ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:74/324)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 96

Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3   Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu  łyżeczka cukru(...)gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy

R'n'G Kitchen
Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką 209

Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać! Składniki: Kruszonka: 4 czubate  łyżki mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru(...)waniliowego 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 25-30 dag malin świeżych lub mrożonych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy od kruszonki: Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy, kruszonka

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 142

Puchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;)  Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli(...)wyrośnięcia ciasta (musi podwoić swoją objętość). W tym czasie umyć i wypestkować śliwki, aby powstały na połówki oraz zagnieść puszkami palców składniki na kruszonkę. Po podwojeniu objętości ciasto odgazować, wyłożyć do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) o wym. 27x21 cm, ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry i posypać kruszonką. Piec

Słodkie inspiracje
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z brzoskwiniami 154

kolejności tak jak napisałam wsypujemy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny. Można też zostawić na całą noc w lodówce i rano upiec ciasto. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki). Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując je na płasko(...)Ciasto będzie gęste ale płynne. Posypujemy kruszonką ( wystarczy w rękach rozgniatać odrywane kawałki, nie trzeba tarkować) lub układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Pieczemy ok godziny 180 st. C do zrumienienia

Cukiernia Pychotki
Makowiec z jabłkami 456

połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej(...)połączyć  z cukrem i ze zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeżeli wyrobienie kruszonki okaże się niemożliwe, tak jak u mnie, całość zagnieść w jednolitą kulę ciasta, którą podzielić na jedną część większą i jedną mniejszą - mniej więcej 2/3 i 1/3. Obie części ciasta zawinąć w folię spożywczą

Opowieści z piekarnika
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami. 154

Zrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju Na masę serową: 250 g. twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na kruszonkę: 1/4 kostki(...)połączenia składników. Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować. Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut

Agusiowe smakołyki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis krok po kroku 161

Ciasto drożdżowe ze śliwkami     Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki:   7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru 150 ml oleju roślinnego 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g śliwek     Kruszonka:   100 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g masła Przygotowanie(...)formy o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki pokrojone w ćwiartki.   Osobno zagnieć kruszonkę i oprósz nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60°C na 10-15 minut. Po tym czasie zwiększ do 180°C, piecz 60 minut.   Pamiętajcie

kuron.com.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 116

ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki cynamonu(...)ponownego wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować rozmąconym jajkiem i położyć na nim połówki śliwek. Składniki na kruszonkę połączyć z odłożonym ciastem drożdżowym i przyrządzić kruszonkę. Posypać śliwki i piec w temperaturze 180 stopni 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 181

Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste).  Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta i posypałam kruszonką. Piekłam w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam do wystudzenia w piecu. Smacznego!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
kokosowy "sernik" z rabarbarem 105

odstawić na około godzinę tak, by swobodnie mógł wypływać z nich płyn (dzięki temu będą bardziej zwarte i kremowe). Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (moje przypominało kruszonkę, zostawiłam je tak dzięki temu nie wymagało ścierania na tarce później). Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka(...)cytryny. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać. Pierwszą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja po prostu wysypałam moją "kruszonkę") na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, lekko docisnąć. Na ciasto wysypać rabarbar, posypać cukrem. Następnie wyłożyć masę jogurtowo - kokosową. Na wierzch zetrzeć (lub rozsypać) drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę

6niebo
Kruche Babeczki z Masą Orzechową 195

można użyć do przygotowania ciasta miksera. Na blat wysypuję mąkę dodaję do niej cukier puder, szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi (po połączeniu ciasto przypomina kruszonkę). Następnie na środek dodaję żółtko, łyżkę śmietany i zagniatam ciasto, do momentu aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam w chłodne miejsce

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem 282

mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki Post Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto piknikowe na maślance z rabarbarem 57

pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej owoce:   1 jabłko,  2 gałązki rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie ) 1 łyżka bułki tartej - do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców kruszonka:   2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka zmielonych migdałów Wykonanie: Jaja wbijamy do dużej miski i ubijamy z cukrem(...)niego pokrojone w kostkę jabłko. Posypuję owoce łyżką cukru i dodaję cynamon.  Odstawiam na chwilę i odciskam z soku przed wyłożeniem na wierzch ciasta. Nieodciśnięcie grozi niedopieczonym ciastem bezpośrednio pod owocami. Wierzch maślankowca posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na około 45 minut. Należy je obserwować - jest gotowe, gdy wyrośnie

Kronika Piekarnika
Mini chałki z kruszonką 154

truskawek albo biały ser z malinami i miętą, to coś obok czego nie da się przejść obojętnie :) Cieplutkie, puszyste drożdżowe chałki z pyszną waniliową kruszonką skuszą każdego łasucha :) SKŁADNIKI  (ok. 10 mini chałek) ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 50 g masła 50 g cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży(...)upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok. 20-25 cm. Zlepiamy ze sobą końce trzech wałeczków i zaplatamy je, jak warkocz. Końcówki warkocza wkładamy lekko

DefinicjaSmaku
Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa 121

Mięciutkie, puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 60g cukru 90ml mleka 40g masła 24g świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 24 truskawki 1 jajko do posmarowania bułek Kruszonka kokosowa: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g masła(...)stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Kruszonka kokosowa: Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania