozostałym mleku. Owoce pokroić. Z podanych składników zarobić kruszonkę (jeśli będzie się za bardzo kleić to dosypać mąki). Na podpieczone ciasto wyłożyć gorący budyń a na nim owoce. Posypać kruszonką. Piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić i kiedy przestygnie wylać na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania