Ciężki tydzień? Mam propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło(...)ciasto. Wyrobione ciasto przekładam na okrągłą formę o średnicy 24 cm, rozkładam równomiernie i nakłuwam widelcem na całej powierzchni a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 15 minut. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodaję skrobię lub mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijam. Teraz pora na kruszonkę, składniki
Kuchnia Vikizajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali. 5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek(...)papier utworzył "pudełeczko" bez przykrywki, następnie odwracam blaszkę i tak przygotowany papierem wykładam blaszkę ;) Odstawiamy do ponownego lekkiego podrośnięcia na około 20-30 minut 6. Na podrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-45 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Upieczone ciasto możemy jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !!! #MyVictorinox
Gotowanie...to proste !Ciasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką(...)blat mąką i je rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki, następnie je delikatnie przekładamy. Twaróg ugniatamy z 4 łyżkami cukru i rozkładamy na cieście, oraz posypujemy malinami. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto po wierzchu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 *C i pieczemy około 25-30 minut, uważając aby się zbytnio nie spiekło. Ciasto studzimy, kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje Marioliwyrosło. W międzyczasie zrobiłam kruszonkę. Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam do niego cukier i dosypywałam mąkę do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam(...)ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
potrawyregionalnezbliża się wielkimi krokami! 1 godzina 1 blaszka składniki: ciasto: 1 szklanka mąki 120 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 600 g truskawek opakowanie małego cukru waniliowego (około 6g) beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g masła wykonanie(...)masy proszek do pieczenia i mąki. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Warto zwrócić uwagę aby znajdowały się one w jak najmniejszej odległości od siebie, im gęściej tym lepiej ☺ Masło na kruszonkę roztopić w garnuszku, odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier
Ania i Marcin gotująroztopionego i przestudzonego 25 g drożdży świeżych otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli około 400 g wydrylowanych wiśni na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego Link do filmu z przygotowania : Ciasto z wiśniami – drożdżowe Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego(...)dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie ciasta z wiśniami : Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok drugiej. Górę posypuję kruszonką. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać
Uwaga Babcia Gotujeorzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 600g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180g masła ekstra 100g cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć(...)Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać
Szalona Kuchnia Ewelinypysznym dżemem. Przepis ten zawsze się udaje o tak. Polecam :) Ciasto 3.5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 jajko 100 g roztopionego masła 1 cukier wanilinowy 200 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo Dżem np. porzeczkowy ,malinowy 1 roztrzepane jajko Kruszonka 50 g masła 100 g mąki 50 g cukru(...)minut. Następnie ciasto pozostawiam pod przykryciem najlepiej bawełnianej ściereczki ok 2 godzin aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje tworząc kształt prostokąta. Na środek ciasta przekładam dżem. Zwijam jak roladę . Końce dokładnie zaklejam by dżem podczas pieczenia się nie wylał. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników robię kruszonkę.wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem
Gotowanie Patkiminimum 30 minut do lodówki. Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. Masło drobno siekamy nożem. Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Dalsze czynności: Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni(...)podpiekania ciasta, przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 torebek budyniu). Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń. Na budyniu rozkładamy jabłka. Na jabłkach rozkładamy kruszonkę, którą
Smak mojego domuchrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra 30g pokruszonych płatków migdałowych Wykonanie(...)wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę, migdały
Szalona Kuchnia Ewelinyniemal w oczach, by potem miękko opaść i znów unieść się wysoko? A może po prostu to wszystko razem zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni(...)wypełniło formę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść poprzez rozcieranie w rękach, dzięki czemu będzie się kruszyło i tworzyło grudki. Napuszone ciasto wysmarować jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy test "suchego patyczka" zostanie pozytywnie zaliczony. Zjadać koniecznie na ciepło z ulubioną
KUCHARNIAWymieszać całość.Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej
Walijskie Pichceniewidzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba. PTYSIE POD KRUSZONKĄ Składniki: ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła 140 g mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki
Bon appetit mon amieChyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko się zachwycać ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrożonej kawki albo herbatki :) Blacha : 29 x 24 cm Temp. pieczenia 180C Czas pieczenia: 20 min.+ 50 min Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka(...)pół układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką. Pieczemy dalej ok. 50 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchnidyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać(...)idealną panią domu, czyż nie...?Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonkąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)250 g mąki pszennej85 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka250 ml maślanki75 ml oleju200 g marchewkiskórka otarta z 1 cytryny125 g suszonych morelikruszonka:50 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżeczka cynamonu35 g zimnego masłaNajpierw zrobić kruszonkę.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze