ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:57/324)

Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka 161

obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.  Ciasto:  1 szklanka oleju  2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jajek L szczypta soli  100g drożdży 1 kg mąki  Kruszonka + dodatki: 3 duże jabłka  100g masła 200g mąki  100g(...)Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.  4. Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę

Szefowa kuchni
Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką 146

zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę??? A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został minimalnie zmodyfikowany, ale ciasto jest tak samo pyszne:) Zapraszam! Składniki: 300g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 200ml kwaśnej(...)proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście równomiernie wyłożyć jagody, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Udanych wypieków

Obiad gotowy
Ciasto z truskawkami 113

Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju(...)suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z zimnym jogurtem

Moja smaczna kuchnia
Jogurtowiec z malinami 174

budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia 1 łyżeczka białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Dodatkowo : maliny Sposób przygotowania: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części.  Formę do ciasta o wymiarach (25x40) wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.  Masa z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać(...)piany budyń z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do jogurtu, cały czas ubijając robotem.  Masę wylać na kruszonkę, poukładać maliny , posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 225

Weekendowe pieczenie to dla mnie chyba najlepszy sposób na chandrę. :)  Od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami.  Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków(...)dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.  owsiana kruszonka -4 łyżki masła -3 łyżki cukru pudru -3 łyżki płatków owsianych -3 łyżki mąki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na kruszonkę. Gotową posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 137

mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach".  Polecam!!!  Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego ciasto: 20 g drożdży świeżych 450 g mąki pszennej, u mnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy(...)kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier i owoce jagodowe. Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krajanka owsiana z truskawkami 219

pysznej kruszonki. Przygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto nie zawiera jajek, za to oprócz masła, znajdziecie w nim jogurt naturalny. Kruszonka jest niezwykle krucha i chrupiąca, więc ciasto nie należy do kategorii tych, które można jeść, trzymając w dłoni. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: 350g płatków(...)płatki owsiane, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia - składniki suche wymieszać - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jogurt, składniki posiekać razem, uformować kruszonkę lub zlepić w kilka kawałków - ciasto będzie dość sypkie, jeśli jednak jest zbyt suche, można dodać nieco więcej jogurtu - truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki - formę wyłożyć papierem - połowę ciasta pokruszyć na spód

Smakołyki Bereniki
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3882

który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował. Moja mama zawsze(...)mąkę przesiać z kakao, dodać cukier i posiekane masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe)- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu

Smakołyki Bereniki
Ciasto z rabarbarem 199

Ciężki tydzień? Mam propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło(...)ciasto. Wyrobione ciasto przekładam na okrągłą formę o średnicy 24 cm, rozkładam równomiernie i nakłuwam widelcem na całej powierzchni a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 15 minut.  Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodaję skrobię lub mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijam.  Teraz pora na kruszonkę, składniki

Kuchnia Viki
Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką 121

zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali. 5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek(...)papier utworzył "pudełeczko" bez przykrywki, następnie odwracam blaszkę i tak przygotowany papierem wykładam blaszkę ;) Odstawiamy do ponownego lekkiego podrośnięcia na około 20-30 minut 6. Na podrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-45 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Upieczone ciasto możemy jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !!! #MyVictorinox

Gotowanie...to proste !
EXPRESOWE DROŻDŻOWE Z TWAROGIEM I MALINAMI 166

Ciasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje.  Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką(...)blat mąką i je rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki, następnie je delikatnie przekładamy.  Twaróg ugniatamy z 4 łyżkami cukru i rozkładamy na cieście, oraz posypujemy malinami. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto po wierzchu.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 *C i pieczemy około 25-30 minut, uważając aby się zbytnio nie spiekło. Ciasto studzimy, kroimy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 159

wyrosło. W międzyczasie zrobiłam kruszonkę. Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam do niego cukier i dosypywałam mąkę  do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.   Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam(...)ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

potrawyregionalne
Ciasto z truskawkami i kruszonką 116

zbliża się wielkimi krokami! 1 godzina 1 blaszka składniki: ciasto: 1 szklanka mąki 120 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 600 g truskawek opakowanie małego cukru waniliowego (około 6g) beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g masła wykonanie(...)masy proszek do pieczenia i mąki. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Warto zwrócić uwagę aby znajdowały się one w jak najmniejszej odległości od siebie, im gęściej tym lepiej ☺ Masło na kruszonkę roztopić w garnuszku, odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier

Ania i Marcin gotują
Puszyste Ciasto z Wiśniami 197

roztopionego i przestudzonego 25 g drożdży świeżych otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli około 400 g wydrylowanych wiśni na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego Link do filmu z przygotowania : Ciasto z wiśniami – drożdżowe Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego(...)dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie ciasta z wiśniami : Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok drugiej. Górę posypuję kruszonką. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto z rabarbarem 128

orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 600g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180g masła ekstra 100g cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Wykonanie: 1. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, przełożyć(...)Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania