Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy . Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 50 gram roztopionej margaryny 1 jajko 2 żółtka Kruszonka: 300 gram mąki pszennej 150 gram cukru 200 gram margaryny Aromat waniliowy Dodatkowo(...)objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach . Rabarbar kroimy w słupki i układamy jeden koło drugiego na wyłożonym cieście . Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniakwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały(...)zostały mi białka, już mi ich kilka zalega w zamrażalniku. Na gorący podpieczony spód wyłóż ciepły budyń i wyrównaj. Rozsyp jeżyny, lekko dociśnij. Pomagając sobie łyżką, rozdziel kawałki kruszonki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok 50 minut. Gdy się zrumieni, przykryj folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu i przypaleniu. Podawaj letnie lub całkiem wystudzone, najlepiej posypane cukrem pudrem
Anioszek w kuchnitrochę ciasta - warto od razu upiec z nich ciasteczka gwiazdki - polukrowane lub oblane czekoladą będą idealnym słodkim upominkiem dla gości lub najbliższych. Takie kruche ciasteczka pieczemy około 8-10 minut. Jeśli nie macie ochoty na wałkowanie i wycinanie gwiazdek, możecie zamiast tego podzielić ciasto na grube okruchy i obficie posypać nim wierzch ciasta w formie kruszonki. Moim zdaniem(...)cieście najlepiej smakuje przechowywany w lodówce - mam wrażenie, ze masa jest wtedy wilgotniejsza i smaczniejsza. Polecam na Święta i nie tylko, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta na wyjątkowe okazje :) Polecam również moje kruche ciasteczka gwiazdki : Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, składniki: na blachę o wymiarach 36x25 (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): kruche ciasto
Lekcje w kuchniwiśni, a kruszonka jest idealnie chrupiąca dzięki semolinie. Do tego cudowny środek, słodki i kwaśny zarazem. Szkoda tylko, że z balkonu przegoniła mnie burza... Tarta wiśniowa z kruszonką składnik ina ciasto: 210 g semoliny 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto zagniatamy(...)orzechów laskowych 60 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze
Przysmaki Karolkimasa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest KRUSZONKA: po 100 gram cukru-mąki krupczatki-masła miękkiego = wyrobić na kruszonkę i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ta mniejsza
W Mojej Kuchni Lubiębudyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła. Galaretka dodana
Kolorowy Przepisownik15min. Dodać stopione masło, cukier, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego(...)masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec
FitKotPrzepis na to ciasto dostałam dawno temu od koleżanki. Niby nic specjalnego, a bardzo smaczne. Można tu użyć dowolnych owoców. Ja tym razem zrobiłam z jabłkami. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małą śmietana 18% Dodatkowo: 4-5 jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw wymieszać(...)kruszonkę. Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę. Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć. Na wierzch posypać kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawić
Agusiowe smakołykiOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru(...)szkl. płatków owsianych, 1/4 szkl. cukru, 60g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki cynamonu. Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościbiałka Kruszonka: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania masy makowej i kruszonki. Masa makowa: Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite(...)Ciasto półkruche: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę z drożdżami i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć dno blaszki o wymiarach 34*24 cm papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Na cieście rozsmarować masę makową. Na masę makową zetrzeć na dużych oczkach lub rozkruszyć w dłoniach kruszonkę
Ala piecze i gotujeKruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie(...)okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec
Szalona Kuchnia Ewelinybardziej aromatyczne, a ciasto smakuje o wiele, wiele lepiej - zagniataj ciasto jak najszybciej, nie ogrzewaj go dodatkowo dłońmi - po zagnieceniu ciasta włóż je na minimum kwadrans do lodówki - do ciasta nie dodawaj całych jaj, a tylko żółtka, nie wiem czy wiesz, ale ciasto kruche można przygotowywać też z żółtek ugotowanych na twardo PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE do tarty: przepis(...)soli Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier i ubijaj dalej. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaj i gotowe. KRUSZONKA: - 80 g masła - 160 - 190 g mąki - 100 g cukru Zagnieć na kruszonkę tak aby po zagnieceniu się kruszyła. Na wylepioną ciastem tortownicę wykładamy owoce, bezę i kruszonkę, pieczemy godzinę na zloty kolor, temp. 180 stopni C. Grzanie dół i termoobieg
SMYKWKUCHNIdodajemy mąkę. Miksujemy jeszcze przez kilka minut na koniec dodajemy ocet. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce, wylewamy pozostałe ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy do wystygnięcia. Smacznego
kgwjanczewoThermomix: Kruszonka: 1. Do naczynia miksującego wsypać: mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać masło. 2. Wymieszać 10s/obroty poziom 6. 3. Przełożyć do salaterki, przykryć i włożyć do lodówki. Ciasto: 1. Do naczynia po kruszonce wlać mleko, dodać drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzać 2min 30s/37stopni obr.1. 2. Dodać mąkę, masło, jajko, żółtko i sól, wyrobić przez 5 min/tryb interwał. 3. Ciasto(...)ułożyć obok pierwszej. 7. Ciasto odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 8. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 150 stopni C w opcji dół + termoobieg. 9. Lekko wyrośnięte ciasto obficie posypać kruszonką. 10. Wstawić na 30 minut do piekarnika, po upływie tego czasu podnieść temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. 11. Lekko przestudzić po upieczeniu. 12. Podawać
W mojej kuchniśliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)Owijamy je w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części-podłużne łódki. Składniki na kruszonkę mieszamy w miseczce, aż się ładnie połączą. Schłodzone ciasto wałkujemy, nadajemy okrągły kształt i przekładamy do wyłożonej papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie
KasiekGotuje