ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:61/324)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h ! 295

miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia. Przepis jest na dużą blachę.Składniki na ciasto:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiPonadto:miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)łyżeczka cukruDo miski warstwowo dajemy: drożdże(...)miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto jest bardziej wilgotne

Bon Appetit Małgorzaty
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 166

wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Nie ma potrzeby dosypywać więcej mąki. Będzie rzadkie, najlepiej więc używać miksera. Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie umyłam rabarbar. Pokroiłam go na małe kawałki i zasypałam cukrem. Przygotowałam też kruszonkę. Do miski wsypałam mąkę. Dodałam cukier i masło. Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki. Blachę o wymiarach 25/35(...)pieczenia. Wlałam na nią ciasto. Na ciasto wyłożyłam rabarbar. Można powtykać go głębiej.  Jeśli macie czas - ciasto  może jeszcze postać aby urosło. Posypałam wszystko przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawiłam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Ciasto może wyrosnąć nierówno.Może być pofalowane. Zazwyczaj mniej owoców jest na bokach. Możecie po wystudzeniu posypać

potrawyregionalne
Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą 124

pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka

Pobite gary Barbary
Szarlotka z kruszonką 154

cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka się rozpadną i cukier rozpuści. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć   łyżką lub palcami do momentu aż powstanie kruszonka. Gdy ciasto będzie schłodzone, wyjąć z lodówki, odłożyć kawałek ciasta na kratkę a z reszty rozwałkować   ciasto na wielkość odrobinę większą niż tortownica.   Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć(...)wstawić do nagrzanego piekarnika.   Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Z pozostałej części ciasta rozwałkować cienkie paski i ułożyć z nich kratkę. Całość posypać kruszonką. Szarlotkę piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 177

naszej mieścinie - i nic. Były za to truskawki. Obłędnie czerwone, ładnie pachnące i nawet odrobinę truskawkami smakujące, co w maju nie zawsze jest oczywiste. Kupiłam, dodałam do ciasta razem z kruszonką, błyskawicznie pstryknęłam fotkę i jeszcze ciepłe zabrałam do auta uważając, żeby się nie poparzyć. Gdy dojechaliśmy na miejsce, ciągle było letnie, a zapach zwabił do kuchni wszystkich domowników(...)trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką 137

łyżki śmietany 18 % ok. 500-600 g śliwek Wykonanie: Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy z pestek. Z podanych składników poza śmietaną i cynamonem wyrabiamy ciasto. 1/3 pozostawiamy na kruszonkę, a do 2/3 dodajemy śmietanę i wyrabiamy do połączenia się(...)składników. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy

W Moim Magicznym Domu
Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem 115

cukru trzcinowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kruszonka: 100 g mąki 70 g masła roślinnego 30 g cukru wykorzystałam też kruszonkę, która została mi od poprzedniego ciasta Aby przygotować kruszonkę, wrzuć wszystkie składniki do miski i rozkrusz je razem palcami, o tak: Powstałą kruszonkę schowaj do lodówki, zanim przygotujesz resztę. Przygotowanie: Rabarbar umyj, pokrój 1 cm kawałki, skrop octem(...)roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia, po czy wylep formę ciastem. Schowaj do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika. Wyjątkowo, spodu nie podpiekaj (dzięki temu ciasto będzie półkruche) tylko schłodzone wypełnij zamarynowanym rabarbarem, posyp kruszonką i piecz przez 60-70 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Przestudź ciasto w formie, gdyż ciepłe może się

greenscarf
Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową. 171

Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)masy. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 - 55 minut do suchego patyczka. Placek wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chałka. 174

szklanki mleka 1,5 łyżki  domowego cukru waniliowego (ewentualnie kupnego) 1/3 szklanki cukru 150 g masła 1 jajko 3 żółtka szczypta soli rozpuszczone masło do posmarowania MAŚLANA KRUSZONKA: 25g masła 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru cukier puder do posypania      Godzinę przed rozpoczęciem przygotowań wyjmujemy z lodówki masło i jajka. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym(...)ciasto na 15 minut.      W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy, w miseczce mieszamy mąkę z cukrem i wlewamy gorące masło, szybko mieszamy i kruszonka gotowa :-) Wyrośnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z termoobiegiem (bez termoobiegu do 175 stopni). Pieczemy około 40 minut na złoty kolor

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 129

Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy . Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 50 gram roztopionej margaryny 1 jajko 2 żółtka Kruszonka: 300 gram mąki pszennej 150 gram cukru 200 gram margaryny Aromat waniliowy Dodatkowo(...)objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach . Rabarbar kroimy w słupki i układamy jeden koło drugiego na wyłożonym cieście . Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 141

kwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały(...)zostały mi białka, już mi ich kilka zalega w zamrażalniku. Na gorący podpieczony spód wyłóż ciepły budyń i wyrównaj. Rozsyp jeżyny, lekko dociśnij. Pomagając sobie łyżką, rozdziel kawałki kruszonki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok 50 minut. Gdy się zrumieni, przykryj folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu i przypaleniu. Podawaj letnie lub całkiem wystudzone, najlepiej posypane cukrem pudrem

Anioszek w kuchni
Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście / Poppy Seed Shortcake 80

trochę ciasta - warto od razu upiec z nich ciasteczka gwiazdki - polukrowane lub oblane czekoladą będą idealnym słodkim upominkiem dla gości lub najbliższych. Takie kruche ciasteczka pieczemy około 8-10 minut.  Jeśli nie macie ochoty na wałkowanie i wycinanie gwiazdek, możecie zamiast tego podzielić ciasto na grube okruchy i obficie posypać nim wierzch ciasta w formie kruszonki.  Moim zdaniem(...)cieście najlepiej smakuje przechowywany w lodówce - mam wrażenie, ze masa jest wtedy wilgotniejsza i smaczniejsza. Polecam na Święta i nie tylko, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta na wyjątkowe okazje :) Polecam również moje kruche ciasteczka gwiazdki : Makowiec z gwiazdkami na kruchym cieście, składniki: na blachę o wymiarach 36x25 (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): kruche ciasto

Lekcje w kuchni
Rzecz o wiśniach 239

wiśni, a kruszonka jest idealnie chrupiąca dzięki semolinie. Do tego cudowny środek, słodki i kwaśny zarazem. Szkoda tylko, że z balkonu przegoniła mnie burza... Tarta wiśniowa z kruszonką składnik ina ciasto:  210 g semoliny 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto zagniatamy(...)orzechów laskowych 60 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki Wszystkie składniki masy poza owocami miksujemy ze sobą. Owoce dodajemy do gotowej masy, mieszamy i wylewamy wszystko na ciasto. składniki na kruszonkę: 100 g masła 100 g semoliny 30 g mielonych orzechów włoskich 40 g brązowego cukru Z powyższych składników wyrabiamy kruszonkę. Rozkładamy ją na wiśniach. Tartę pieczemy w temperaturze

Przysmaki Karolki
agrestowy ucieraniec... 153

masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest KRUSZONKA: po 100 gram cukru-mąki krupczatki-masła miękkiego = wyrobić na kruszonkę i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ta mniejsza

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką 170

budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej. Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła. Galaretka dodana

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania