ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:70/324)

Malinowa Poezja 444

Malinowa Poezja Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego  2 budynie śmietankowe(...)składników. Wylewamy na ciasto. Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody.  Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach (do zazłocenia kruszonki). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem

Pelusiowa Kuchnia
Sernik 120

być obecny. Ten serniczek pięknie rośnie, nie opada i dodatkowo pojawia się na nim kruszonka- bo jak mogłoby jej zabraknąć, kiedy moja córka tak kocha kruszonki! :-) Bez zbędnych słów, zabieramy się do pieczenia! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 500 gram mąki pszennej - 250 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 3 żółtka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta

Wielopokoleniowo
Drożdżowe z kruszonką 123

KRUSZONKA: 50 g masła, miękkiego lub margaryny 10 płaskich łyżek mąki 4 łyżki cukru Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła(...)sparzyć, odsączyć, oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch o ciasta. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. Niestety moja blaszka o wymiarach26x26x10cm okazala sie za mała...ale te spady są najsmacznięjsze

w mojej kuchni
Ciasto drożdżowe z gruszkami i kokosową kruszonką 148

ustach i wręcz gorącym ciastem. W moim rodzinnym domu co sobotę piekło się długie keksówki (zazwyczaj 2,3) ciasta drożdżowego z rodzynkami, znikało jeszcze gorące, choć niezbyt dobrze się kroiło.. nikt na to nie zwracał uwagi.. Przepis podobny w smaku znalazłam (tutaj) , upiekłam i mam! Gorące ciasto drożdżowe z chrupiącą pięknie przyrumienioną kokosową kruszonką, której zapach unosi się(...)mąki. Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań, kiedy zobaczysz, że drożdże pracując pojawiły się już na mące. Wymieszaj ciasto mikserem, dosypując w miarę potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej). Kiedy ciasto jest połączone, przełóż je do formy wyłożonej papierem

Zasmakuj Kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem 162

mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się  z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna  się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy(...)pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru. Z masła, mąki, płatków jaglanych, cynamonu i cukru przygotowujemy kruszonkę- masło rozcieramy w palcach z pozostałymi składnikami do uzyskania okruszków. Kruszonką posypujemy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wkładamy do niego ciasto i pieczemy około 35 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe muffinki z kruszonką 144

oprószonych mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 70 g mąki Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka. Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ucierane Ciasto Serowo -Truskawkowe Z Kruszonką 112

masła 3 łyżki cukru razem z waniliowym 5 czubatych łyżek mąki pszennej Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej ! 1. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta. 2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy serek, miksujemy i na koniec dodajemy mąkę z proszkiem(...)pół, małe pozostawiamy w całości. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i w sporych odstępach układamy truskawki, tylko leciutko wciskając je w ciasto. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut

Gotowanie...to proste !
Ciasto z owocami i kruszonką 111

wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.) Składniki(...)pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką. Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę. Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim. Smacznego! ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest

greenscarf
drożdżowe z truskawkami i waniliową kruszonką... 130

przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy(...)kruszonkę i rozsypać na truskawkach też delikatnie przyciskając ręką do truskawek piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
owocowa drożdżówka z kakaową kruszonką... 138

zimne mleko i nie trzeba studzić, wlać do ciasta, hakiem robota wyrabiac z 8 minut nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto dobrze wyrosło z podanych składników z miękką margaryną zrobić mikserem kruszonkę blacha(...)papierem do pieczenia 25x40 cm, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, opłukane owoce po 1 szklance malin i borówki amerykańskiej, 6 nektarynek pokrojonych na kawałki rozsypać na cieście na owoce rozsypać kakaową kruszonkę, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w blaszce wystudzić - drożdżówka jest lekka, puszysta i z kruszonką kakową smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
RÓŻYCZKI Z DŻEMEM 90

margaryny 100 g cukru pudru szczypta soli 1/2 słoiczka dżemu Przygotowanie: Różyczka Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać do miski. Dodać schłodzoną margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Foremkę o średnicy(...)wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć różyczki przecięciem do dołu. Wyszło około 50 sztuk . Poduszeczka Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać do miski. Dodać schłodzoną margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Foremkę kwadratową

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto drożdżowe z budyniem i śliwkami 180

Składniki: ciasto pół kostki drożdży szklanka cukru szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 4 jajka 5 szklanek mąki kruszonka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 3 łyżki mąki dodatkowo: wydrylowane śliwki budyń śmietankowy Wykonanie: z drożdży odrobiny mleka i cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników(...)zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach. UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach

Pychotkaaa
CHALKA DYNIOWA 116

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonałe na zimowy podwieczorek. Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 100 ml pure z dyni,  30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 25 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki WYKONANIE  Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz(...)masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Tworzymy z każdej wałeczek długości ok. 25-30 cm. Łączymy ze sobą po 1 końcu każdego wałeczka, zaplatamy warkocz. Posypujemy kruszonką ( zrobienie kruszonki jest bardzo proste – składniki zagniatamy ze sobą). Pieczemy

słodki bratek
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 58

pozostały cukier i sól. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę pszenną, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko. Ponownie wymieszać, wyjąć łyżkę i ręką wyrabiać ciasto dolewając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do ręki. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie budyniu. Półtora szklanki(...)pokroić na 1,5-2 cm kawałki, przełożyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy i cynamon. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę pszenną i cukier. Dodać zimne masło, posiekać nożem. Następnie ugniatać palcami (niezbyt długo), aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką pszenną, uformować dwa wałki i pokroić na 18 placków

Danka Pichci
Budyniowe ciasto ze świeżymi malinami 128

Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami. Składniki: Ciasto drożdżowe 460g mąki pszennej 130g masła extra 2 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 45g świeżych drożdży szczypta soli Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru Kruszonka(...)cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 10 szerszych plastrów

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania