ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:63/324)

Rozterki blogera kulinarnego, czyli sweter nie od parady. I mufiiny dyniowo-śliwkowe. Z cynamonem 149

łyżeczki cynamonu 100 ml mleka 40 ml oleju 100 g dyni, bez skóry i pestek 5 śliwek kruszonka: 25 g mąki pszennej 15 g cukru 15 g zimnego masła Najpierw przygotować kruszonkę: Wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło, posiekać. Następnie zagnieść kruszonkę, odstawić. Śliwki przekroić na połowy, usunąć pestki. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Dynię zetrzeć(...)Dodać startą dynię, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każde nakładać 1 łyżkę ciasta, naspnie wkładać po pół śliwki. Przykryć pozostałym ciastem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I tak, to dopiero mój pierwszy przepis z dynią w tym roku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe kwiatuszki z rabarbarem 140

Polecam sezonowy deser w postaci drożdżowych bułeczek z chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 100g masła szczypta soli Kruszonka: 20g masła(...)smarowania blachy do pieczenia Wykonanie: 1. Ciasto: Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło-nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia ciasta. 2. Kruszonka: Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Waniliowy porzeczkowiec z migdałową kruszonką. 173

łyżki cukru Na kruszonkę: 1/4 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki cukru (60g) pół szklanki mąki  80g drobno posiekanych migdałów ( ja rozkruszyłam płatki migdałowe ) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszysta , gęstą masę . Masło roztopić , przestudzić i dodać do ubitej masy jajecznej. Przesiać do niej wszystkie suche składniki . Połączyć na jednolite ciasto. Wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)cieście ) Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C  Piec ok 45 min   Wszystkie składniki na kruszonkę wyłożyć do miski i rozcierać palcami aż uzyskamy grudkowatą konsystencję. Ciasto posypać kruszonką w połowie pieczenia czyli po ok 20 min od wstawienia go do piekarnika . Smacznego :)     Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tarta z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką 156

dzisiaj u nas owocowo Zapraszamy na tartę z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką Składniki na ciasto: - 300 g mąki krupczatki - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 600 g czarnej porzeczki - 3 łyżki cukru - 3 białka - bułka tarta Składniki na kruszonkę: - 50 g mąki krupczatki - 25 g masła(...)nagrzanym piekarniku do 180 stopni. W czasie gdy tarta się piecze przygotowujemy porzeczki – obieramy, myjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem). Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy od tego jak bardzo mamy cierpkie owoce). Na owoce dajemy ubitą pianę z białek i wierzch

Kuchenne Wariacje
Zapiekane owoce pod kruszonką z figami ;-) 189

chciałbym podzielić się z Wami jakże prostym i smacznym pomysłem na szybki deser. Zapiekane owoce pod kruszonką czyli wszystko to co najlepsze, bo chyba każdy z nas uwielbia kruszonkę na cieście i często pewnie zdarzało się Wam podskubywać ją z ciasta ;-) mi też! Owoce które użyłam:- brzoskwinie z puszki- jabłka- świeże figi składniki na kruszonkę:- masło- cukier kryształ- mąka pszenna

SMYKWKUCHNI
Karmelizowane gruszki pod pierzynką 139

jest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie

greenscarf
jabłka w kruchym cieście z kruszonką z orzeszkami... 145

waniliowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, orzeszki pistacjowe 100 gram miekką margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę spiralami miksera utrzeć na kruszonkę tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wylepić na dnie i trochę(...)rancie obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem masę jabłkową wyłożyć na ciasto resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami wysypać kruszonkę z orzechami na jabłka piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne i chrupiące

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto żurawinowo - jabłkowe 117

ciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej kruszonka(...)żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb. Kruszonkę rozłóż na cieście. Ciasto należy piec w temp.180°C około 40 minut. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 130

Ćwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!    Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni.   Sezon na rabarbar czas zacząć(...)sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Przed podaniem ciasto można oprószyć

Obiad gotowy
Ciasto budyniowe z rabarbarem 141

kukurydzianej i ryżowej. Z białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek wyjdzie pyszna beza. Można też ubite na sztywno białka wyłożyć na masę budyniową, a następnie przykryć kruszonką. Jeśli chcecie pokusić się o ciasto wegańskie, to z powodzeniem masło można zastąpić olejem kokosowym, ale w trochę mniejszej ilości – 200-250g, bo inaczej „popłynie”. Zamiast żółtek

Kucharzyca
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 202

ciasto.3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki

Kuchnia domowa Ani
Placek ze śliwkami jak u babci :) 161

Witajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja(...)temperaturze 180 C. Kruszonka : 3 łyżki masła 3 kopiaste łyżki mąki 3 kopiaste łyżki cukru Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy palcami. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Smacznego

vegetanie
Drożdżowo makowe ze śliwką 119

mąki, dodaję żółtka ubite, jogurt, mak i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około dwie godziny. Śliwki pozbawiam pestek i przesmażam razem z cukrem na patelni aż trochę zmiękną. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję(...)środku wzdłuż śliwki, nakładam na nim kolejny  pasek ciasta i znowu układam śliwki, przykrywam go trzecim paskiem i znowu śliwki, na to czwarty pasek i śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski przekładam masło, smalec i mąkę, zagniatam palcami

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania